Faze roditeljstva

Vernix Caseosa ili sirasti maz: njegov značaj i uloga

Nakon samog rođenja, beba je uglavom prekrivena belim, sirastim mazom, a da li znate koja je njegova uloga i zbog čega je važan za bebu? Ukoliko želite da saznate, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Vernix Caseosa ili sirasti maz: njegov značaj i uloga

Vernix Caseosa ili sirasti maz je zaštitni sloj na bebinoj koži. Izgleda kao bela, sirasta supstanca koja se razvija na bebinoj koži još dok je u maminom stomaku. Ovaj premaz na bebinoj koži nastaje oko 20. nedelje trudnoće i sastoji se od 80% vode i drugih esencijalnih sastojaka.  Njegovi tragovi ostaju na bebinoj koži i nakon rođenja i sigurno ste se pitali koja je njegova uloga?

Kako bi razumeli šta je sirasti maz, morate prvo da zamislite kako izgleda koža kada je dugo izložena vodi. Tokom kupanja ili plivanja, ne treba da prođe mnogo, a da se koža “smežura”.Tečnost ima isti efekat na bebinu kožu u maminom stomaku. Ne zaboravite, beba pliva u plodovoj vodi 40 nedelja. Ovaj zaštitni sloj čuva bebinu kožu i bez njega bi bebina koža bila puna nepravilnosti. Sirasti maz je zaslužan za mekoću bebine kože, ali njegova uloga koja je još važnija jeste u tome što čuva bebinu kožu od infekcija.

Količina sirastog maza se smanjuje kako se približavate terminu porođaja. Očekivano je da bebe rođene u terminu imaju tragove  vernix caseosa na svojoj koži, a da bebe koje su prevremeno rođene imaju veću količinu sirastog maza. Bebe koje su rođene posle termina verovatno neće imati na svojoj koži više ove supstance. Iako se tokom trudnoće beli maz smanjuje i razlaže u plodovoj vodi, to ne znači da je potpuno nestao! Na bebinoj koži ostaje sloj koji nije tako beo, več je providan i služi kao lubrikant za porođaj i pomaže bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Zaštitna uloga sirnog maza ne završava sa periodom boravka u maminom stomaku i porođaja, već se nastavlja i nakon rođenja:

  1. Ima antimikrobna svojstva

Novorođenčad imaju nerazvijen imuni system i podložniji su prehladama. Pored dojenja koje je veoma značajno za jačanje imuniteta kod beba i sirasti maz ima veliku ulogu u razvoju imuniteta i zaštiti od infekcija. To je zato što sadrži antioksidanse, ali ima i antiupalna svojstva.

  1. Pomaže regulaciju bebine telesne temperature

Tokom trudnoće, mamino teloi ma značajnu ulogu u regulisanju bebine telesne temperature. Potrebno je određeno vreme da beba bude u mogućnosti da sama reguliše svoju temperature posle rođenja. Zato je važno da se beba uvije u prekrivač i da se održava adekvatna sobna temperatura. Ostavljanje ernix caseosa duže na bebinoj koži, poboljšava prirodnu regulaciju temperature kod beba.

  1. Čini bebinu kožu mekšom

Vernix caseosa doprinosi da bebina koža bude meka i nežna. On prirodno hidrira bebinu kožu i štiti je od isušivanja i pucanja.

Nekada se kupanje bebe dešavalo odmah nakon porođaja, a sada se ono odlaže. Istraživanja pokazuju da je dovoljno odložiti prvo kupanje 24h, ali  je to, sada kada znate sve informacije, samo Vaša odluka.

Pripremila: Brankica Bjelić Izvor: https://www.healthline.com/