Faze roditeljstva

Zima i ekcem kod beba + VIDEO

Hladni dani su stigli, a sa njima i brojni problemi. Jedan od najčešćih kožnih problema kod beba je atopijski dermatitis – ekcem. Evo najčešćih pitanja i odgovora koja su vezana za ekcem – Kako pomoći detetu? Pogledajte i bonus VIDEO na kraju teksta!

Zima i ekcem kod beba + VIDEO

Kako nastaje atopijski dermatitis (ekcem)?

Ovo je naprosto “zapisano” u genetskom kodu, pa se najčešće nasleđuje, ali se ponekad jave deca koja prva u porodici imaju ovaj problem. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetske predispozicije i spoljašnjih faktora koji doprinose nastanku bolesti: neka (ili više njih) od namirnica može pogoršati ekcem, kontaktna alergija, alergija na polen…

Atopijska konstitucija znači da dete ima sklonost – predispoziciju za alergijske bolesti.

Posmatrajući iz ugla “kvaliteta” kože, suština ekcema je suva i osetljiva koža koja je sklona svrabu i osipu.

Zašto nastaje crvenilo kože?

Čim se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je u samom početku iritacija (nadražaj) kože! Kasnije se, na ovu iritiranu kožu, može nadovezati  bakterijska, ali i gljivična infekcija, a to pogoršava zapaljenje, pa i crvenilo!

Kako se ekcem prepoznaje?

Vide se “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete češe, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena).
Može se pojaviti bilo gde, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu.

Da li kupanje pogoršava ekcem?

Da, voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu!
Naizgled paradoksalno, ali je tako – voda ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem inače suve i osetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljnu negu i pranje  genitalnog regiona. Posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom  za negu.

Zašto hladno vreme NE odgovara ekcemu?

Ekcem nastaje na suvoj i osetljivoj koži, a hladno vreme (ali i vetar) pomažu da se koža dodatno “nadraži” pa ubrzavaju nastanak ekcema.
Zato je važno da se koriste zaštitne kreme PRE svakog izlaska na hladnoću.

Da li grejanje stanova utiče na pojavu ekcema?

Da, i to nepovoljno!
Suv vazduh u prostorijama gde boravi dete isušuje kožu, a koža dece koja su sklona ekcemu je inače suva i osetljiva. Zato treba redovno ovlaživati vazduh!

Kada su potrebne lekovite kreme?

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu NISU dovoljne.
Tada su potrebni  lekovi – kreme (kortikosteriodi ili modulatori imunološke reakcije). Te lekove isključivo prepisuje lekar (pedijatar ili dermatolog) i NE treba ih uzimati na svoju ruku!
Koriste se privremeno – dok se koža ne oporavi od “akutizacije” problema, a onda opet ostaje obaveza da se kože strpljivo i uporno neguje!

Može li se potpuno otkloniti uzrok ekcema?

NE može, zato što se suštinski radi o sklonosti ka alergijskim bolestim koja je zapisana u genima!
Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se NE MOŽE potpuno izlečiti!
Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre kontrole ove dugotrajne i dosadne bolesti.

Kako se neguje suva i osetljiva koža?

Kada se postavi dijagnoza, navažnija je adekvatna  nega suve i osetljive kože. Osnov nege su hidrantne kreme kojima se koži dodaje ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Izvor: mojpedijatar.co.rs