Faze roditeljstva

PRIVATNA ŠKOLA ZA TRUDNICE I UDRUŽENJE „ANAHITAS” SLAVI 5 GODINA SVOG POSTOJANJA

Žena u blagoslovenom stanju nestrpljivo očekuje odgovore na brojna pitanja koja su, pre svega, vezana za porođaj, promenu načina života ili brigu o novorođenčetu.

PRIVATNA ŠKOLA ZA TRUDNICE I UDRUŽENJE „ANAHITAS” SLAVI 5 GODINA SVOG  POSTOJANJA

Značajnu pomoć u ovakvoj situaciji pruža privatna škola za trudnice i Udruženje za brigu žena i trudnica „Anahitas” koja ove godine slavi pet godina postojanja.

U fokusu delatnosti udruženja jeste pomoć ženama koje se nađu u  nepoznatom, naizgled teškom, periodu.

Od početka osnivanja, Udruženje posebnu pažnju posvećuje  vežbama za trudnice, a ova delatnost se i danas odvija tri puta nedeljno. Naime, fizička aktivnost je veoma važna u našem životu, a tokom trudnoće zaslužuje izuzetnu pažnju.

Zabluda je, da je tokom trudnoće zabranjena fizička aktivnost, odnosno da se jede za dvoje. Naravno da to nije tako. Ako je trudnica aktivna i vodi računa o svojoj ishrani, lakše podnosi drugo stanje, porođaj, pa i postporođajni oporavak.

Važno je napomenuti da prilikom vežbi, pored fizičkih aktivnosti trudnice razmenjuju svoja iskustva i osećanja. Tako nasuprot mnogim fizičkim i psihičkim promenama, stiču utisak da nisu same u novonastaloj situaciji. Dakle, cilj Udruženja je da izgradi zajednicu u kojoj se članovi mogu oslanjati jedni na druge u periodu koji je pun novina i nepoznanica. Posebnu pažnju obraćamo na činjenicu da žene trudnoću i porođaj ne doživljavaju kao teret i traumu, već kao jedan od najdragocenijih događaja u životu. Ohrabrujemo ih da osnuju porodicu i time dajemo pomoć u formiranju odgovornosti za novorođeno dete.

Udruženje za brigu žena i trudnica "Anahitas" ima širok spektar delatnosti. Jedan od glavnih projekata je Školica za trudnice “Priprema za prinovu” koja budućim majkama nudi odgovore i rešenja na sva pitanja koja se javljaju u širokom spektru tema. Na ova pitanja će odgovoriti iskusni ginekolozi, psiholozi i akušerske patronažne sestre kao i drugi specijalisti po potrebi. Svi oni imaju uvid u ginekološke bolesti, neplodnost, kao i trudnoću, porođaj, radost i iskušenja majčinstva.

Naš moto je: „Žena je žena, pre, tokom i posle trudnoće”.

Njoj je, kao takvoj, u svakom periodu života potrebna podrška, briga kao i pažnja, bilo da je u pitanju ginekologija, neplodnost, trudnoća, majčinstvo, pa i klimaks.

Klaudija Kunji Farkaš, predsednik udruženja „Anahitas” napominje da udruženje pruža privatne savete oko trudnoće i postporođajnog perioda. Naime, dobijena pitanja upućuje specijalistima koji daju odgovore, a po potrebi patronažna sestra odlazi kod majke kojoj je potrebna pomoć.

Kunji Farkaš Klaudija, predsednik Udruženja