Faze roditeljstva

Zašto moja beba izgleda malo neobično?

Većina beba izgleda pomalo neobično kada se rodi, što uopšte ne treba da vas čudi. Da bi došle do maminog zagrljaja prošle su dug put.

Zašto moja beba izgleda malo neobično?

Porodili ste se prvi put ugledali svoju bebu i iznenadili se. Ona ne izgleda kao one debeljuškaste bebe sa reklama – koža joj je crvenkasta, ima bubuljičice, ruke i noge su tanušne, a glava duguljasta. Ne brinite, to je potpuno očekivano!

Evo najvažnijih objašnjenja zašto novorođene bebe izgledaju pomalo čudno svojim roditeljima.

Glavica

Ako ste imali vaginalni porođaj, velika je verovatnoća da će bebina glavica biti neobičnog, pomalo izduženog oblika. Dok beba prolazi kroz porođajni kanal, glavica se „stisne“, kako bi lakše mogla da prođe. Već za oko nedelju dana, oblik glave postaje normalan, onakav kakav bi bio da ste se porodili carskim rezom. Sa druge strane, bebe koje se rode „carski“ - imaju lep, okruglast oblik glavice. Neke bebe se rode i sa ispupčenjem na glavici, koje se zove kefalhematom - uglavnom je bezazlen, ali je potrebno da njegovo povlačenje prati pedijatar. Na glavi bebe postoje i dva mekana područja, koja se zovu fontanele. To su, zapravo, otvori na glavici: veća fontanela se nalazi na temenu, a druga na zadnjoj strani glave. Funkcija fontanela je da dozvole kostima glave da se „skupe“, kako bi glava prošla kroz porođajni kanal. One i kasnije imaju određenu funkciju, jer omogućavaju mozgu da se razvija, a da ne bude pritisnut kostima glave.

Ruke i noge

Nakon što je beba provela toliko vremena sklupčana u vašoj materici, biće joj potrebno vreme da se navikne na novu sredinu i slobodu pokreta koju je upravo stekla. Bebica će polako početi da proteže ruke i noge, pa će za nedelju-dve njeni pokreti da budu dosta slobodniji. Kada se nožice isprave, mogu da izgledaju pomalo krivo. U našim porodilištima, bebe i dalje uvijaju kao kifle. Mnogi smatraju da bebama to prija, jer ih podseća na tesnu sredinu u kojoj su bile do tada.

Pupak

Kada izađete iz porodilišta, beba će verovatno i dalje da ima pupčani patrljak. Za oko 10 do 14 dana od rođenja, patrljak treba da otpadne a na tom mestu otsaje pupak "pečat kao dokaz da nas je mama rodila".

Genitalije i grudi

Često se bebe rađaju sa otečenim genitalijama i grudima. To je prouzrokovano viškom ženskih hormona neposredno pred rođenje bebe. Dešava se, čak, da se iz bebinih bradavica pojavi poneka kap mleka, ali nemojte pokušavati da ga istisnete. U pitanju je sasvim bezopasna pojava, koja će sama od sebe da nestane. Kod devojčica se u nekim slučajevima javlja i crvenkast vaginalni sekret. Ali, sve ove pojave su bezazlene i nestaju u prvih nekoliko nedelja nakon rođenja.

Koža

Koža novorođenih beba se razlikuje kod onih koje su prevremeno rođene, kao i kod onih koje su prešle termin. Ako bebina koža postane žućkasta u prvih par dana nakon rođenja, verovatno se radi o fiziološkoj žutici. Međutim, više od polovine zdrave novorođenčadi ima neki oblik žutice. Kod beba rođenih u terminu, žutica se povlači za oko nedelju dana, a kod prevremeno rođenih beba ume da potraje i malo duže. Važno je da povlačenje žutice prati pedijatar. Oko 30 do 40 odsto beba se rađa sa malim belim ili žućkastim tačkicama po licu, koje liče na male bubuljice. One obično nestaju za oko tri do četiri nedelje, i ne treba ih posebno tretirati.

Kosa

Možda ćete biti iznenađeni bojom kose vaše bebe. Kada se rode, bebe mogu imati svetlu kosu, iako su im oba roditelja tamnokosa. I obrnuto, da im kosa bude tamna uprkos tome što su im roditelji plavi. Boja kose na rođenju može značajno da se razlikuje od boje koju će beba da ima kasnije. Bebe koje na rođenju imaju crvenkastu kosu - mogu da postanu plavokose, a plavokose da postanu smeđe.

Neke bebe se rađaju sa puno kose - koja u prvih nekoliko nedelja ili, čak, meseci može da opada. Ne brinite, kosa će ponovo početi da raste, mada će možda izgledati sasvim drugačije nego na početku. Sa druge strane, mnoge bebice se rađaju bez kose, ili sa vrlo malo kose. Takođe, mnoge će na početku imati loknice, koje će vremenom da se isprave, dok će nekim bebama kosica da se uvija kako bude rasla.

Oči

Boja očiju kod beba je promenljiva. Većina novorođenčadi ima plave ili sivkaste oči, koje vremenom promene boju.

Uši

Uši bebe mogu da budu mekane i vrlo savitljive. Može da se desi i da uvce bude malo povijeno. Kako beba bude rasla, i uši će postajati čvršće, a kod mnogih će kasnije drugačije da izgledaju.

Nos

Nos vaše bebe može da izgleda naduveno ili spljošteno, zbog pritiska kom je beba bila izložena tokom porođaja. Vremenom se i to menja. Izgled vaše bebe - kao, uostalom, i njeno ponašanje - veoma će da se promeni tokom prve godine života. Ipak, ne zaboravite da je sve individualno, i da će određene pojave na rođenju brže da prođu kod nekih beba, dok će kod drugih da potraju duže.

Svaka beba je lepa na svoj način, a najlepša je upravo vaša.

Pripremila: Vesna Stanimirović
By Bebologija