Faze roditeljstva

Pismo iz ugla nerođene bebe: Draga mama, pre nego što se rodim, želim da znaš…

Pročitajte ovo dirljivo pismo pisano iz perspektive bebe u stomaku, upućeno njenoj mami.

Pismo iz ugla nerođene bebe: Draga mama, pre nego što se rodim, želim da znaš…

Draga Mama,

Još ne znam da ću te zvati “mama” ili da smo ti i ja zapravo dve različite osobe. Ali, trenutno - tvoja ljubav je moj omotač. Doslovno plivam u njoj dok lebdim poput astronauta!

Još te ne poznajem, ali istovremeno, kao da te znam. U stvari, ne znam ko si ti kao osoba, ali osećam tvoju važnost. Trenutno si ti ja, a ja sam ti. Mi smo jedno. Ali, uskoro, ja ću odlučiti da je vreme da se upoznamo “licem u lice”. Pre nego što dođe taj dan (a, doći će, pre nego što misliš!), želim da znaš nekoliko stvari.

Ti si moje sve

Dok me neguješ i dok u tebi i raste ljubav prema meni, ja u potpunosti zavisim od tebe kako bih preživela. To ne govorim zato da bih te uplašila (ja ću nastaviti da rastem čak i ako piješ kafu, ne brini!), nego zato da znaš od kolike si mi važnosti. Daješ mi sve što mi treba i što želim. I ja tako dobro napredujem samo zbog tebe.

I zato, hvala ti, mama. Daješ mi najbolji početak u životu. Već sada si najbolja u ovoj “mama” stvari!

Ali, isto tako znaj da mi je žao...

Žao mi je za sve mučnine, za grčeve u nogama, za nesanicu kada tako očajno želiš spavati, žao mi je što ti pritiskam bešiku i što zbog mene moraš piškiti svakih pet minuta! Žao mi je zbog gorušice, zbog stomaka koji te svrbi, zbog svih strija, zbog čudnih trudničkih snova i sveih hormona. Ali, mama, molim te, znaj da su sve te stvari poput “goriva” za moj razvoj. Nije ti lako, ali obećvama da će se isplatiti. Samo pričekaj još malo!

Molim te, pomozi mi kad se rodim

Kada se suočim s tim naglim šokom rođenja i kada odjednom osetim hladni vazduh na svom golom telu, počeću jako da plačem za tobom. Tada ćeš me instinktivno smestiti u svoje naručje i umiriti me, svojim poznatim glasom (koji sam obožavala da slušam svih devet meseci!), I ja ću istog trena znati da sam na sigurnom. A, kada čujem i tatin glas, odmah ću lakše disati, jer sam i uz njegov glas uživala. Sve što mi je sada potrebno, to ste vi!

Znam da će mi biti teško u početku. Čeznuću ću za toplinom i pokretima materice jer je to bio moj dom dugo vremena. Želeću da me oboje grlite, mazite i nosite u svom naručju - stalno! To će me podsetiti na jedini svet koji sam dosad znala i ne mogu vam opisati, a i neću vam moći reći koliko će mi to puno značiti.

Takođe neću znati razliku između dana i noći. Nastaviću da spavam kad god mi je to potrebno. Biću gladna i želeću puno da jedem, ponekad i na svaka dva sata. Znam da ću ponekad biti i naporna, ali želim da znaš da neću uvek biti tako zahtevna.

Nagradiću te za sav tvoj trud, uključujući i nedostatak sna čiji ću biti uzrok. Biću najljepše malo biće koje si ikad gledala u oči - samo čekaj da osetiš kako imam svilenkastu kosu i mekanu i mirisnu kožu pa ćeš videti! Jednog dana ću ti se smejati na sav glas. Naš odnos će procvetati, i nikada ne zaboravi da sam ja tvoj poklon.

Molim te, nemoj se plašiti

Mama, znam da si malo uplašena. Osećam tvoje emocije (mi smo jedno, nemoj zaboraviti). Ti već jesi mama koja mi je potrebna jer nitko drugi ne može biti MOJA MAMA osim tebe. Ne postoji niko bolji za ovaj posao. I zato, mama, molim te - veruj svom instinktu kada te zbunjujem i kada 'ludiš' zbog mene. A, ako i ne znaš baš tačno šta treba uraditi, jednostavno je, samo me uzmi u naručje, jer se tu osećam najbolje i najbezbednije.

Volim te, a uskoro ću znati da ti pokažem i koliko puno!

Izvor: miss7mama.24sata.hr Foto: Freepik, Pixabay