Faze roditeljstva

Lucy Hinchion, najmlađa pacijentkinja lečena matičnim ćelijama

20-omesečna beba iz Sidneja je postala najmlađa osoba u svetu koja je primila sopstvenu krv iz pupčanika u nadi za prevenciju dijabetesa.

Lucy Hinchion, najmlađa pacijentkinja lečena matičnim ćelijama

Nakon Lucynog rođenja doktori su sproveli rutinske testove na antitela, koji bi ukazivali na predispoziciju za razvijanje dijabetesa tipa 1.

Dete čiji bliži član porodice ima dijabetes tipa 1 ima 5% šanse da razvije ovo autoimuno oboljenje, a Lucynoj starijoj sestri Avi (7 godina) je kao bebi dijagnostifikovan dijabetes.

Kod Lucy su testovi pokazali pozitivan rezultat na antitela i ona je tada, sa 20 meseci, primila infuziju sopstvene krvi iz pupčanika u Dečijoj bolnici Westmead u Sidneju.  

Krv iz pupčanika je bogata značajnim i jedinstvenim ćelijama imunog sistema koje su poznate kao regulatorne T-ćelije, kao i matičnim ćelijama koje se mogu primenjivati u lečenju dijabetesa.

Lucyna mama Sonya (37) je sačuvala matične ćelije na rođenju svoje druge ćerke nadajući se da bi se taj uzorak mogao iskoristiti u lečenju dijabetesa kod starije ćerke Ave.

Ona je na Institutu za istraživanja dečijih oboljenja videla objavu o aktuelnoj kliničkoj studiji u kojoj učestvuju bebe koje u porodičnoj istoriji imaju dijabetes tipa 1.

Profesorka Maria Craig se nada da će još beba biti uključeno u ovu revolucionarnu studiju.

“Koristimo krv iz pupčanika kako bismo zaustavili proces u imunom sistemu koji je već započet u Lucynom organizmu i koji može dovesti do razvijanja dijabetesa tipa 1,” kaže prof. Craig.

“Verujemo da je naša strategija započinjanja lečenja u ovom najmlađem dobu ispravna, jer tada imamo najvećih šansi da uspešno resetujemo detetov imuni sistem.”

Lekari će pratiti Lucy kako ona bude rasla i proveravati da li će razviti ovo oboljenje. Takođe, Lucyna mama, gospođa Hinchion, apelovala je na druge porodice da se pridruže ovom istraživanju. “Pružili smo Lucy šansu da se bori i da izbegne razvoj dijabetesa i imamo pozitivan stav prema tome,” rekla je ona.

Gospođa Hinchion je takođe izjavila da je skladištenje Lucyne krvi iz pupčanika koštalo oko 3000 dolara, što je mnogo jeftinije od troškova za lečenje dijabetesa.

Izvori:

http://www.dailytelegraph.com.au/

http://www.schn.health.nsw.gov.au/