Faze roditeljstva

6 načina na koji tate mogu da se zbliže sa bebom

U novom Bebologija tekstu otkrijte na koji način može da se pospeši emocionalna konekcija očeva i beba dok su u maminom stomaku i kasnije nakon porođaja.

6 načina na koji tate mogu da se zbliže sa bebom

Mnogobrojne studije su pokazale da veza između očeva i beba je od ogromnog značaja. Ono ima ogroman uticaj na njeno fizičko i mentalno zdravlje. U narednim redovima saznajte na koji način tate mogu najlakše da ostvare emocionalnu konekciju sa bebom.

  1. Vodite računa o mami

Kada vodite računa o mami tokom trudnoće, vodite računa i o bebi koju ona nosi. Na taj način pokazujete emocionalnu povezanost i sa vašim parnerom i sa bebom.

  1. Masirajte stomak svojoj supruzi

Ovo možda deluje kao ne toliko veliki korak, ali zapravo je jedan od načina da pokažete kako ste prisutni za svog partnera.

  1. Učite o trudnoći

Znanje o tome kako Vaša beba raste pomaže Vam da se zbližite sa svojim partnerom na najbolji mogući način. Razgovarajte sa očevima koje znate. Pitajte ih šta su bili njihovi izazovi tokom odrastanja dece.

  1. Šta treba uraditi kada beba dođe na svet

Držite svoju bebu blizu i napravite kontakt „kože o kožu“. Dodiri bebi pomažu da se oseća sigurnije. Vaše telo može da joj pomogne i da joj reguliše temperaturu i otkucaje srca. To je prirodan način za smirivanje bebe i koristan je kako za mame, tako i za tate.

  1. Gledajte bebu u oči i razgovarajte sa njom

Ovo zvuči prilično lako, a i donosi veliki benefit. Gledanje u oči pomaže bebi kod ranog razvoja, a mnoge studije su dokazale da to pomaže bebama i da razvijaju kasnije govor.

  1. Pomozite mami da se odmori

Preuzmite na sebe deo odgovornosti oko deteta. Menjanje pelena, uspavljivanje možda ne deluju kao velika pomoć, ali zapravo jesu. Dajte mami vremena za odspava ili uradi nešto za sebe. Na taj način ćete delovati kao prava porodica u kojoj se brinete jedni za druge.

Kada na svet dođe beba, mnoge se stvari u rutini Vas i Vašeg partnera menjaju. Ovo ne mora nužno da znači da ćete morati da menjate život iz korena. Uz dobru organizaciju i osećaj da beba nije samo mamina odgovornost sve može da deluje lakše i lepše.

Pripremila: Jovana Milovanović 

Izvor: http://healthpartners.com