Faze roditeljstva

Na klik do zdravijeg života- aplikacija koja će vam biti saveznik na tom putu

Da li biste se zdravije hranili i kupovali proizvode koji su zdravija opcija ukoliko biste znali šta znače oznake koje stoje na poleđini proizvoda? Hristina je osmislila aplikaciju koja će vam biti saveznik u tome. Sve o njoj i samoj aplikaciji saznajte u nastavku...

Na klik do zdravijeg života- aplikacija koja će vam biti saveznik na tom putu

Današnja sagovornica Bebologija portala je Hristina Lazarević Milošević, po struci magistar farmacije, a u duši veliki zaljubljenik u prirodu. Trenutno je student Master akademskih studija iz oblasti ishrane i suplementacije i jedan od redovnih predavača apiterapije, pod okriljem fondacije API BEO. Kao neko ko je izuzetno zainteresovan za širenje zdrave priče o preventivi i očuvanju zdravlja, autorka je Instagram stranice @healthandmore.rs i vlasnik i osnivač aplikacije ”IZBEGNI ADITIVE”, koja je trenutno dostupna za Android i Apple uređaje. Za kraj, ali ne i manje važno, čak prema važnosti trebalo bi naglasiti na prvom mestu - supruga i mama jednog dečaka od 10 meseci. 

Da li ste oduvek vodili računa o tome šta unosite u organizam ili se ideja o zdravom načinu života rodila nešto kasnije?

Daleko od toga, čak naprotiv. Moj način ishrane i uopšteno stilovi života, pogotovo tokom studentskih dana, ni malo nisu bili za pohvalu. Ispijanje kafe kasno u noć prilikom spremanja ispita, brza hrana, neredovan san, nedovoljna hidratacija, gazirana pića, prekomerena upotreba rafinisanih šećera i slatkiša, doveli su do toga da imam učestale padove imuniteta. Infekcije, respiratorni problemi, alergijske reakcije bili su moja svakodnevica, sve dok jednog dana, 2018. godine nisam rešila da svemu tome stanem na put, ojačam svoj imunitet i krenem nekim zdravijim putem. Zbog te odluke, danas sam gde jesam. Zbog te odluke, danas želim da približim ljudima činjenicu da je promenom životnih stilova moguće iskoreniti mnoge bolesti.

Znanje koje ste stekli iz oblasti farmacije tokom studiranja , sigurna sam, bilo Vam je od velike koristi kada je u pitanju sjajna aplikacija koju ste osmislili?

Svakako. Znanje stečeno tokom studija farmacije je od neprocenjivog značaja za moj trenutni rad i aplikaciju. Zahvaljujući petogodišnjim studijama i trenutnom masteru, stekla sam izuzetne sposobnosti pretrage naučnih baza, iz kojih su izvlačene informacije o potencijalnoj štetnosti određenih aditiva. Pored toga, znanje iz oblasti farmaceutske tehnologije i same izrade suplemenata i drugih pomoćnih, lekovitih sredstava, dosta mi je pomoglo pri pronalasku zdravijih oblika ovih proizvoda, koji su napravljeni u potpunosti bez ili bez potencijalno štetnih aditiva.

Ispričajte nam malo više o samoj aplikaciji Izbegni aditive i o tome kako ste doneli odluku da sve te veoma važne informacije prikažete na jednom mestu kako bi bile dostupna svima, pa i potpunim laicima i to potpuno besplatno? 

Mnogima je poznata priča o trenutno aktuelnom aditivu sa oznakom E171, titan-dioksidu. To je bela boja, koja se može pronaći u mnogim žvakaćim gumama, tortiljama, mlečnim proizvodima, slatkišima. Ovaj aditiv je dokazano genotoksičan i zabranjen za ljudsku upotrebu (u hrani) u zemljama EU, ali nažalost kod nas i dalje je dozvoljen. Lično meni, tokom trudnoće su bila preporučena 3 preparata koja sadrže ovu štetnu supstancu i to je bio pokretač da detaljnije istražim sve supstance koje se nalaze napisane na pakovanju proizvoda. Za sve ljude koji žele da izbegnu ovakve supstance i da pronadju zdravije alternative na policama supermarketa, kreirana je aplikacija “Izbegni aditive” koja olakšava kupovinu zdravijih namirnica. Aplikacija radi po principu prepoznavanja štetnih sastojaka iz hrane, unošenjem E broja ili punog naziva, a trenutno je u toku i unapređivanje aplikacije u smislu gotovih preporuka zdravih proizvoda i kreiranja pisanog bloga.

Sada kada ste mama, da li Vam to znanje koje imate olakšava svakodnevni život ili vam ipak otežava, jer znate koliko štetnih proizvoda postoji i da ipak ne možete sve da ih izbegnete?

U mnogome olakšava, jer u današnje vreme ima jako puno zdravih varijanti, koje su nama vrlo dostupne i pristupačne. Naše mame možda nisu imale tu mogućnost, ali mi danas imamo.

Rekli ste nam da ste tokom trudnoće pratili Bebologiju portal i aplikaciju?

Iskreno, prezadovoljna sam bila i tokom gotovo svakog dana koristila sam vašu aplikaciju za praćenje dana trudnoće i razvoja ploda. Svaka preporuka!

Nadali smo se da će sa početkom proleća, proći i prehlade, međutim to se nije desilo. Koji su Vaši saveti za jačanje imuniteta, kako dece, tako i roditelja?

Dosta je saveta i imuno recepata, ali na prvom mestu povećati unos svežeg voća i povrća, redovan san, boravak napolju, što manje stresa. Za osobe koje nisu alergične na pčelinje proizvode, upotreba meda, propolisa, perge i matične mleči može biti od velikog značaja.

Brz tempo života donosi vrlo često i nezdrav način života. Na koji način Vi podstičete Vaše okruženje, ali i veliki broj pratilica koje imate da to promene?

Vratimo se druženju, uživanju u prirodi, šetnjama pored jezera, pripremom obroka, obraćanjem pažnje na prijatelje, ljude iz okruženja. Zvučaće možda čudno da baš ja to kažem, ali stavite telefone bar neko vreme na off. 

Autor: Brankica Bjelić