Faze roditeljstva

Nova nada: Terapija matičnim ćelijama iz pupčanika kod autizma

Bio Save Fondacija, koja pomaže pri organizaciji lečenja matičnim ćelijama iz pupčane vrpce, nedavno je organizovala u inostranoj klinici PRVO lečenje devojčice iz Srbije.

Nova nada:  Terapija matičnim ćelijama iz pupčanika kod autizma

Devojčica A.S, stara 6 godina, iz Beograda, od svoje druge godine ima dijagnozu autizma i do sada je lečena standardnim terapijama u vidu logopedske podrške i specijalizovanih vežbi za decu sa autističnim spektrom.

Porodica ove devojčice je na njenom rođenju sačuvala matične ćelije iz pupčane vrpce, kako za nju tako i za njenog brata i upravo te matične ćelije su korišćene za ovu terapiju.

Po rečima dr Kristiana Martina, medicinskog direktora Bio Save Fondacije, koji je prisustvovao terapijskoj primeni matičnih ćelija, sama procedura je prošla veoma zadovoljavajuće i bez neželjenih efekata.

„Primena matičnih ćelija kod dece sa autizmom je sigurna i bezbedna, a objavljene svetske studije pokazuju da deca značajno napreduju  posle terapijske primene matičnih ćelija. Procedura je veoma jednostavna i matične ćelije se primenjuju kao kratka intravenska infuzija“, kaže dr Kristian Martin.

Pročitajte: Odgovori na pitanja o matičnim ćelijama

 

Devojčica se 3 meseca posle terapije oseća dobro a roditelji devojčice primećuju značajan napredak kako u dnevnom funkcionisanju deteta tako i u komunikaciji.

Ohrabrena PRVOM uspešnom primenom matičnih ćelija iz pupčane vrpce deteta iz Srbije, Bio Save Fondacija je intenzivirala svoje aktivnosti i početkom septembra će organizovati lečenje za još četvoro dece iz regiona. Dvoje dece su iz Crne Gore sa dijagnozom cerebralne paralize, dok su još dvoje deca dijagnozom autizma, jedno iz Hrvatske a drugo iz Srbije.

Važno je naglasiti da će dete iz Srbije iskoristiti uzorak koji je sačuvan u Cryo Save kompaniji, a koji je preuzet na čuvanje od strane FamiCord grupacije.

Život ljudi sa poremećajima autističnog spektra može biti usamljen i turoban, ali ne mora - oni koji uspeju da steknu nešto socijalnih veština žive srećnije, kažu stručnjaci, a sada je tu i terapija matičnim ćelijama…

Reč, dve o Fondaciji

Bio Save Fondacija, osnovana je oktobra 2013. godine od strane Bio Save d.o.o iz Beograda i članica je Bio Save Group iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Albanije, sa ciljem da pomaže u lečenju dece matičnim ćelijama iz pupčane vrpce,nezavisno u kojoj Banci su sačuvane njihove matične ćelije.

S obzirom da razvoj regenerativne medicine napreduje velikim koracima napred, matične ćelije nalaze svoje mesto u terapiji različitih bolesti i stanja, a niko od nas ne zna “šta nosi dan a šta noć”, treba dobro razmisliti o prilici i mogućnosti koja se pruža samo jednom u životu.

Da li ste vi sačuvali matične ćelije svoje dece?

By Bebologija&Bio Save