Faze roditeljstva

Vreme provedeno za ekranima i razvoj govora kod dece

Prva studija koja je pokazala povezanost ove dve stvari. – Practical Parentig

Vreme provedeno za ekranima i razvoj govora kod dece

Svi smo svesni negativnog uticaja koje vreme provedeno za telefonom može imati po naše zdravlje.

Međutim, naučnici sada upozoravaju roditelje o vezi između vremena provedenog na telefonu ili tabletu i kašnjenja progovaranja kod dece.

Istraživanja koja su predstavljena na godišnjem Skupu pedijatrijskih akademskih društava u San Francisku pokazuju da svakih trideset minuta koje dete provede za telefonom ili tabletom, povećava rizik od kašnjenja izražajnog govora za 49 posto, piše Daily Daily.

Istraživanje je obuhvatilo 894 dece starosti od šest meseci do dve godine, koja su posmatrana tri godine. U saopštenju za medije je izjavljeno da je prema navodima roditelja 20 posto dece sa 18 meseci koristilo mobilne uređaje u proseku 28 minuta. 

"Mobilni uređaji su danas svuda oko nas", rekla je dr Catherine Birken, MD, MSc, FRCPC, glavni istraživač studije i pedijatar i naučnik u bolnici  The Hospital for Sick Children (SickKids).

"Iako nove smernice Udruženja pedijatara ukazuju na ograničavanje vremena koje bebe i mala deca provode za ekranima, znamo da je upotreba pametnih telefona i tableta kod male dece postala prilično česta. Ovo je prva studija koja izveštava o povezanosti vremena provedenog na mobilnim uređajima i povećanog rizika od kašnjenja sa progovaranjem."

Preporuke

Web stranica australijskog Ministarstva zdravlja preporučuje sledeće:

Deca mlađa od 2 godine ne bi uopšte smela da provode vreme gledajući televiziju ili koristeći druge elektronske medije (DVD, kompjuteri i druge elektronske igre).

Za decu od 2 do 5 godina, sedenje i gledanje televizije i korišćenje drugih elektronskih medija (DVD, kompjuteri i druge elektronske igre) trebalo bi biti ograničeno na manje od sat vremena dnevno.

 

Izvor: http://www.practicalparenting.com.au