Faze roditeljstva

Mr ph Milica Kovjenić - BIO SAVE TO SMO MI

Bebe se rađaju svakog dana donoseći radost svojim porodicama, ali i ljudima koji su zaslužni što su na svet došle zdrave. Za rađanje novog života nisu dovoljni samo roditelji. Zato smo odlučili da predstavimo Bio Save TIM.

Mr ph Milica Kovjenić - BIO SAVE TO SMO MI

Da bi se rodilo zdravo dete, pored beskrajne ljubavi i pažnje mame i tate, potrebna je i pomoć, saradnja i podrška brojih stručnjaka – lekara, babica, genetičara, biohemičara,  pedijatra, patronažnih sestara….

Za buduće mame, dok u njima nastaje novi život ,sem beskrajne ljubavi,  važna je  podrška i poverenje od strane svih onih sa kojima se susreću na čarobnom putu roditeljstva.

Zato smo zamolili stručnjake iz kompanije Bio Save da podele svoje najvažnije životne trenutke sa nama i vama.

Verujemo da ćemo na ovaj način uspeti da ih prikažemo u jednom sasvim drugačijem svetlu.

Na portalu Bebologije, predstavljaćemo Vam stručnjake koji su svojim radom, iskustvom i dostignućima zaslužili da zauzmu mesto u rubrici BIO SAVE TO SMO MI.

PREDSTAVLJAMO VAM…

Mr ph Milicu Kovjenić  – Direktorku Bio Save Laboratorije

Trudnice laboratoriju posećuju više puta tokom trudnoće, počevši nakon prve posete ginekološkoj ordinaciji, preko prenatalnog testiranja, pa sve to odlaska na porođaj. Zato je važno da zaposleni u laboratoriji imaju puno razumevanja za svaku  trudnicu koja prolazi kroz najlepši ali veoma često zahtevan period života.

Kada ste završili fakultet da li ste imala viziju čime ćete se baviti? 

- Svoju profesionalnu orijentisanost sam zamišljala dijametralno drugačije. Želela sam da se bavim bromatologijom (naukom o hrani). Oduvek sam imala sklonost ka profesuri, pa sam s toga jedan vremenski period radila kao predavač u Medicinskoj školi Zvezdara.

Prenatalna dijagnostika je u to vreme bila u začetku u svetu, tako da nisam ni pomišljala da će moj profesionalni put krenuti u tom pravcu. Tako je valjda trebalo da bude i sada sam neizmerno srećna zbog toga.

Koliko ste zadovoljni time što radite ovaj posao i šta Vas čini posebno srećnom?

- Rad sa trudnicama uveseljava i oplemenjuje. Posebnu satisfakciju osećam jer imam priliku da, zajedno sa svojim kolegama, konstantno unosim novine u svoj rad. Polje prenatalne dijagnostike iz dana u dan sve više napreduje i zadovoljstvo je i veliki izazov sve to implementirati na našem tržištu.

Kada biste napravili paralelu između prenatalnih testova kada ste počeli da radite i sada šta biste nam rekli?

- Neinvazivna prenatalna dijagnostika doživljava rapidan progres u smislu tehnologije, razvoja softvera što utiče na povećanje kvalitetnih informacija koje dobijamo nakon testiranja. Pre šest godina, testiranje se zasnivalo na bazičnim opcijama, isključivo za trudnice preko 35 godina, kao i trudnice sa suspektnim ultrazvučnim nalazom. Danas je preporuka da testiramo sve trudnice, bez obzira na starosnu granicu, što predstavlja ključnu razliku u odnosu na protekle godine. Naime, proširenjem opcija testa dobijamo i informacije vezane za mikrodelecije, pri čemu je poznato  da pojava mikrodelecija nije u korelaciji sa starošću majke, već se može javiti u bilo kojoj starosnoj dobi.

Kakva je i da li postoji razlika između Vašeg razgovora sa trudnicama u smislu razumevanja o prenatalnom testu od kada ste postali mama?

- Oduvek sam se trudila da doprem do trudnice i shvatim emocije koje prevladavaju u tom periodu, kao i uznemirenost kada očekuju rezultat prenatalnog testiranja. Nakon svoje trudnoće sam definitivno spoznala taj osećaj i sada svoj posao sagledavam i iz potpuno drugog ugla.

prenatalni test

Kada biste u jednoj rečenici trebali da date savet najboljoj drugarici, zašto da uradi baš Qualified prenatalni test, šta biste rekli?

- Uradiće test sa najnaprednijom tehnologijom analiziranja, nakon kog će moći bezbrižnije da nastavi tok svoje trudnoće. Uz Qualified prenatalni test će imati priliku da dobije apsolutno sve stručne informacije, pri čemu će moći realnije da sagleda mogućnosti testiranja i domene informacija koje dobija rezultatom.

Na šta je posebno važno obratiti pažnju prilikom izbora testa?

- Posebno je bitno obratiti pažnju na tehnologiju izrade testa i pouzdanost informacija koje dobijamo istim. Svaka trudnoća je priča za sebe, kao takvu je i trebamo posmatrati u odabiru opcije testa.

Da se ne bavite ovim poslom šta biste drugo radili?

- Ukoliko se ne bih bavila prenatalnom dijagnostikom, svoje profesionalno ostvarenje bih pronašla u nečemu što nije vezano za medicinu.

Kako biste najbolje mogli da opišete reč mama?

- Mama je ekvivalent za ljubav i hrabrost.

Savet svim trudnicama i onima koje to planiraju da postanu?

- Budite strpljive i detaljno se pripremite za materinstvo, zdravstveno i emotivno. Onda kada shvatite da sa materinstvom počinje nova etapa života, koja je potpuno uklopiva sa svim onim što ste do tada imali, bićete neizmerno srećni i uživaćete u svim izazovima. 

Tekst: Vesna Stanimirović
By Bebologija