Faze roditeljstva

Postnatalni oporavak - treba li da žurimo sa tim?

Ovog petka dobili smo informacije iz prve ruke kako izgleda postnatalni oporavak i koje su to stvari na kojima treba insistirati kada se započne sa istim.

Postnatalni oporavak - treba li da žurimo sa tim?

Razgovor sa Tanjom Banović, defektologom i fitnes trenerom koji se bavi rehabilitacijom porodilja, bio je vrlo zanimljiv. Tanja nam je dala nekololiko odgovora koji će, onim mamama koje su započele proces i rad na sebi nakon porođaja, biti od izuzetne koristi.

Koja su najčešća pitanja mama kada dodju kod Vas?

Najčešća pitanja su kada se sme krenuti sa vežbanjem nakon porođaja, bez obzira da li je mama imala vaginalni ili porođaj carskim rezom. Takođe veliki broj pitanja stiže vezan za dijastazu, probleme nevoljnog mokrenja, problema koji se tiču bolnih seksualnih odnosa. Često najpre kažem da sa oporavkom ne treba žuriti, postoji okvir kada bi se moglo krenuti, ali lekar je tu važan, uvek se čeka njegovo "zeleno svetlo" da se krene sa treninzima.

Da li lično dajete savete za ishranu ili je to deo koji prepuštate nutricionistima?

Ja najviše volim da preporučim kolege koje rade specifikovano vezano samo za ishranu, ali mogu da dam neki generalni savet, da se treba fokusirati ka izbalansiranoj ishrani.

Koji je to savet koji dajete pre svega, kao mama i kao fitnes trener?

Insistiram da mame najpre prihvate da je sa porođajem došla određena promena. Tu promenu ne treba negirati i ona je savršeno očekivana i normalna. Vaše telo je prošlo kroz određeni proces i žene koje su bile dosta aktivne pre porođaja teško prihvataju da sada moraju pomalo da uspore ritam. U redu je da vaše telo sada drugačije izgleda, jer zaista jeste u redu.

Kada se jave mame, često budu zabrinute jer imaju dijastazu. Kada prođe period od 3-4 meseca normalno je imati dijastazu. Ako i nakon toga postoji problem, onda se treba javiti i treba dobro programirati trening kako bi se stomak sanirao. Nije nužno neophodno i da se cela dijastaza zatvori. Ukoliko imamo kor koji je funkcionalan,odradimo testove koji su neophodni, a stomak vizuelno izgleda u redu, onda imamo situaciju koja je potpuno dobra.

Šta se događa kada mame dođu sa pitanjem - imam višak kilograma, želela bih da to što pre skinem?

Uvek govorim mamama da je taj višak kilogram očekivan. Ja ga povezujem sa nespavanjem, hormonima koji su delovali u toku trudnoće i da ne zanemarimo stres o kome se malo priča, ali jeste prisutan kod nekih trudnica manje, kod nekih možda malo više. Ja sam se lično nakon svog porođaja polako, ali pravilno vraćala u formu.

Da li ste dobijali pitanja koja su slična onim - moja prijateljica se odmah vratila u dobru formu, a ja još uvek nisam?

Svaka žena je zaista priča za sebe, nikako ne treba generalizovati i ne postoji jedan pristup koji svima odgovara. Kada dobijem pitanje od mama - kada ću se rešiti dijastaze, odgovaram iskreno, a to je da ne mogu da tačno predvidim, ali da mogu da radim sa njima na tome da sve što možemo dovedemo u red. Dosta toga zavisi od genetike i treba da se posmatra celo telo žene.

Koja je poruka kao mame, kao fitnes trenera i kao defektologa?

Ne plašite se da tražite pomoć najbližih. Ukoliko je to pomoć oko bebe, prihvatite. To ne znači da ste manje mama, ukoliko vam je potrebna neka asistencija. Drugi savet bi bio praktičan - spavajte koliko možete i puštajte organizam da se lagano vraća u svoj prirodni tok. Treći savet je - proćiće. Tu mislim i na ragade i na grčeve, brzo će se sanirati i gledaćete na taj malo izazovniji period sa osmehom. Kao trener, ponovila bih, ne žurite sa oporavkom, dajte sebi vremena. Samo nežno prema sebi.

Tanju možete naći na Instagram profilu, gde možete videti njene programe i malo više o onome što radi: https://www.instagram.com/pelviccoreandmore/.

Autor: Milovanović Jovana