Faze roditeljstva

Saznajte: Bebin karakter govori o tome kakva će osoba biti kad poraste

Da li se vaša bebe smeje ili mršti? U uzrastu od šest meseci bebin karakter je potpuno formiran, a u narednim godinama života sledi “nadogradnja” i na to utiču brojni faktori, ali temelj je već postavljen.

Saznajte: Bebin karakter govori o tome kakva će osoba biti kad poraste

U zavisnosti od toga kako se ponaša vaša beba, već sada možete predvideti kakava će osoba biti kad odraste, iako karakter ne ostaje nepromenjen jer na njega utiču brojni faktori. Pre svega, važno je okruženje u kom dete živi. Ako je okruženje nepovoljno za razvoj dečje psihe, s vremenom i najhrabrije dete može postati povučeno i uplašeno. Isto tako, povoljno okruženje će otvoriti i najvećeg stidljivka. Dakle, obrati pažnju na ponašanje svog deteta dok je još sasvim malo. Ne čekaj da prođe vreme pa da tek onda počnete s ispravljanjem određenih oblika ponašanja. Naravno, treba naglasiti da šta god radite, to radite polakonenametljivo postupno. U protivnom će povučena deca postat još povučenija, a nemirna deca još nemirnija.

Kakav karakter može biti i kako ga prepoznati

1. Oprezna beba

Čim je spustiš u krevetić ili u ogradicu, odmah se diže i pruža ruke da je podigneš. Stalno ti sedi u krilu i drži se za tvoju odeću. Može zaspati samo ako ležiš ili sediš pored krevetića i držiš je za ruku. Čim se pojavi neka druga nepoznata osoba, trči prema tebi kako bi potražila utočište

Kakva će biti?

Pogrešno se misli da su ove bebe mamine maze i da se nikada neće odvojiti od mamine suknje. One su samo vrlo oprezne i ne vole promene. Kad porastu to može biti korisno, ali i ne mora. Uči dete od malih nogu da bude samostalnije, ali nemoj povlačiti radikalne poteze. Za početak bebu ostavljajte s bakom, dekom ili nekom osobom koja joj je draga. Nemoj ih ostavljati na više od pola sata nego postepeno produžavajte vreme razdvojenosti. U početku će se buniti i plakati, ali s vremenom će se prilagoditi.

2. Mirna beba 

Većina mama može biti srećna ako ima bebu koja funkcioniše po principu 'gde me ostaviš, tu ćeš me i naći'. Takva beba je mirna, vrlo retko plače, srećna je i zadovoljna gde god da je ostaviš. Ima dobar apetit, ne buni se kad treba da spava, a kada se i dogodi da zaplače, dovoljno je da je samo malo utešiš i odmah se smiri. Ovakva beba od najranijeg djetinjstva pokazuje smirenost i ne upušta se u rizične poduhvate.

Kakva će biti?

Vrlo je verovatno da će takva ostati i kad poraste, ali treba voditi računa o tome da se takva beba ne formira kao ličnost koja je spremna prihvatiti težu stranu života. Zato je odmalena ohrabrujte, pevajte joj pesmice, pdostičite je da pokuša da radi nešto čega se plaši. Takođe, kupujte joj igračke koje zahtevaju fizičku aktivnost i trudite se, koliko god je to u vašoj moći,  da aktivno učestvujete u svim igrama. Na taj način moći ćete da utičete i na angažovanost deteta, odnosno sprečiti ga da bude pasivno i stoji samo sa strane.  

3. Beba istraživač

Nasuprot prethodno opisanim bebama, beba istraživač nikad ne miruje. U pokretu je od jutra do mraka, spava vrlo malo, tek toliko da “napuni baterije”, a onda sve ispočetka. Kad joj je dosadno, svima će to veoma bučno dati do znanja jer ovakva beba mora biti stalno u centru pažnje. U stanju je bezbroj puta baciti igračku kako bi proverila hoće li svaki put pasti. Takođe, svaki put će tražiti da joj tu igračku podignete s poda. Što se fizičkog razvoja tiče, ovakva beba je u svemu prva. Ona počinje da sedi sa šest meseci, prevrće se preko glave sa sedam meseci, a prohoda već s 11 meseci. Ne prihvata “ne” kao odgovor i uvek  tačno zna šta želi.

Kakva će biti? 

Dovoljno je da je od najmanjih nogu učite šta se sme, a šta ne sme. U suprotnom bi, kad poraste, mogla imati problema s poštovanjem društvenih pravila.

4. Beba šarmer

Ova beba se stalno smejekikoće i pruža ruke svima koji je žele uzeti u naručje. Voli biti u centru pažnje i traži da učestvuješ u svakoj aktivnosti kojom se bavi. Beba šarmer se vrlo lako uklapa u sve sredine, voli društvo i s oduševljenjem se igra s drugom decom. Nije cicija, rado deli igračke i ne podnosi samoću. Nemojte je ostavljati samu i ne očekujte da će se igrati s igračkama. Čak i ako joj napunite krevetac do vrha s igračkama, ona će sve odgurnuti i tražiti pažnju i društvo ljudi.

Kakva će biti?

Čitajte joj bajke, pokazujte slike, gledajte zajedno crtane filmove i puštaj joj muziku. Samo na taj način će beba biti srećna, a kad poraste imaćete nekog ko će uvek znati kako da vas nasmeje i zabavi.

5. Beba mudrica 

Ovo je definitivno beba koja je još u stomaku znala tačno šta hoće, a što neće. Kad neće da spava,  možete “dubiti na trepavicama”, ali ona neće da spava. Ako želi da je uzmete u naručje, vrištaće i plakati dok je ne uzmete. Ako nije gladna, neće jesti pa makar joj ponudila i najomiljenije jelo. Poznato vam je sve ovo, zar ne?

Kakva će biti?

Dobra vest je da se ovakve bebe drastično menjaju kad počnu da dolaze u kontakt s drugom decom. Tada se u njima smanjuje lični nagon, a pojačava društveni. Postaju mnogo umereniji u svojim željama i mnogo pogodniji za “oblikovanje”. Kod ovakve bebe je važno da roditelj ima jasan i odlučan stav od samog početka, jer ako beba oseti da može manipulisati, vrlo je verovatno da će to biti obrazac ponašanja i kad poraste.

Izvor: miss7mama.24sata.hr