Faze roditeljstva

Partnerski odnosi: Zašto žene zapostavljaju muževe nakon porođaja?

S dolaskom bebe, ceo svet žene se menja u potpunosti, što nekada može uticati i na odnos sa partnerom. Izdvajamo kakve promene se dešavaju među partnerima nakon porođaja, ali i savete kako da probleme rešite.

Partnerski odnosi: Zašto žene zapostavljaju muževe nakon porođaja?

Mnogi roditelji prvi susret sa detetom opisuju kao ljubav na prvi pogled, ali čak i stručnjaci ukazuju da je promena u mozgu kada dobijemo dete slična onoj emociji kada se zaljubimo. Način na koji mama gleda svoju bebu i emociju koju oseća razume samo ona. Ipak, nekada ljubav, briga i propratne obaveze oko bebe mogu dovesti to manjeg posvećivanja partneru.

1. Zapostavljanje muškarca

U tom emocionalnom zanosu i posvećivanju pažnje isključivo bebi dešava se da partnera zapostavite. Stvari koje ste sa njim radili i vreme koje ste provodili više nije isto. Često se muškarci osete zapostavljenim i stavljenim u drugi plan. U svom tom haosu oko bebe, sasvim je razumljivo da nemate vremena da razmišljate gde grešite, da li grešite, niti da osmislite načine za rešavanje problema.

2. Okupirane ste bebom

Briga da li je beba jela, da li ste je lepo presvukli, na koji način će se dalje razvijati su brige koje muče svaku mamu. Razumevanje bi trebalo uvek da postoji, mame su ponekada toliko iscrpljene od dojenja, trčanja za decom, kućnih obaveza i jednostavno na kraju dana nemaju više dovoljno energije koju bi partnerima mogle pružiti. Iscrpljene su. Umorne su.

3. Svaljivanje krivice na žene

Vrlo često tate naprosto okrive mamu i završe brak ili partnerski odnos. Neretko muškarci u takvoj situaciji opravdavaju razvod ili prevaru tako što navode razloge da ih žena zapostavlja i ne primećuje, i vrlo često pod izgovorima "ovo nije žena koju sam oženio". I takve stvari u mamama izazivaju još veći pritisak i emocionalno nezadovoljstvo.

4. Svakodnevne obaveze

Naravno da su iste žene, samo su im se navike i prioriteti promenili. Više nemaju vremena da spavaju toliko dugo kao ranije, da odlaze u šoping, teratanu, da se zatežu, šminkaju, da provode sate u kozmetičkim salonima. Briga da li je beba jela, da li je kuća čista, sređena, da li je ručak skuvan su samo neke od mnogobrojnih obaveza mama u toku dana. Način razmišljanja se u tom periodu menja, pa mame u tom haosu zapostave sebe. 

Kako se odnos može popraviti?

Imajući u vidu sve ove okolnosti, donosimo nekoliko saveta za mlade mame, kako biste se rasteretile i pokušale da popravite svoj partnerski odnos jer to je čovek koga volite i sa kojim imate dete:

  •  posvetite vreme sebi, kada god ugrabite slobodan trenutak iskoristite ga tako što ćete raditi stvari koje vas opuštaju same ili sa partnerom,
  •  organizujte aktivnosti u koje ćete uključiti i svog partnera kako biste sebi olakšale i kako biste vreme provodili zajedno,
  •  pokušajte da izdvojite vremena i osvežite strasti koje ste sa svojim partnerom imale pre nego što ste dobili bebu.
  •  ne treba zaboraviti da je veoma važno biti fleksibilan i strpljiv– jer će se život menjati kako beba stari.

A šta kažu tate?

“Vašu porodicu ne činite samo vi i vaša supruga, tu su i deca a za to je potrebno malo vremena da se priviknete. Seks je takođe pregovarački proces. Postati roditelj je test koji na probu stavlja slabosti i snage vaše veze. Svaki muškarac treba da pokuša da pronađe svoju ulogu u toj vezi” – rekao nam je tata Bojan, otac jednog deteta.

“Naš odnos je sad pun pregovora. Kad uspemo da nađemo vremena za razgovor uvek se lepo dogovorimo, pa čak nađemo vremena i za malo nežnosti. Nas dvoje imamo prilično otvorenu i vrlo iskrenu komunikaciju. Moja supruga uvek kaže šta joj smeta a ja sam srećan što ne moram da joj “čitam misli”, pa imam dovoljno vremena da razmislim i predložim rešenje za taj problem"– kaže tata Marko, otac dvoje dece.  

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com