Faze roditeljstva

DR ALEKSANDAR ANTOVIĆ: ODGOVORI NA PITANJA O MATIČNIM ĆELIJAMA

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, odlučili smo da objavimo odgovore na najčešća pitanja.

DR ALEKSANDAR ANTOVIĆ: ODGOVORI NA PITANJA O MATIČNIM ĆELIJAMA

Dr Aleksandar Antović, specijalista interne medicine i medicinski direktor Bio Save Fondacije, odgovara na pitanja koja su trudnice postavile tokom vebinara održanog 30. aprila.

PITANJA I ODGOVORI:

P: Ukoliko ne daj Bože, beba za koju su sačuvane matične ćelije oboli od leukemije, da li one mogu da se iskoriste za njeno lečenje ili ne. Da li sačuvane matične ćelije mogu da se iskoriste i za neke druge bolesti te bebe ili brata/sestre? (Milica)
O: U određenim situacijama moguće je iskoristiti i matične ćelije tog deteta, ako leukemija nema genetsku podlogu. Češće se međutim uzima uzorak od srodnog donora, brata ili sestre. Za druge bolesti se mogu iskoristiti, kako za onoga čije su matične ćelije, tako i za brata ili sestru.

P: Koliko košta lečenje matičnim ćelijama u slučaju da je potrebno iskoristiti ih? (Ana)
O: Zavisi od bolesti do bolesti – Institut za majku i dete u Beogradu primenjuje terapije transplantacije matičnih ćelija iz pupčanika za hematološke bolesti i tu je lečenje besplatno. Kod regenerativnih terapija cena se kreće od 3.000 do 15.000 eura.

P: Da li može odgovor da li je bolje čuvati punu krv ili izdvojene matične ćelije i u čemu je razlika? (Milica)
O: Čuvanje izdvojenih ili separisanih matičnih ćelija je savremeniji način čuvanja. Tako su matične ćelije odmah spremne za upotrebu po odmrzavanju, nema opasnosti od raspadnih produkata eritrocita koji mogu uticati na matične ćelije i primenjuje se manje konzervansa (DMSO) koji može da izazove alergijsku rekaciju.

P: Koja količina matičnih ćelija se dobije uzimanjem na porođaju, odnosno koliko terapija može da se sprovede? (Ranka)
O: Lekar uzima celokupnu krv iz pupčanika na porođaju, a tek posle obrade uzorka znamo koliko ima matičnih ćelija. Prosečan uzorak ima oko 500 miliona matičnih ćelija. Kada se čuva separisana krv postoji mogućnost za jednu terapiju hematološke bolesti i jednu terapiju u regenerativnoj medicini.

P: Da li se plaća uzimanje krvi iz pupčanika pri porođaju? Da li treba uplatiti neki depozit? (Anja)
O: Nema troškova za uzimanje uzorka u bolnici, Bio Save pokriva taj trošak ka bolnici.

P: U kom trenutku se krv majke testira na viruse? Šta se dešava sa matičnim ćelijama ukoliko se ispostavi da postoji neki od virusa na koji se testira? (Milena)
O: Majci se krv uzima neposredno pre porođaja. Ukoliko postoji neki virus u krvi majke, procenjuje se da li je moguće čuvati tako zaražene matične ćelije, recimo kod virusa HIV-a uzorak se ne čuva.

P: U kojim se zemljama sprovodi terapija matičnim ćelijama za lečenje autizma jer pretpostavljam da u Srbiji nije moguće. I da li Vam je poznata cena takve terapije? (Ivana)
O: Centar za lečenje autizma je Univerzitet Djuk u SAD, cena je oko 15.000 dolara. U nekim evropskim bolnicama kao npr. u Poljskoj cena je oko 3.000 eura.

P: Da li postoji neki vremenski period koliko se čuvaju matične ćelije, tj. da li imaju neki rok trajanja? (Ranka)
O: Praktično ne postoji rok. Kada se jednom zamrznu na -196 stepeni Celzijusa mogu da se čuvaju neograničeno.

P: Da li od stručnosti lekara zavisi koliko će uzorkovanje biti uspešno? (Staša)
O: Svi lekari u okviru specijalizacije ginekologije imaju obuku za uzimanje uzorka matičnih ćelija; procedura je veoma jednostavna i nema razlike u odnosu na stručnost lekara.

P: Da li je prepreka čuvanju matičnih ćelija vakcinacija majke koja je zdravstveni radnik, protiv hepatitisa B, ukoliko je HbS antigen negativan? (Angelina)
O: Ne, to nije prepreka čuvanju.

P:  Prošle godine je bila afera sa Cryo Save. Bez obaveštenja roditelja, matične ćelije su poslate na druge lokacije pa roditelji ne znaju ni gde se nalaze matične ćelije njihove dece - ne znam da li je nešto povodom ovoga učinjeno u međuvremenu. Koju garanciju imamo da se ovo neće ponoviti? (Violeta)
O: Ugovor za čuvanje matičnih ćelija potpisuje i direktor Famicorda tako da ukoliko Bio Save i nestane klijent ima garancije Famicorda. Famicord ima osiguranje između svojih 10 laboratorija da će ukoliko jedna banka bankrotira druga preuzeti čuvanje.

P: Ako sam Vas dobro razumela, prosečna količina matičnih ćelija koja se dobija iz pupčanika dovoljna je za osobu od oko 50kg težine. Kako se onda leči osoba od 25 i više godina (koja svakako ima daleko više od 50kg)? (Jelena)
O: Ukoliko je potrebno lečenje osobe teže od onog za šta je uzorak dovoljan, postoji mogućnost umnožavanja matičnih ćelija.

P: Koji metod separacije koristi Famicord? S obzirom da vaša firma ima dve banke u ponudi, šta je preporuka Famicord ili BioKryo i zašto? Koliko odmrznutih uzoraka je iskorišćeno, baš iz pupčanika, ne ukupno iskorišćenih (uključujući i one iz koštane srži) vrste transplantacija, a koliko je odmrznuto a nije se moglo iskoristiti iz nekog razloga? (Jelena)
O: Famicord koristi gravitacioni metod separacije koji je najprirodniji i najmanje oštećuje ćelije. Preporuka je Famicord jer je to centralna laboratorija Famicorda. Samo prošle godine je iskorišćeno blizu 800 uzoraka matičnih ćelija. Uzorak kada se odmrzne, uvek se iskoristi jer pre terapije znamo šta imamo u uzorku.

P: U slučaju da postoji potreba za uzorkom - za koliko vremena stiže uzorak iz Poljske, a za koliko iz Nemačke? Da li postoji definisan period za koji maksimalno mora da stigne na destinaciju? Da li znači da pri odmrzavanju ne može doći do oštećenja ćelija ? Postoji ponuda i za čuvanje ćelija iz posteljice, da li i zašto i ovo treba uraditi ? (Violeta)
O: U slučaju da je hitno uzorak može stići za 72 sata. Uglavnom se transplantacija matičnih ćelija planira i uzorak stiže pre nego što se krene sa samom terapijom tako da ne postoji definisan period stizanja. Pri odmrzavanju može doći do oštećenja malog broja ćelija, oko 2%. Ukoliko se sačuva krv i iz posteljice dobija se još jedan uzorak matičnih ćelija koji može biti iskorišćen kao dodatak uzorku iz pupčanika ili kao samostalan uzorak.

P: Zbog preporuka da se manje krećemo, a želimo da se informišemo i verovatno odlučimo za čuvanje matičnih ćelija, a nismo iz Beograda (živimo u Valjevu), koliko lokacija imate ili kako se sve može s vama stupiti u kontakt? Koja je cena čuvanja matičnih ćelija na period od 50 godina? (Ana)
O: Bio Save ima kancelarije u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ukoliko trudnica ne može da dođe do neke od kancelarija, postoji mogućnost da neko od naših lekara dođe do grada u kome je trudnica i napravi sastanak i donese set za uzimanje matičnih ćelija. Cena čuvanja matčnih ćelija na period od 50 godina je 2.780 eura.

P: Da li smo mi kao roditelji ili naše dete isključivi vlasnici matičnih ćelija? (Ivana)
O: Roditelji su pravni zastupnici uzorka deteta do osamnaeste godine, a posle toga dete odlučuje o uzorku. Banka ne može ništa napraviti sa uzorkom bez pismene dozvole roditelja ili deteta.

P: Ukoliko dođe do otkrivanja mogućnosti lečenja nekih novih bolesti, da li će matične ćelije koje su separisane moći da zadovolje uslove, tj. da li je u toj situaciji bolje imati punu krv? (Milica)
O: U punoj krvi se nalazi samo više eritrocita, a njima se ništa ne leči osim anemija, a to se radi standardim transfuzijama, a ne uzorcima matičnih ćelija.

By Bebologija