Faze roditeljstva

Kolostrum- bebina prva imunizacija i zaštita

Da li ste znali da majčino mleko počinje da se proizvodi još tokom trudnoće? Istraživanja pokazuju da mleko nastaje nakon 16. nedelje, a koje je prvo mleko koje beba dobije nakon rođenja saznajte u nastavku teksta.

Kolostrum-  bebina prva imunizacija i zaštita

Kolostrum je prvo mleko koje se stvara još u toku trudnoće i prvih dana nakon porođaja. Predstavlja prvu imunizaciju protiv bakterija i virusa, kao i zaštitu od infekcija.

Kolostrum ima višestuku ulogu za bebin razvoj:

  1. Stvara zaštitni sloj u crevima novorođenčeta i smanjuje propustljivost creva za proteine iz hrane.
  2. Ima laksativni efekat- pomaže izbacivanju mekonijuma, a time sprečava i nastanak novorođenačke žutice.
  3. Bebi daje snagu, zagreva je i pruža potpunu zaštitu.

Kolostrum je gust zbog velike koncentracije sastojaka u maloj zapremini i žut zbog veće količine beta-karotena i time se bitno razlikuje od izgleda zrelog mleka.

Još jedna njegova prednost je u tome što se lako vari, što bebama posebno pogoduje je njen crevni sistem nerazvijen. Razlog zbog kojeg je lako svarljiv jeste taj, što su belančevine „iscepkane“, a masti uz pomoć enzima lipaze usitnjene, pa lakše prolaze kroz zid creva nego kod drugih vrsta mleka.

Beba po rođenju nema razvijen imunitet, ali u kolostrumu ima raznih materija (antitela, limfocita, leukocita…) koje pomažu u borbi protiv infekcija. Majčino mleko nadopunjuje imunološki nedostatak između vremena kada je posteljica čuvala bebu pre rođenja i 3-4 godine kada je detetov imunološki sistem razvijeniji. U kolostrumu ima imunoglobulina A koji deluje na mestima pod najvećim rizikom od napada bakterija; na sluznim membranama pluća, grla i creva.

Nakon kolostruma počinje da se stvara prelazno mleko koje počinje da se luči od druge nedelje, dok se zrelo mleko luči od 14.dana. Sadrži manje proteina, a više masti i ugljenih hidrata, kao i vitamina i oligoelemenata, prateći potrebe deteta. Po izgledu je ređe i belo, pa se majkama može činiti da je mleko previše retko, vodenasto, providno, kao i da ne zadovoljava potrebe deteta. Međutim, to nikako nije tačno.

Dojenje ima brojne benefite i za bebu i za mamu, a kolostrum je sjajan početak za razvoj bebinog imuniteta i njegova mala količina je sasvim dovoljna za bebin želudac koji je u prvoj nedelji bebinog života veličine trešnje. Zato ne brinite da li imate dovoljno mleka, već se vodite instinktom koji imate i ukoliko je potrebno potražite adekvatnu pomoć stručnog lica koje će Vam pomoći oko nedoumica koje budete imale.

Priredila: Brankica Bjelić    Izvorhttps://www.unicef.org/, https://bebo.club/bebbo-aplikacija