Faze roditeljstva

Kada ste poslednji put rekli partneru "volim te" - nežnost utiče na razvoj Vašeg deteta

Ovog četvrtka poklanjamo Vam važan savet, a u narednim redovima saznajte i koji...

Kada ste poslednji put rekli partneru "volim te" - nežnost utiče na razvoj Vašeg deteta

Sigurno ste makar jednom čuli: "Mamina ljubav je najvažnija". I to je tačna tvrdnja. Međutim, pronašli smo šta je to što je takođe jednako sa maminom ljubavlju i pažnjom, a pogoduje pravilnom rastu bebe i dece uopšte.

Deca još u najranijim danima svog odrastanja prave obrasce kojima će kasnije oni voleti. Često se dešava da bračni par, fokusiran na dete, doslovno zaboravi da voli jedno drugo. Istraživači sa Mičigen Univerziteta su otkrili korelaciju između srećnih parova i srećne dece. Što je par više nežnosti, privrženosti i ljubavi iskazivao u međusobnom odnosu, to je veća bila šansa da njihova deca formiraju zdrave odnose u kasnijoj dobi.

Što su mama i tata privrženiji jedno drugom, veća je šansa da dete kada odraste ostvaruje zdrave i iskrene partnerske odnose

Štaviše, istraživači su otkrili da deca koja su u detinjstvu često slušala mamu i tatu kako jedno drugom izgovaraju "volim te", su se kasnije u svojim emotivnim vezama sigurnije odlučivali da uplove u bračne vode. Demonstriranje ljubavi od strane roditelja pred decom, pokazivanje brige za tatu ili mamu, ima još jedan neobičan uticaj. Otkriveno je da su deca iz takvih brakova imala duže živote i tokom istog pokazivala su više empatije i dublja osećanja prema bliskim ljudima.

Ključ zdravih emotivnih odnosa vaše dece leži u vašem odnosu prema supruzi ili suprugu

Srećna mama je voljena mama, a srećna porodica je sasvim sigurno ona u kojoj se ljubav nesebično pokazuje između partnera i prema deci. Ne stidite se da kažete čuveno "volim te", to je osnova za rast vašeg deteta u samouvereno i empatično biće.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor: http://tinybeans.com