Faze roditeljstva

Mlečni put espresso - Dvodnevni program za trudnice

Mlečni put espresso je program koji će vas pripremiti da mirno sačekate porođaj i prve dane sa bebom. To je program koji pomaže “roditeljima početnicima” da se fokusiraju na bitne teme u iščekivanju porođaja i prvih dana sa bebom.

Mlečni put espresso - Dvodnevni program za trudnice

Mlečni put espresso je dvodnevni program za buduće roditelje. Nastao je kao zajednička želja stručnjaka koji se bave trudnoćom, porođajem, dojenjem, zdravljem i negom beba, da se budući roditelji u poslednjim nedeljama trudnoće upoznaju kako izgleda boravak porodilje u porodilištu, razumeju kako se telo priprema za porođaj. Sa više samopouzdanja mame krenu sa dojenjem i negom, a tate razumeju gde i kada su neophodni i nezamenjljivi bebi i mami.

Kraj trudnoće neminovno nameće pitanje: kako će biti na porođaju? U želji da se pomogne, trudnice često budu izložene savetima koji proizilaze iz ličnog iskustva i neretko nisu od pomoći drugima. Na mlečnom putu će te sa babicom iz porodilišta proći kroz sve faze porođaja. Babica će vam objasniti senzacije koje će telo imati na početku i tokom porođaja. Uvešće vas u terminologiju koja se koristi tokom porođaja. Objasniće vam intervencije koje možete očekivati. Zašto se rade i kako se izvode? Upoznaće vas sa pravilima koja postoje u porodilištu: šta poneti od stvari, koja dokumenta, šta pripremiti za izlazak iz porodilišta, kako vam porodica može nešto doneti. Odgovoriće na sva vaša pitanja.

Roditelji najčešće brinu da li će znati da prepoznaju kad je beba gladna i da li je sisala dovoljno? Buduće mame, ali i tate još češće imaju strah da će povrediti svoje dete jer do sada nisu nikad držali u naručju neku bebu. Beba se presvlači, pere, neguje, kako li se to radi? Sestre iz Servisa Babica&Bebica uz pomoć lutaka, će vam pomoći da se osećate sigurno kad prvi put uzmete svoju bebu u naručje.
Svaki bebin pokret, glas, plač, roditelji pomno prate i tumače. Kako nemaju dovoljno samopouzdanja, nekako strah nadvlada, pa se najčešće uobičajena stanja za bebu tog uzrasta doživljavaju kao zdravstveni problem. Pedijatri iz Specijalističke ordinacije Bebologija će vam objasniti koja stanja najčešće brinu roditelje a ustvari su očekivana, predstavljaju razvojnu fazu ili su samo prolazna stanja koja ne ugrožavaju bebu.

 

Mlečni put espresso donosi:

 • Šta je važno da znate o porođaju iz ugla babice
 • Naučićete veštine dojenja - kako podstaći laktaciju i pravilno postaviti bebu na dojku;
 • Spremićete se za prvi dan u kući sa bebom;
 • Vežbaćete (sa lutkom) kako se drži beba, kako kupa.
 • Biće vam jasnije kako se izvodi toaleta nosa, oka.
 • Bićete spremni da sami uradite toaletu pupka.
 • Saznaćete odgovore na pitanja koja roditelji najčešće postavljaju pedijatrima;
 • Posmatraćete svet iz bebine perspektive i saznati kako je to kad obujete dečje cipelice.

Mlečni put espresso je program specifičan po tome što:

 • Za svrhu obuke koristi najsavremeniju opremu, u vidu realnih modela specijalno osmišljenih za potrebe obučavanja;
 • Dobrodošlo je prisustvo oba buduća roditelja, tj. oba partnera;
 • Program je besplatan, traje dva dana;
 • U oba dana se prezentuju po 3 teme. Svaki susret traje 3 sata;
 • ​Predavanja su svakog utorka i srede u terminu 17.00 – 20.00.
 • U grupi može biti najviše 16 (trudnica i pratilaca).
 • Predavanja se odvijaju u prostorijama Centra za Trudnice "Bebologija" na Dedinju (Stjepana Filipovića 32b) u organizaciji Bio Save-a.

Zbog ograničenog broja mesta prisustvo je moguće uz prethodnu prijavu 

PRIJAVITE SE

Trudnoća je jedinstven period u životu svake žene, vreme u kom se žena priprema za svoju biološku ulogu da postane majka. Svaka žena oseti trenutak kad je spremna da se ostvari kao majka. Nekada je majčinstvo bilo najznačajnija uloga za ženu, međutim danas je drugačije. Žena svoj dosadašnji način života usklađuje sa izazovima majčinstva.

Parovi koji čekaju bebu odjednom uočavaju da „ima više trudnica nego pre“, reaguju na dečija ponašanja, počinju da se interesuju za roditeljske priče o deci, iskustva u odgajanju dece i slušaju razne savete. Neprimetno ulaze u jedan novi svet.  

Najveći broj žena želi da doji, ali često ne uspeju da ostvare svoju želju. Saveti koji dolaze sa svih strana često unose zabunu. Dojenje i nega bebe je put koji traje. Da bi se stiglo do cilja, za put se treba pripremiti. Potrebno je da budući roditelji razumeju kako beba doživljava svet oko sebe, mamu, tatu, kako komunicira, koliko joj hrane treba, šta je to što bebama prija...

Naša želja je da pružimo podršku svim trudnicama koje žele da doje. Trudnice će dobiti praktične savete, naučiće da prate znake svoga tela, prepoznaju zahteve bebe. Prva stanica na Mlečnom putu espresso je porođaj, koji kod žene budi strepnju. Cilj nam je da približimo trudnicama porođaj na način koji je njima prihvatljiv. Želimo da trudnice razumeju šta se dešava tokom porođaja. 

Drage trudnice, Mlečni put espresso će vas naučiti svemu što treba da znate da budete saradnik timu koji vas porađa kad vaš porođaj počne.

Dolazak kući sa bebom je prelep dugo iščekivan dan! Učinićemo ga još lepšim. Pripremićemo vas za sledeći korak roditeljstva.

Kroz Mlečni put espresso će vas voditi vrhunski stručnjaci iz oblasti ginekologije, pedijatrije, sestrinske nege i dojenja iz Centra za trudnice Bebologija. 

Mlečni put - PROGRAM

TEME: 

 • Kako se pripremiti za prvi dan u kući sa bebom 
 • Prva nega bebe
 • Pedijatri iz Bebologije vam poručuju 
 • Dojenje - Na mlečnom putu
 • Sa babicom na porođaju
 • Sve o matičnim ćelijama

Program se realizuje u dva susreta, utorkom i sredom, u trajanju od po tri sata. Predviđeno je da se svake nedelje formira nova grupa. Prijavite se za termin (grupu) koji vam odgovara: 

I grupa 04. - 05. maj (sreda i četvrtak);

II grupa 10. i 11. maj (utorak i sreda);

III grupa 17. - 18. maj (utorak i sreda);

IV grupa 24. - 25. maj (utorak i sreda);

V grupa 31. maj - 1. jun (utorak i sreda).

 

By Bebologija