Faze roditeljstva

Naučnici su rekli - imati tatu u životu je važno

Svako od nas je to makar jednom čuo, ali ovoga puta su i naučnici istražili zašto je važno da očevi budu prisutni tokom odrastanja deteta.

Naučnici su rekli - imati tatu u životu je važno

Ovo je jedna od onih tematika koja je prepuna dosetki ili pojedinačnih stavova, a zapravo spada u ozbiljnu stavku kada pišemo o pravilnom razvoju deteta. Nauka pokazuje da postoji mnogo veći i dublji značaj očinstva. O tome kako su naučnici posmatrali ulogu oca u odrastanju dece, pročitajte u narednim redovima.

Sprovedene studije pokazale su da deca koja su odrastala u funkcionalnim porodicama, u kojima su jednako bili prisutni i otac i majka, manje su bile aktivne situacije u kojima je kasnije potvrđivano da su ta deca u odraslom dobu imala problema sa zakonom.

Ista studija je pokazala da su deca iz funkcionalnih porodica imala veću tendenciju da završe svoja školovanja i dobiju, a kasnije i zadrže posao.

Zanimljiva činjenica koju su naučnici otkrili je: da postojanje biološkog oca nije od presudnog značaja. Ukoliko dete raste u voljenoj sredini, gde su prisutne i figura mame, ali i fugura tate, dete ima jednake šanse da razvije zdrav odnos prema okolini i životu baš kao i dete koje je raslo sa biološkim ocem.

Autor i sociolog Majkl Kimel je upravo na to mislio, kada je rekao: "Forma nije ni približno toliko važna, koliko je važan sadržaj."

O važnosti prisutnog oca u porodici, prilikom iste studije, govorio je i doktor Kajl Pruet, dečiji psihijatar i klinički profesor dečije psihijatrije sa prestižnog Univerziteta Jejl.

- Prisustvo oca ima duboko dejstvo na dete da kasnije razvija svoje sposobnosti dok uči i pamti. Deca koja imaju podršku očeva, tokom školovanja pokazivala su više samopouzdanja, kao i bolja školska dostignuća - izjavio je doktor Pruet.

Jedno je sigurno, imati brižnog i prisutnog oca za svako dete predstavlja benefit. Osim nauke, važna je ljubav i sigurnost porodice. Učite svoju decu pravim vrednostima i budite njihova podrška, a nauka je tu da bismo se oslonili ponekad na nju.

Pripremila: Milovanović Jovana

Izvor:https://www.usatoday.com/