Faze roditeljstva

Čuvati matične ćelije svog deteta ili ne?

Udruženje "Fit i zdrava mama" o iskustvu jedne mame iz Srbije kako je došla do odluke da sačuva matične ćelije svog deteta.

Čuvati matične ćelije svog deteta ili ne?

Hiljade roditelja plaća skladištenje matičnih ćelija iz krvi pupčanika svoje dece. Prenosimo iskustvo jedne mame u Srbiji i kako je stigla do odluke da svom detetu obezbedi ovakav poklon već na rođenju.

Pročitajte: NOVO! NOVA NADA: TERAPIJA MATIČNIM ĆELIJAMA IZ PUPČANIKA KOD AUTIZMA

Danas roditelji u Srbiji u iščekivanju bebe pored brige o ishrani i vežbanju trudnice, biranja porodilišta, pripreme za dolazak bebe kao što je kupovina bebi opreme, uređivanje sobe i sl. donose još jednu veoma bitnu odluku: da li će na porođaju uzeti krv iz pupčanika i čuvati matične ćelije svog deteta.

Kao svaka buduća mama koja želi da sazna sve na temu nege i preventivne zaštite svoje dece, tako je i Tijana Vulinović iz Stare Pazove želela da se ovog puta na vreme informiše i odluči za obezbeđivanje uzorka krvi iz pupčanika za svoje drugo dete.

„Pošto se u prvoj trudnoći nisam dovoljno informisala na ovu temu, i za našeg prvog sina nismo stigli da na vreme završimo proceduru oko uzimanja krvi iz pupčanika, odlučili smo da to uradimo sada, u drugoj trudnoći.“

Tijana navodi kako su ona i njen supug za prvo dete razmatrali ovu opciju, ali nisu stigli dalje od toga. Usledio je porođaj i tada im je bilo veoma žao što na vreme nisu doneli odluku i što u porodilištu nisu imali svoj set za prikupljanje krvi iz pupčanika. Međutim, kada je Tijana po drugi put ostala u drugom stanju, jedna od glavnih tačaka na spisku je bio upravo izbor banke matičnih ćelija gde će se čuvati uzorak krvi iz pupčanika bebe na putu.

"U momentu sam se pitala da li je to samo novi trend i pomislila da banke matičnih ćelija profitiraju na brizi roditelja i njihovoj želji da svom detetu obezbede najbolje. Zato sam želela da dobijem odgovore na sva pitanja."

„Tokom istraživanja bila sam u kontaktu sa nekoliko banaka u Srbiji. Otkrila sam dosta pozitivnih stvari zašto je dobro sačuvati matične ćelije na porođaju. To je bilo moje glavno pitanje kod nekoliko banaka kod kojih sam se raspitivala, jer sam želela da budem sigurna u to šta te banke obećavaju. Tek tada sam saznala da se godišnje u svetu uradi 4.000 do 5.000 transplantacija krvi iz pupčanika i da taj broj iz godine u godinu raste. Trenutno je u toku na hiljade studija za upotrebu matičnih ćelija – od tretiranja autizma do lečenja povreda kičmenog stuba. To mi je pokazalo da je medicina matičnih ćelija itekako prisutna i u sadašnjosti, a da je budućnost još lepša.

Najveće poverenje sam stekla u Bio Save, jer mi je na stručan, a ujedno i jednostavan način objašnjeno čemu matične ćelije služe i gde se sve mogu upotrebiti danas. Na sve moje glavne nedoumice po pitanju sigurnosti je već bilo odgovoreno u ugovoru, tako da nisam imala dileme za koju banku ću se odlučiti. Sada sam mirnija jer znam da se matične ćelije mog drugog sina čuvaju na najsigurnijem mestu, kao i da postoji mogućnost da se mogu upotrebiti i kod prvog sina, jer su oni kao rođena braća najkompatibilniji. U Bio Save-u sam dobila sve – činjenice o potencijalu matičnih ćelija i zavidno praktično iskustvo u primeni matičnih ćelija i podrška same banke gde će se uzorak čuvati.

Razumevanje medicinskih činjenica o matičnim ćelijama još se razvija i zato verujem da je jako bitno biti informisan na vreme. Pogrešno je gledati kratkoročno u budućnost i potpuno odbaciti ideju čuvanja matičnih ćelija u vreme kada skoro svaka nedelja donosi novu kliničku studiju koja pokazuje ogromne napretke kod pacijenata. Na kraju krajeva, ako smo u mogućnosti da napravimo izbor, većina nas bi radije da ima nešto što možda nikada neće koristiti, nego da kada zatreba nema pristupa tome."

Izvor: Fit i Zdrava mama