Faze roditeljstva

Planiranje trudnoće- period ispunjen bujicom emocija

Planiranje trudnoće predstavlja uzbudljiv period u životu svake žene i osećanja koja se tada javljaju su veoma intenzivna. Šta je potrebno uraditi pre nego što ostanete u drugom stanju, možete pročitati u nastavku teksta.

Planiranje trudnoće- period ispunjen bujicom emocija

Postoji nekoliko načina da pripremite svoje telo na period koji sledi i da tom pripremom omogućite što bolje zdravstveno stanje kao dobar početak svake trudnoće.

  1. Izbegavajte alkohol

Konzumiranje alkohola tokom pokušavanja da ostanete u drugom stanju može da utiče na plodnost. Takođe može da utiče na nivo hormona, menstruaciju i ovulaciju. Posebno se ne preporučuje unos alkohola tokom same trudnoće, jer može da dovede do ozbiljnih problema sa bebom, a samo neki od njih su prevremeni porođaj ili poremećaj u razvoju.

  1. Jedite zdravo

Izbalansirana ishrana, pre i tokom trudnoće, važna je i za dobrobit mame, ali i za pravilan razvoj bebe. Birajte namirnice poput voća, povrća i žitarica, a izbegavajte hranu koja sadrži nezdrave masnoće. Takođe, ograničite unos kofeina.

  1. Izbegavajte izlaganje toksičnim supstancama

Izlaganje supstancama koje sadrže velike koncentracije toksina može nepovoljno uticati na razvoj fetusa.

  1. Redovno vežbajte i budite fizički aktivni

Vrlo je važno da budete fizički aktivni i da održavate kilažu, jer gojazne trudnice mogu da imaju određene medicinske probleme tokom trudnoće, kao što su visok krvni pritisak ili dijabetes. Takođe, ukoliko se radi o budućoj mami koja je pothranjena, to može da dovede i do toga da beba ima malu porođajnu težinu. Bilo da imate problem sa pothranjenošću ili prekomernom težinom, obe situacije mogu da sprečavaju začeće. Ukoliko pokušavate da zatrudnite ozbiljno razmislite o tome. Vaš indeks telesne mase (BMI) treba da bude između 20 i 25. 

  1. Prestanite sa pušenjem

Ukoliko planirate trudnoću, savetuje sa prestanete sa pušenjem i pre nego što ostanete u drugom stanju. Brojne studije pokazuju da su bebe, čije su mame pušile u trudnoći, rođene prevremeno .

  1. Uzimajte vitamine

Počnite da uzimate vitamine i pre nego što ostanete u drugom stanju. Unos folne kiseline se posebno preporučuje ukoliko planirate trudnoću, jer smanjuje rizik od rađanja deteta sa defektima neuralne tube.

Ukoliko do sada niste obavili detaljan ginekološki pregled, vreme je da to uradite. Uradite sve potrebne analize ukoliko vam lekar to bude savetovao. Ono što je veoma bitno je i da budete u pozitivnom okruženju. Psihičko zdravlje, podjednako je važno kao i fizičko. Takođe, i zdravlje tate je od velikog značaja. Muškarac mora da povede računa o ishrani, poveća unos vitamina E i vitamina C i ,ukoliko ima potrebe, uradi sve neophodne analize.

Ukoliko ne ostanete odmah u drugom stanju, ne doživljavajte to kao veliki problem. Sasvim je normalno i očekivano da se trudnoća desi u periodu od 6 meseci do godinu dana. Ukoliko prođe taj period, važno je da se konsultujete sa ginekologom, posebno ako imate preko 35 godina.

Pripremila: Brankica Bjelić   Izvor: https://www.hopkinsmedicine.org/