Faze roditeljstva

Zašto beba kija ako nije prehlađena

Bebe mogu da kinu nekolikog puta na dana, ponekad čak i nekoliko puta zaredom. Iako ćete se verovatno uplašiti, nije svaki put kijanje znak prehlade ili bolesti.

Zašto beba kija ako nije prehlađena

Novorođenče često kija ali to nije uvek znak prehlade. Kijanje je refleks organizma kako bi oslobodio disajne I nosne puteve. Vazduh koji udišemo pun je nečistoće poput čestica prašine, hemijskih para koje pomoću kijanja izbacujemo iz nosa.  Ako vaša beba često kija, a nema drugih simptoma prehlade ili bolesti, nemojte biti zabrinuti - to je sasvim ubičajeno.

"Kijanje nije simptom bolesti, pre se radi o prehladi ili iritaciji, nadražaju sluznice nosa. Dakle, ako bebicu nešto golica u nosiću ili pecka ona kihne", objašnjava pedijatar.

Najčešći uzroci zašto bebe kijaju

  • Mali nosići: novorođenče i beba ima uske nazalne prolaze i često im smetaju dlake ljubimaca, vlakna iz pokrivača i ćebadi, prašina pa redovnu kijaju kako bi oslobodili disajne puteve.

  • Higijena nosa: Veoma je važna higijena nosića. Bebin nosić treba čistiti smotuljkom vatice, natopljenom u fiziološki rastov. S tim što vatica mora biti dovoljno velika i u komadu, jer samo jednom polovinom čistite nosić dok je druga napolju, da se ne bi desilo da nešto ostane unutra. Kijanjem se odražava I higijena nosića.

  • Zapušen nosić: kad je jedna nosnica zapušena, može se otvoriti kihanjem. Tokom dojenje, beba može biti pritisnuta uz majku tako da je jedna nosnica zatvorena ili malo spljoštena. Nakon hranjenja, beba može kinuti kako bi otvorila nosnicu. "Ako beba ima zapušen nosić, pre dojenja kapnite u svaku nozdrvu po kap fiziloškog rastvora.

Koji su još mogući razlozi?

  • Suv vazduh: u stanu ili kući može biti razlog kihanja pa ga je potrebno vlažiti, naročito kad počene sezona grejanja.

  • Nešto ih iritira: nadražujuće mogu delovati dim cigarete i prašina, a rezultat je često kijanje. Provetravajte stan, otvarajte prozore kako bi izbacili sve moguće iritanse iz prostorije. I nemojte pušiti u blizini bebe.

  • Alergije: ponekad je uzrok sezonski rinitis, to jest polenska alergija. Alergije gornjih disajnih organa koje zahvataju nos i grlo manifestiraju se kao vodenasto curenje iz nosa i često kijanje. Držite bebu podalje od alergena i javite se svom pedijatru kako bi utvrdio o čemu se tačno radi.

  • Bolest: kod novorođenčeta, infekcije gornjih disajnih puteva, curenje iz nosa i kijanje su česti znakovi prehlade. Oni imaju još slab imunološki sistem pa kad ih drži neko ko je prehlađen, velika je verovatnoća da će se i oni prehladiti. Vodite računa o tome da uvek operete ruke pre nego što uzmete bebu u naručje.

Izvor: miss7mama.24sata.hr Foto: Freepik