Faze roditeljstva

Tata na porodiljskom - kako to izgleda u praksi

Maša Đurić je mama o kojoj pišemo danas. Njen suprug je na porodiljskom, a ovo je priča o tome kako protiče njihov zajednički život i kako se jedan tata snalazi u novoj ulozi.

Tata na porodiljskom - kako to izgleda u praksi

Poštovana Mašo, ono što sam saznala o Vama zanimljivo je i vrlo neobično, kako ste se odlučili da vaš muž bude na porodiljskom? Verujem da je to bila zajednička odluka, ali
ispričajte nam nešto o tome?

 
Oboje smo želeli bebu ali sam se ja nalazila karijerno na mestu gde nisam videla kako mogu da izostanem sa posla, odnosno da ne radim dve godine (ako računamo puno trudničko i porodiljsko), pa sam rekla mužu da ja želim, ali da mi to sada ne možemo da priuštimo. Onda je on zapravo predložio da on uzme brigu o detetu od bebinog trećeg meseca i rekao mi je "a ti si svakako radoholičarka, nećeš ti izdržati da ne radiš celu trudnoću". I tada je ideja o bebi postala nešto realno i opipljivo. Sve dok, naravno, nismo shvatili da ja, kao preduzetnica, nemam pravo na to da moj muž ide na porodiljsko, što me je kao informacija zateklo u 6. mesecu trudnoće. Na kraju, to pravo smo koristili tako što sam se ja dodatno zaposlila, a nadam se da će uskoro doći do promena zakona koje će omogućiti preduzetnicama da njihovi muževi preuzmu brigu o detetu. To nam je neophodno!

Kada je Vaš suprug postao tata na porodiljskom, kako se snalazio u tome?
 
On je brzo od čoveka koji ne zna da promeni pelenu, postao ekspert za menjanje pelena! I svašta još nešto. Hrana mu je i dalje najveći problem jer ni on sam ne voli mnogo da jede, pogotovo ne variva i sličnu zdravu hranu kakve bebe jedu. Ali se mnogo promenio, mnogo je naučio stvari. Važna je tu volja muškarca ali i da se žene malo sklone sa puta. Da kad god požele da kažu "daj meni, ja znam bolje", što je neretko i istina, da malo prećute i daju prostor muževima da buud očevi. A to kako se snašao na kraju govori najviše u prilog činjenica da je naša ćerka prvo rekla tata, pa tek onda, mesec-dva kasnije i to mama.


Da li ste Vi lično imali neke nesigurnosti?
 
Nezahvalno je da kažem, pošto nisam morala da odlazim iz kuće, već sam radila iz susedne sobe i uvek sam bila nekako tu. Ali iskreno nikakav strah nisam imala da ih ostavim same, naprotiv, meni je nekad bilo stresnije da ostanem sama sa bebom. Najviše se plašim i dalje gušenja od hrane jer smo imali jednu situaciju u kojoj se gušila od sopstvenog sekreta, i od tada jako vodimo računa kako se hranimo za stolom. To je moj najveći strah.

Da li je bilo momenata kada ste poželeli da je obrnuto, da ste vi na porodiljskom, umesto supruga?
 
Mnogo puta. Pogotovo zbog toga što dojim (i dalje) to znači da noćima ne spavam. Tačnije, ja duže od godinu dana nisam spavala celu noć. Koliko god da je predivno dojenje i ima velike benefite, ono jeste veliko odricanje - kako odricanje od sna, tako i odricanje od slobode. Pogotovo kad je bila mala, ja nisam mogla mnogo da se udaljim na veći vremenski period. Za godinu i mesec dana koliko ima, ona nikada nije prespavala kod bake i deke na primer, jer noću i dalje doji. To ume da bude veliki pritisak na ženu, a onda svane jutro i kad navrnu ostale obaveze, to ume da bude iscrpljujuće. Ali čak i u tim momentima, kada sam poželela da ne radim, gledala bih svog muža kako uživa sa našom ćerkom i ponovo sebe uverila da je to najbolja odluka koju smo doneli. Ta veza koju su oni napravili u nekoliko prvih dana je neraskidiva.


 I za sam kraj, da li biste preporučili mamama u Srbiji da se odvaže i da svoje muževe i tate puste da odu na   porodiljsko?
 
Koliko god da je teško, da! Naravno, sve zavisi od mnogo faktora - od toga ko radi kakav posao i za koje pare, ko više voli svoj posao, ko je na kojoj poziciji u poslu... Izazovno je, ali donosi mnogo više benefita nego što ima mana. Posebno mislim da je to dobra ideja za roditelje koji dobiju treće dete, kada briga o detetu traje 2 godine, tako da na primer - mama može da uzme prvih 8-9 meseci, a onda da otac preuzme taj, najteži ali i najdivniji posao.

Autor: Milovanović Jovana