Faze roditeljstva

Šta se krije pod pelenama?

Menjanje pelena je danonoćni posao za roditelje, a prvi dani mogu da budu haotični dok ovaj posao ne pređe u rutinu. Naučite da pravilno i brzo promenite pelene i negujete pelensku regiju kože, a da bebina koža ostane zdrava.

Šta se krije pod pelenama?

Da li znate da roditelji promene oko 6000 pelena u prvoj godini života svoje bebe? Priroda diktira bebine potrebe, a one diktiraju ovaj rutinski posao za roditelje. Ali, šta ako ste novopečeni roditelj prvog deteta, a ovaj posao vam nije rutina?

Evo kako da se lakše snađete i pretvorite promenu pelena u rutinu, a sačuvate kožu beba od iritacija:

  • Otvorite pelenu, a bebu uhvatite za članke jednom rukom. Nežno odignite bebinu guzu i noge i čistim delom pelene obrišite većinu nereda, a zatim pelenu uklonite.
  • Ponovo podignite bebu, obrišite je pokretima od napred ka nazad koristeći ili dermatološke vlažne maramice (ako ste na putovanju, u šetnji ili u gužvi),  ili čiste pamučne tufere natopljene micelarnom vodom.
  • Očistite temeljno čitavu regiju, zatim osušite tapkanjem (ne trljajte) i nežno nanesite kremu protiv pelenskog osipa da biste izbegli crvenilo ili iritaciju. 
  • Ako imate vremena, dozvolite da bebina guza bude malo na vazduhu dok pospremite za sobom, a zatim operite ruke i stavite čistu pelenu. 

Šta ako se pelene menjaju u šetnji ili na putovanju, a promena pelena ne može da čeka povratak u kuću?

Kada je promena pelena hitna, najpre se pobrinite da operete ili očistite ruke i pre i posle menjanja pelena kako biste izbegli prenošenje bacila.  

Zašto micelarna voda za bebe?

Sredstva za čišćenje koja se ne ispiraju su veoma korisna ako je potrebno da bebi promenite pelenu dok ste u pokretu. Ona su higijenska i laka za korišćenje što olakšava i uklanjanje neočekivanog nereda, a koža bebe će biti zahvalna na uloženom trudu. 

Bebologija preporučuje Micelarnu vodu za bebe kao novi preparat koji omogućava savršenu higijenu i "kad niste kod kuće", što je veoma često u letnjim mesecima.  Proizvođač je Bioderma, možete pronaći u apotekama.

Micelarna voda je i vaš odličan saveznik dok ste u pokretu sa bebom, jer nakvašenim tuferom možete bebi obrisati i lice i ruke, ali i očistiti svoje ruke ako je potrebno. Micele su čestice koje kao magnet skupljaju nečistoće, blagim pokretima, a da pri tom ne morate trljati i tako dodatno iritirati kožu. Saznajte detaljno o micelarnoj vodi za bebe.

Prema svom sastavu Bioderma ABCDerm micelarna voda za bebe prva i jedina dermatološka micelarna voda koja je napravljena tako da bude potpuno kompatibilna sa kožom dece: estri masnih kiselina, sastavni deo micela, su slični fosfolipidima koji izgrađuju membrane ćelija kože i prirodno pomažu obnavljanje hidrolipidnog sloja kože.