Faze roditeljstva

Amniocenteza- kada se preporučuje i da li postoje rizici

Kada žena ostane u drugom stanju, spominjanje reči test i procedura nisu najprijatniji momenti, ali dobijanje pravih informacije o tome kada su nephodni, kao i koje metode se preporučuju može biti veoma značajno.

Amniocenteza- kada se preporučuje i da li postoje rizici

U nastavku teksta govorimo amniocentezi, proceduri koja se izvodi u trudnoći, ali i o tome koje sve opcije postoje kao primarni izbor ili zamena.

Šta je amniocenteza?

Amniocenteza je invanzivna metoda uzimanja uzorka plodove vode pomoću koje se utvrđuje prisustvo hromozomskih abnormalnosti kod bebe. Amniotska tečnost okružuje bebu u materici i u njoj se nalaze amniociti, ćelije pomoću kojih se utvrđuje da li se kod bebe mogu očekivati određene genetske anomalije. Amniocinteza se obično izvodi u drugom trimestru, nakon 16. nedelje trudnoće.

Kako se izvodi procedura?

Procedura se izvodi tako što ginekolog, pod kontrolom ultrazvuka, koristeći dugu i tanku iglu, izvlači malu količinu plodove vode koja okružuje i štiti bebu dok je u materici. Nakon toga, uzorak se šalje na dalje testiranje gde se utvrđuje da li postoje genetski poremećaji, kao što su: Daunov, Edwardsov, Patauov sindrom, kao najčešći, ali i neujednačen broj svih ostalih hromozoma i njihovih delova.

Kada se preporučuje izvođenje amniocenteze?

Izvođenje amniocenteze se preporučuje i procenjuje u zavisnosti od više prethodnih faktora i odluka se donosi na osnovu ultrazvučnog pregleda, Double testa, eventualnih prethodnih genetskih anomalija u porodici, kao i godina starosti trudnice, ali i partnera. Takođe, preporučuje se i ukoliko su rezultati neinvanzivnog prenatalnog testa loši.

Koje su neinvanzivne alternative amniocentezi?

Test koji sa 99,9 posto tačnosti može, bez prepreka, jednostavim uzorkovanjem venske krvi majke (kao za bilo koju laboratorijsku analizu) da potvrdi uredan genetski status ili pokaže prisustvo genetskih anomalija jeste prenatalni test Qualified . On je sveobuhvatan i pri njegovom izvođenju nema rizika po zdravlje mame i bebe.

Koji su rizici pri izvođenju amniocenteze?

Komplikacije koje su povezane sa ovom procedurom su:

  • Oticanje plodove vode
  • Infekcije plodove vode
  • Grčevi
  • Rizik od pobačaja

Iako veoma precizna metoda, ona sa sobom nosi određene rizike, zato se i preporučuje jedino u slučajevima kada je to neophodno. Nakon 10. nedelje trudnoće možete uraditi prenatalni test (NIPT) Qualified i na pouzdan, siguran i jednostavan način dobiti informacije koje će Vam pomoći da provedete trudnoću što bezbrižnije.

Uredan nalaz koji govori u prilog zdravom genetskom statusu ploda, bilo da je dobijen putem neinvazivnog prenatalnog testa ili kasnije putem invazivne procedure kao što je amniocenteza, ne isključuje dalje ultrazvučno praćenje razvoja i rasta bebe prilikom kojih se prate neki drugi negenetski parametri.

Pripremila: Brankica Bjelić, Jovana Milovanović  Izvor: https://www.healthline.com/