Faze roditeljstva

Tata na porođaju: 5 stvari koje bi trebalo da zna

Pisali smo već o tome da se muževi u Srbiji ne odlučuju baš previše često da prisustvuju porođaju svoje supruge. Kažu da na 25 porođaja tek jedan je uz prisustvo budućeg oca.

Tata na porođaju: 5 stvari koje bi trebalo da zna

Ukoliko baš vi razmišljate o tome, prenosimo vam 5 stvari koje vam mogu pomoći da budeti na "visini ovog zadatka" i da  prisustvujete veličanstvenom i neponovljivom trenutku dolaska vašeg mališana na svet.

Šta budući tata treba da zna pre nego što odluči da bude na porođaju svoje supruge? Evo nekoliko saveta!

#1 Budite bezrezervna podrška

Da li ste se nekada posvađali s partnerom jer je on pokušavao da pronađe rešenje za neki problem, dok je vama samo bilo potrebno da bude tu i sasluša vas?

To je generalizacija, ali u većini slučajeva se slično događa i tokom porođaja. To je igra čekanja i strpljenja, a većina muškaraca koje znam nisu dobri u sedenju i čekanju. Tokom porođaja se događa nešto čarobno, a njemu je potrebno nešto konkretno, efikasno i merljivo u centimetrima, gramima, minutima, jedinicama i otkucajima. Zbog toga su muškarci skloniji gledanju u ekran CTG-a, merenju trajanja trudova, oni će zatražiti lekove s ciljem da vam pomognu, ali i osloniti se na reč lekara.

Pokušajte da mu objasnite koliko je važno da ima povernje u vas, da bude vaša bezrezervna podrška i zaštitnik vašeg prostora. On ne mora da govori umesto vas u porodilištu, ali može ljubazno zamoliti osoblje da pričeka s pitanjem dok vas ne prođe bol, podseti vas na vaše želje i, najviše od svega, ohrabri vas kad mislite da ne možete više.

Osećaj ljubavi, zajedništva i odgovornosti koji nas vezuju s partnerom čine ga logičnim izborom za pratnju u porodilištu. On zna šta volimo, a šta ne, male stvari koje nas mogu opustiti i razveseliti, kao i ono što nas brine ili nevira. On je naša podrška i osoba od poverenja u životu, zašto se onda ne bismo oslonile na njega I tokom porođaja?

Takođe je važno je li tata zaista spreman biti podrška tokom porođaja? Možda ima averziju prema bolnicama, loše iskustvo s prethodnog porođaja ili ne podnosi krv. Važno je da ste oboje na istoj stranici i da ste iskreni jedno prema drugom. Ako on ne želi da prisustvuje porođaju, onda to trebate ispoštovati jer vam jednostavno neće moći biti dobra podrška kakva vam je potrebna.

#2 Ljubav pobeđuje sve

Zvuči romantično, ali zapravo je dokazano naučno.

Glavnu ulogu tokom porođaja ima hormon oksitocin koji se s razlogom naziva i "hormonom ljubavi". To je zato što se oksitocin luči kad se osećamo sigurno, voljeno i zaštićeno. Toplina, prijatan dodir i prigušena svetla imaju povoljni uticaj na lučenje oksitocina.

Koliko ste puta čuli da se porođaj usporio ili sasvim zaustavio nakon dolaska u porodilište? U novoj situaciji nadvladaće hormoni stresa i taj nalet adrenalina često utiče na umanjenje stvaranje oksitocina pa se i porođaj uspori. Ne brinite, sve će se ponovno pokrenuti kad se malo opustite.

Ljubav dakle nije samo fraza zato neka vas grle, ljube i vole, sve za lakši porođaj!

#3 Pomogni mi da ti pomognem

Koliko će nas dobro partner tokom porođaja zavisi i od toga koliko je dobro pripremljen, ali možda još više od toga – koliko je on dobar u ispunjavanju vaših potreba i inače. Vaša se komunikacija neće čudesno popraviti tokom porođaja. Muškarci nisu dobri u čitanju misli pa neće to postati ni sad.

S druge strane, žena u bolovima takođe nije baš za komunikaciju. I šta onda? Recite mu otvoreno šta od njega očekujete pre odlaska na porođaj. (Pod uslovomn da i same znate šta očekujete.) Kažite otvoreno, jasno i konkretno. Vaš vam partner tokom porođaja želi pomoći, ali vrlo verovatno ne zna kako to da uradi.

U svakom trenutku misao vodilja neka bude: "Kako joj sad najbolje mogu iskazati ljubav?". Odgovor na to pitanje može se promeniti u bilo kojem trenutku. U jednom trenutku odgovarat će vam masaža, u drugom ćete poželjeti malo prostora.

Najbolje će vas podržati ako može biti fleksibilan i prilagoditi se vašim potrebama.

#4 Saznaj šta te čeka

Kako izgleda porođaj? Šta je "normalno"? Što možete očekivati do svoje partnerke?

Ništa vas zaista ne može pripremiti za taj trenutak, ali može vam olakšati snalaženje u novoj situaciji. Za svaku fazu porođaja karakteristične su različite stvari. Biće vam oboma lakše ako znate što možete očekivati. Na primer, da je normalno da početna (latentna) faza dugo traje tokom prvog porođaja ili da se kod većine žena (neposredno prije rođenja bebe) javlja želja za odustajanjem.

Posetite školu za trudnice i buduće roditelje zajedno. Za početak, probajte proći kratku vežbu

#5 Budite njen oslonac i štit

Za razliku od uloge pratioca na porođaju, koja je muškarcima evolucijski sasvim nova, ovo je nešto što muškarcima dolazi puno prirodnije – biti zaštitnik i čuvar njenog prostora.

Žene su tokom porođaja izuzetno osetljive na svoju okolinu i sve primećuju iako se ponekad čini da nisu prisutne. U trenutku kad se čini da su "otišle na neko drugo mesto" dozvolite joj da se opusti. U tom trenutku  svako ometanje je može prekinuti i učiniti da sledeći nalet bude bolniji. Uz to, strah, briga i napetost drugih se prenosi i na nju.

Šta onda znači biti njen oslonac? Ukloniti sve ono što može da joj smeta. Skloniti mobilni telefon. U bolnici preuzeti komunikaciju sa osobljem oko administrativnih stvari. Podsetiti je na disanje i opuštanje nežnim dodirom ili dubokim disanjem. Pomoći joj da se vrati u svoj ritam kad je neko prekine.

A vi drage porodilje, objasnite svom pratiocu koliko je važno da veruje u vas. Ako dođe do situacije da je potrebna neka intervencija, neka vas podseti na vaše želje i uvek, ali UVEK bude na vašoj strani. To su trenuci u kojima se izgrađuje ili urušava poverenje u vašem odnosu.

TEST PROVERE - MOGU JA TO

"Provera stvarnosti: Kako ću se osećati kad..."

Kakav je osećaj biti sa svojom partnerkom na porođaju? Isprobajte ovu vežbu odgovarajući na pitanja. 

Cilj vežbe je da budući očevi osveste ulogu pomagača i usklade se najbolje što mogu sva svojom partnerkom.

Odvojite 15 minuta za sebe. Umesto da ih samo preletite, prođite svako pitanje s razumevanjem. Većina navedenih situacija normalan je i sastavni je deo iskustva porođaja zato pokušajte da budete ozbiljni i iskreni. Odgovorite na pitanja sami sebi, a ono što vam je pritom palo na pamet posle podelite s partnerkom. Slobodno i zapišite odgovore, biće vam to lepo sećanje jednog dana kada već budete iskusni roditelji.

Za stvarnu sliku situacije i osećaja koje bi mogli imati tokom prisustva porođaju, postavite sebi sledeća pitanja: postavi sebi sledeća pitanja:

* kaže da nas je upisala u školu za trudnice u trajanju od 12 do 18 sati?
* pita me da pročitam neku knjigu o trudnoći, porođaju ili nezi deteta?
* probudi se usred noći i stenje svakih 10 do 20 minuta, misli da je porođaj počeo, a ja sam jako umoran?
* oseti isticanje vode iz vagine popraćeno dugim i snažnim stezanjem u stomaku?
* ne prihvata moje predloge kako da se opusti i bolje nosi s trudovima?
* traži moju pomoć sa svakim trudom, a ja sam umoran i gladan?
* pita me da li treba da idemo u bolnicu?
* proizvodi zvukove i ispušta glasove koje do sad nikad nisam čuo?
* izrazi obeshrabrenost ("Ovo je previše teško", "Ja to ne mogu", "Koliko će još ovo trajati?")
* čvrsto me stegne i kaže: "Pomozi mi!"?
* povrati ili kaže da će povratiti?
* postane vrlo napeta, grči se, pravi grimase i jauče od boli?
* Kritikuje me ("Ne tako", "Ne diraj me", "Nemoj me ostavljati", "Za sve si ti kriv!")?
* želi da joj pritisnem donji deo leđa pri svakom trudu toliko da me ruke zabole?
* kaže mi: "Sad želim epiduralnu"?
* u bolnici smo već 12, 18 ili 24 sata, i dalje sam joj potreba, a ja sam toliko iscrpljen da ne mogu da držim  otvorene oči?
* kažu nam da je potrebno uraditi carski rez?
* izbezumi se kad čuje da je lekar ili babica rekla: "Vidimo glavicu!"?
* rasplače se kad joj stave dete na grudi?
* pitaju me da presečem pupčanu vrpcu?
* pogleda me i kaže: "Ne bih ovo mogla bez tebe"?

A onda kroz sva ova pitanja prođite zajedno i razgovarajte o tome šta mislite I osećate zamišljajući se u ovom situacija. I ne brinite, nema tačnih i netačnih odgovora!

Izvor: lele.hr/blog Foto: Freepik