Faze roditeljstva

Kako da putovanje sa decom bude uživanje?

Putovanje, posebno sa decom, zahteva posebnu pripremu koja pored kupovine neophodnih stvari, spremanje putne apoteke, podrazumeva i pripremu roditelja na to da putovanje sa decom neće izgledati kao ranije.

Kako da putovanje sa decom bude uživanje?

Nepredvidive situacije ili nervoza koja kod dece može biti izražena kada su promene ritma u pitanju, vrlo često znaju da roditeljima otežaju odluku oko odlaska na putovanje. Međutim, to ne znači da putovanje sa decom ne može biti prava avantura.

Za decu, odlazak na put znači otkrivanje novih vidika. Imajte razumevanje i uživajte u  njihovim spoznajama različitosti, kako kulture, tako i hrane i celokupnog okruženja u kojem se po prvi put nalaze. 

U nastavku teksta, dajemo vam nekoliko saveta kako da na putovanju uživate i vi i vaše dete.

  1. Pre odlaska na određenu lokaciju, raspitajte se o aktivnostima za decu i sadržaju koji je prilagođen uzrastu Vašeg deteta.
  2. Provodite što više vremena istražujući. Ne zaboravite da smo deci potrebni mi i da je osnova porodičnih putovanja zbližavanje i provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena.
  3. Odredite vreme za predah, koje je onda kada dete i inače odmara. Umor pospešuje nervozu i kod odraslih, zamislite kako je tek deci.
  4. Ukoliko je dete predškolskog ili starijeg uzrasta, dozvolite mu da bira između određene dve aktivnosti i tako ćete biti sigurni da će uživati, ali će i dete biti zadovoljno, jer je imalo priliku da samo odluči kako će provoditi vreme.
  5. Gledajte lokaciju na kojoj se nalazite očima deteta. Uživaćete mnogo više nego što možete da zamislite.

Cilj putovanja jeste stvaranje nezaboravnih uspomena i zato pokušajte da ne pravite detaljan plan putovanja kao što ste radili ranije, jer je vrlo verovatno da nećete uspeti da ga realizujete, pa to može dodatno da utiče na vaš opšti utisak o putovanju.

Ono što je veoma bitno jeste da na putovanje, ukoliko idete automobilom, vodite računa o bezbednosti. Deca moraju biti u autosedištima, a obavezne su i pauze na dva sata.

U nastavku se nalazi link do videa kako pravilno postaviti autosedište.

KAKO PRAVILNO POSTAVITI AUTOSEDIŠTE

 

by: Bebologija