Faze roditeljstva

Međunarodni dan očeva – zato što su i tate važne

Znamo koliko su mame neophodne u odrastanju, ali ovoga puta želimo da se obratimo svim tatama.

Međunarodni dan očeva – zato što su i tate važne

Daleke, 1860. godine obeležen je prvi Dan majki, pa je to ujedno bila prilika da se na svetskom nivou uvede i Dan očeva. Nacionalni Dan očeva počeo je da se obeležava svakog 19. juna počev od 1919. godine.

Sva deca koja odrastaju u prisustvu i uz pažnju očeva dokazano imaju brži emotivni razvoj, naprednija su u školi i imaju bolju komunikaciju sa okolinom. Ravnoteža između vaspitanja majke i oca je bitna za pravilan razvoj dece u svakom smislu

Stručnjaci tvrde da se otac identifikuje sa svojom ulogom u trenutku kad prvi put ugleda dete. Tada počinje sva briga, pažnja i posvećenost koju može pružiti detetu. Dete je od rođenja svesno oca kao i majke, ali se otac najaktivnije uključuje u drugoj godini. U trećoj i četvrtoj godini dete se polako odvaja od majke i odnos sa ocem je intenzivniji i pruža detetu osećaj sigurnosti i slobode. Kod dečaka otac postaje uzor i model ponašanja, gledaju ga uglavnom kao vrhunski autoritet. Devojčice svojim odnosom sa ocem uglavnom grade model odnosa sa suprotnim polom u kasnijem životu.

Zato danas, kao i svakog drugog dana, apelujemo da se uloga tate ne zanemaruje. Tate, potrebne ste isto koliko i mame. Srećan Dan očeva!

Pripremila: Jovana Milovanović Izvor: Bebologija