Faze roditeljstva

Ovako bi izgledao bonton da ga pišu deca! 19 urnebesnih pravila…

Ovo su uobičajena "pravila" mališana kojima obično izluđuju svoje roditelje. Nasmejaćete se do suza, garantujemo!

Ovako bi izgledao bonton da ga pišu deca! 19 urnebesnih pravila…

Mališani su zakon za sebe i za njih vrede njihova genijalna pravila. Da klinci napišu vlastitu knjigu bontona ovih bi se 19 pravila svakako pronašla u njoj.

1. Odraslu osobu koja spava obavezno morate probuditi u bilo koje doba dana i noći iz bilo kog razloga.

2. Ako treba da idete u WC, glasno recite svoju nameru i svima oko sebe objasnite šta planirate da radite nakon što uđete tamo. To je naročito važno ako se nalazite na mirnom mestu poput biblioteke, banke ili bolnice.  

3. Rano jutro je za idealno za glasne zvuke, cviljenje i lupanje po stvarima. Takođe, dobro je vreme da uključiš igračku ili muzičku šolju koju si dobio za Božić; onu koja peva pesme o oblicima i brojevima prilično iritantnim glasom. Pojačajte je tako što ćete nekoliko puta kliknuti na dugme plus.

4. Novoj hrani se mora pristupiti s oprezom. Vaša majka verovatno želi da vas otruje, pa ako vam ponudi nešto zeleno za šta tvrdi da je “dobro za vas”, ni u kom slučaju ne dopustite da vam dodirne usta.

5. Kad vam neko prvi put dođe u kuću, uvek mu morate pokazati sve što se nalazi u vašoj spavaćoj sobi. Ako neće da uđe u vašu spavaću sobu, iznesite sve svoje najbanalnije stvari - uključujući i čep od boce koji ste tog jutra pronašli u parkiću - i stavite im sve u krilo dok pokušavaju da razgovaraju sa vašom mamom.  

6. Ako zazvoni telefon, javite se i ne govorite ništa. Samo udahnite, a zatim spustite telefon i odšetajte.

7. Pravilo je isto za telefoniranje odraslim prijateljima i rođacima vaših roditelja: nemojte ništa da govorite, samo pet minuta dišite u slušalicu, ostavite telefon i odšetajte bez objašnjenja. I da budemo jasni, nemojte spustiti slušalicu ili prekinuti vezu, samo ostavite liniju otvorenu kako biste mogli čuti zbunjeni glas koji ponavlja: „Halo? Zdravo?"

8. Sedenje za stolom tokom večere nije obavezno. Možete i poželjno je da lutate po kući s hranom; po potrebi uđite u kupatilo, podelite malo hrane s psom, a nešto ostavite u sobi (da vam se nađe za kasnije).

9. Ako pojedete nešto što vam se ne sviđa, pljunite to u ruku najbližoj odrasloj osobi.

10. Ako vam se povraća, pobrinite se da povraćate po maminoj odeći. Ako nije u blizini, brzo je potražite kako biste to mogli da uradite.

11. Cipele su takođe neobavezne, pogotovo kad ulazite u automobil da biste išli na duže putovanje. Ako je mama preduzela mere predostrožnosti stavljajući vam ih na noge, pričekajte dok ne skrene pogled i skinite cipele pre nego što uđete u automobil. Na taj način, kad stignete na odredište nakon pet sati vožnje, možete reći: "Nema cipela!" i uništiti svima taj dan.

12. Nakon što ste razumeli značenje i snagu riječi ‘NE’, potrudite se da je stalno izgovarate.

13. Svi daljinski upravljači televizora uvek moraju biti sakriveni negde gde ih odrasli neće naći. To je težak zadatak za modernu malu decu jer se ponekad mora sakriti do četiri ili pet daljinskih upravljača. Težak je to posao, ali šta ćete neko to mora uraditi.

14. Kad mama razgovara s nekim telefonom, obavezno joj morate privući pažnju. Ako vam to ne uspeva dozivanjem, nužno je da počnete da stvarate veliku buku lupajući po nečemu. Ako ni to ne uspe, padnite i udarite glavom o nešto.

15. Uvek govorite istinu, pogotovo kada su u pitanju dlake na bradi bake Marije ili veće grudi ujaka Petra. Postavite puno pitanja o njima vrlo glasno. Kad se svi odrasli pretvaraju da vas ne čuju, vi budite istrajni i naravno bučni, dok ne dobijete odgovore na svoja pitanja.

16. Ako su mama ili tata na toaletu, samo uđite i počnite da razgovarate s njima. Nemojte kucati i kad jednom uđete, odbijajte da izađete sve dok ne dobijete sve odgovore. Postavljajte puno pitanja, a ako imate vremena, otpevajte neku pesmicu ni o čemu.

17. Veliki red na kasi u supermarketu je idealno mesto za iskazivanje besa, iznenadna, neodložna potreba da idete u WC ili (ako ste još uvek u pelenama) pojačajte intenzitet “guranja” i histerije.

18. Kada je potrebno da vas roditelji zakopčaju u auto sedištu, upotrebite "ukočeni manevar" tako da sigurnosni pojas ne možete kliknuti oko tela. To je posebno važno ako znate da kasnite i morate stići što pre.

19. Prilikom kijanja i kašljanja napravite nered i pobrinite se da zaslinite sve osobe koje su u blizini. Ne zaboravite da to uradite  najglasnije što možete.

Pripremila: Vesna S. Izvor:miss7mama.24sata.hr