Faze roditeljstva

Šta treba znati o oznakama na deklaracijama hrane za bebe?

Donosimo vam vodič na šta treba posebno obratiti pažnju kada kupujete gotovu hranu za bebe i decu.

Šta treba znati o oznakama na deklaracijama hrane za bebe?

Kada dođe vreme za čvrstu hranu, mame znaju kakav treba da bude redosled uvođenja namirica u skladu sa uzrastom, a uz pomoć preporuka predijatra znaju i koja hrana je dobra za razvoj njihovih mališana, sa kojom treba sačekati, ali i šta obroci namenjeni bebama moraju, a šta nikako ne bi smeli da sadrže.

Kada su u pitanju kupovni proizvodi, kako da sa sigurnošću znamo šta oni sadrže i kako da pročitamo, često nerazumljive, oznake na deklaracijama proizvoda za decu? U ovom tekstu pomoći ćemo vam da naučite kako da pravilno tumačite ove oznake i budete sigurne da svojoj bebi dajete zdrave, bezbedne i kvalitetne obroke.

Deklaracija predstavlja lični dokument svakog proizvoda i otkriva njegovo poreklo, sastav i namenu. Prilikom kupovine proizvoda savetujemo da pročitate obavezni deo svake deklaracije: naziv, spisak sastojaka u kojima su boldiranim slovima ili naglašenim fontom obeleženi alergeni, količina pojedinačnih sastojaka ili kategorija sastojaka, neto količina hrane, rok trajanja, posebni uslovi čuvanja i uputstvo za upotrebu – kada je to potrebno.

Spisak sastojaka predstavlja listu svih sastojaka po opadajućem redosledu, uključujući aditive i enzime, koji se koriste u proizvodnji ili pripremi hrane, a prisutni su u gotovom proizvodu, čak i u promenjenom obliku. U okviri spiska sastojaka, potrebno je navesti procentualnu zastupljenost određenih sastojaka ukoliko se on nalazi u nazivu proizvoda.

Složeni sastojak koji se sastoji od dva ili više sastojaka može biti naveden u listi sastojaka pod svojim nazivom, uz obavezan spisak njegovih sastojaka prema opadajućem redosledu, osim ako ga u gotovom proizvodu ima do 2%, ne računajući aditive i alergene. Aditivi se označavaju navođenjem kategorije i naziva aditiva ili njegovog E broja. Arome se navode na deklaraciji oznakom arome/e. Neto količina se izražava u jedinicama mase.

Nutritivne vrednosti koje su potrebne u različitom uzrastu se razlikuju, zbog čega je veoma važno da pročitate podatke sa deklaracije, jer hrana koju kupujete za najmlađe mora da zadovolji energetske i nutritivne potrebe u pogledu belančevina, masti, ugljenih hidrata, kao i  potrebe za mineralima i vitaminima. Važno je da i sama proizvodnja bude takva da zadržava sva hranljiva i prirodna svojstva namirnica, vitamine i nutrijente koji su neophodni u razvoju deteta. Oznake hranljive vrednosti proizvoda (nutritivna tablica) nam govore koliko je hranljivih materija sadržano u 100 g odnosno 100 ml proizvoda. Sve hranljive materije se navode u gramima, a energetska vrednost u kJ/kcal. Obavezno je navođenje količine sledećih hranljivih materija: masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.  Od rođenja do navršenih šest meseci, bebe bi dnevno trebalo da unose 500-600 kalorija, deca u drugoj i trećoj godini od 1.250-1.350 kalorija, dok je za starije predškolce ta količina između 1.500-1.600 kalorija. Broj potrebnih kalorija se uvećava sa fizičkom aktivnošću.

Kada proizvod nosi nutritivnu izjavu "bez šećera"  znači da ne sme sadržati više od 0,5 g šećera na 100g ili 100ml, proizvoda, dok proizvod koji ima izjavu "mala količina šećera", ne sme imati više od 5g šećera na 100 g proizvoda ili 2,5 g na 100 ml, ako je proizvod tečnost. Izjava "bez dodatog šećera" znači da taj proizvod ne sadrži nikakve dodate monosaharide ni disaharide, niti drugu hranu koja se koristi zbog svojih svojstava zaslađivanja. To znači da se ne smeju u taj proizvod dodavati ni zaslađivači. Ukoliko proizvod sadrži zaslađivače potrebno je u nazivu proizvoda istaći "sa zaslađivačima". Svaka nutritivna izjava ima uslov pod kojim se može naći na proizvodu.

Hrana za bebe ne sme da sadrži veštačke boje, aditive, poboljšivače ukusa, pesticide ili bilo koje druge supstance koje mogu ugroziti njihovo zdravlje. Važno je da hrana za bebe ne sadrži konzervanse i GMO, kao i da se proizvodnja obavlja u kontrolisano čistoj sredini. Takođe, treba izbegavati kašice u koje se dodaju šećeri, a birati one koje su napravljene tako da se samom tehnologijom proizvodnje čuva prirodna slatkoća korišćenih sirovina.

Domaća dečja hrana Nutrino, koja se proizvodi u Fabrici dečje hrane (BFF), najsavremenijoj te vrste u regionu, ispunjava sve navedene kriterijume. Kontrolisan proizvodni proces, sirovine koje ispunjavaju stroge standarde i sama tehnologija proizvodnje koja čuva prirodna svojstva sastojaka, preporuka su za sve mame koje žele da budu sigurne u kvalitet i bezbednost proizvoda. Dodatno, za svaku Nutrino kašicu je izvršeno pažljivo merenje količine hranljivih sastojaka, uzimajući u obzir nutritivne potrebe svake faze razvoja deteta.

Promo tekst