Faze roditeljstva

Beleg u znaku mamine želje

Ako uradiš ovo, beba će biti... Ako izgledaš ovako, beba će... Toliko narodnih verovanja prati trudnice u Srbiji da ni ne čudi što veliki broj budućih mama upadne u zamku neke od njih

Beleg u znaku mamine želje

A verovanja koja se vezuju za trudnice i bebe glase ovako:

- Ako svekrva "preskoči" trudnu snaju dok ona sedi, beba će biti preslikana baba. Veliki broj baka u Srbiji veruje u ovo pa sa željom da unuče liči na njih, primenjuje ovaj "ritual".

- Ako trudnice nešto poželi, a želja joj se ne ispuni, beba će na telu imati beleg u znaku mamine želje. Zato se, između ostalog, kaže: "Ispunjavaj trudnicama svaku želju".

- Kada se buduća mama mnogo smeje, to je znak da će dete biti radosno i živahno. Ako je pak, muči neraspoloženje, njeno dete će biti ozbiljnije. Ovo verovanje čak ima i određeno utemeljenje u nauci jer je dokazano da beba "oseća" sve dok je u maminom stomaku, odnosno da se majčine emocije reflektuju na nju pa samim tim njen psihološki razvoj počinje pre rođenja.

- Dan kada mama prvi put oseti bebine pokrete, biće dan bebinog rođenja.

- Kada trudnica oseti želju za nekom hranom, ne sme tok trenutka da dodiruje stomak jer može da ostavi "beleg" na nekom delu bebinog tela, i to u obliku hrane koja joj se jede u tom momentu.

- Žena u trudnoći ne bi trebalo da stomak dodiruje ni dok pije kafu kako beba ne bi imala žute mrlje po telu.

Postoji niz verovanja koja "određuju" pol bebe:

- "Uzak" stomačić znak je da će se roditi dečak.

- Pol bebe otkriva i tamna linija na maminom stomaku. Ako je do pupka, rodiće se devojčica, ako je iznad pupka, "biće sin".

- Ukoliko trudnica povraća, nosi devojčicu. Ako je mučnine zaobilaze, beba je muškog pola.

- Prema verovanju, pol čak može da otkrije i način na koji mama podiže maramicu - ako to učini sa dva prsta, dobiće ćerku. Zgrabi li je celom šakom, neka se spremi za rođenje sina.

- Visoko postavljen trudnički stomak jeste stomak žene koja nosi dečaka, obrnuto je znak da na svet dolazi još jedna devojčica.

Verovanja prate mamu sve do porođaja pa joj "savetuju" da pre odlaska u porodilište na ruku stavi crveni konac kako bi bebu zaštitila od uroka.

A kad se beba rodi, zdrava i srećna, mamu čeka nova "obaveza" koju žene odavno ne ispunjavaju. Verovanje kaže da za vreme babina koje traju 40 dana nakon porođaja, majka ne sme da pere kosu.

Izvor: zena.blic.rs cover foto: Crystal Jones