Faze roditeljstva

Navikavanje – kad beba stigne kući

Povezanost koju roditelji osete u prvim trenucima upoznavanja sa bebom, razvija se i jača svakoga dana i tako se pretače u neponovljiv i jedinstven odnos bebe i roditelja.

Navikavanje – kad beba stigne kući

Porođaj, dojenje i fizički kontakt sa bebom podstaći će lučenje oksitocina, hormona “ljubavi” koji budi biološke instinkte i prirodno podstiče roditeljstvo.

Uskladite se sa bebom

Prihvatite da je život na koji ste navikli pre rođenja bebe u kratkotrajnom zastoju. Ne žurite da se vratite starim navikama koje ste imali pre trudnoće. Doći će opet dani kada ćete imati to neko vreme samo za sebe. Adaptacija bebe na okolinu može biti stresan period u životu vas i vaše bebe. Beba mora da zna da ste joj uvek na raspolaganju. Razumevanje i nežno odgovaranje na bebine emotivne potrebe, temelj je sigurne privrženosti.

Posmatrajte i učite

Izgradnja sigurne privrženosti sa detetom više je od pukog zbrinjavanja detetovih fizičkih potreba. Ona obuhvata svakodnevno vreme provedeno u prijatnoj bliskosti sa bebom. Dozvolite bebi da vam sama pokaže šta joj prija. Vaša beba traži zaštitu i sigurnost, koje su je okruživale devet meseci, kao i otkucaji vašeg srca, glasovi, toplina. Zvuci koje beba ispušta, kao i pokretanje ručica, nožica, njen su način da reaguje na ono što joj govorite i da komunicira s vama. Primenjujte jednostavnu tehniku pričajte, slušajte, reagujte…

Već nekoliko sati nakon rođenja beba prepoznaje glasove koje je slušala dok je bila u stomaku i oni je umiruju. Ako se približite licem bebi, nežno joj pričate, pevušite, ona će gledati u Vas i to će joj prijati, osećaće se sigurno. Nošenje bebe na rukama, u mekanim nosiljkama, maramama, podstiče obostranu povezanost Vas i bebe , razvijanje bliskosti, skraćuje epizode plača i smanjuje grčeve u bebinom stomaku.

Najbolje je da pribegnete metodi kontakta “koža na kožu” – beba je bez odeće prislonjena na mamine ili tatine grudi, bebina glava je okrenuta tako da je uhom prislonjena iznad roditeljskog srca. Vaš miris je posebno važna potvrda vaše blizine i spremnosti da udovoljite bebinim potrebama.

Plač je jedini način na koji dete pokazuje da mu neka od potreba nije zadovoljena. Najčešći uzroci plača sasvim malih beba su glad, umor, nelagodnost ili bol, ljutnja i usamljenost.

Neki od ostalih uzroka zbog kojih bebe plaču su:

* pune pelene
* uznemirenost zbog preglasne muzike ili prejakog svetla
* osećanje majčine nervoze
* potreba za fizičkom bliskošću ili smirenjem u krevetiću
* potreba za dodirom, kontakt koža-na-kožu
grčevi – nezrelost digestivnog sistema

I ne zaboravite, bebe su čudesna mala bića koja napreduju kad im se pruži zdrava nega i puno ljubavi. 

Pripremila: V. Stanimirović Izvor: Halo beba