Faze roditeljstva

Zašto beba kija ako nije prehlađena

Bebe mogu da kinu nekoliko puta na dan ponekad čak i nekoliko puta zaredom. Iako ćete se verovatno uplašiti, nije svaki put kijanje znak prehlade ili bolesti.

Zašto beba kija ako nije prehlađena

Zašto beba kija ako nije prehlađena?

Kijanje je refleks organizma kako bi se oslobodili disajni i nosni putevi. Vazduh koji udišemo pun je nečistoće poput čestica prašine, hemijskih para koje pomoću kijanja izbacujemo iz nosa.  Ako vaša beba često kija, a nema drugih simptoma prehlade ili bolesti,nemojte biti zabrinuti - to je sasvim ubičajeno.

"Kijanje nije simptom bolesti već odgovor na nadražaj sluzokože nosa. Dakle, ako bebicu nešto golica u nosiću ili pecka ona kija", objašnjava pedijatar.

Najčešći uzroci zašto bebe kijaju

Mali nosići: novorođenče i beba imaju uske nazalne prolaze i često im smetaju dlake ljubimaca, vlakna iz pokrivača i ćebadi, prašina i redovno kijaju kako bi oslobodili disajne puteve.

Redovno čišćenje: Bebin nosić treba čistiti smotuljkom vatice, natopljenom u fiziološki rastvor, s tim što vatica mora biti dovoljno velika i u jednom komadu, jer samo jednom polovinom čistite nosić dok je druga napolju, da se ne bi desilo da nešto ostane unutra. Kijanjem se održava i higijena nosića.

Zapušen nosić: kad je jedna nozdrva zapušena, može se otvoriti kijanjem. Tokom dojenje, beba može biti pritisnuta uz majku tako da je jedna nozdrva zatvorena ili malo spljoštena. Nakon hranjenja, beba može kinuti kako bi otvorila nozdrvu. Ako beba ima zapušen nosić, pre dojenja kapnite u svaku nozdrvu po kap fiziloškog rastvora.

Koji su još mogući razlozi?

Nešto ih iritira: nadražujuće mogu delovati dim cigarete i prašina, a rezultat je često kijanje. Redovno provetravajte stan, nemojte pušti u prostoriji u kojoj se beba nalazi. 

Alergije: ponekad je uzrok sezonski rinitis, to jest polenska alergija. Alergije gornjih disajnih organa koje zahvataju nos i grlo manifestuju se kao vodenasto curenje iz nosa i često kijanje. Držite bebu podalje od alergena i javite se svom pedijatru kako bi utvrdio o čemu se tačno radi.

Izvor: miss7mama.24sata.hr Foto: Freepik