Faze roditeljstva

Snežana Malešev - BIO SAVE TO SMO MI

Bebe se rađaju svakog dana. Svakog dana donose radost svojim porodicama, ali i ljudima koji su zaslužni što su na svet došle zdrave. Da bi jedan novi život došao na svet, nisu dovoljni samo roditelji. Zato smo odlučili da predstavimo Bio Save tim.

Snežana Malešev - BIO SAVE TO SMO MI

Da bi se rodilo zdravo dete pored beskrajne ljubavi i pažnje mame i tate, potrebna je i pomoć, saradnja i podrška brojih stručnjaka – lekara, genetičara, biohemičara, pedijatra, patronažnih sestara...

Da bi buduće majke bile bezbrižne dok nose novi život u sebi, važno je da imaju podršku i poverenje od strane svih sa kojima se susreću na svom putu roditeljstva.

Zato smo zamolili stručnjake iz kompanije Bio Save da podele svoje najvažnije životne trenutke sa nama i vama.

Verujemo da ćemo na ovaj način uspeti da ih prikažemo u jednom sasvim drugačijem svetlu.

Na portalu Bebologije, predstavljaćemo Vam stručnjake koji su svojim radom, iskustvom i dostignućima zaslužili da zauzmu mesto u rubrici BIO SAVE to smo MI.

PREDSTAVLJAMO VAM…

Snežanu Malešev  – Direktorku Centra za trudnice Bebologija

Svi koji su pohađali Bebologijine škole za trudnice i svi koji prate Bebologijina onlajn predavanja, sigurno znaju ko je Snežana Malešev. Ona nas na početku i kraju svakog predavanja pozdravi sa osmehom na licu i u svakom trenutku je spremna da pruži nesebičnu podršku svim trudnicama i roditeljima.

Kako je tekao vaš profesionalni razvoj?

- Kao devojčica sam maštala da budem učiteljica. Kako mi samopuzdanje u pubertetu nije bilo jača strana, bila sam ubeđena da nemam dovoljno razvijen sluh da prođem prijemni na Pedagoškoj akademiji (tako se tad zvao Učiteljski fakultet) pa nisam ni pokušala. Rasla sam uz komšinicu, medicinsku sestru koja je pomagala svima kad je neki zdravstveni problem u pitanju. Često sam bila uz nju prilikom njenih intervencija i osećala se kao važan deo tima. Tako mi je medicinska škola bila prirodan izbor. U medicinskoj školi sam otkrila “zdravstveno vaspitanje”. Promocija zdravlja je bila oblast u kojoj sam stalno otkrivala nova znanja koja su imala mogućnost primene u životu. Zato je izbor preventivnog smera na Višoj medicinskoj školi bio očekivan. Tu sam definitivno shvatila da ću se baviti preventivom i zdravstvenim prosvećivanjem.

U polivanlentnoj patronažnoj službi sam radila dvadeset godina. Okolnosti su bile takve da se moj profesionalni staž poklapao sa promenama na primarnom nivou zdravstvene zaštite kad je praćenje trudnica, porodilja i novorođenčadi u pitanju. Bilo je to vreme kada su patronažne sestre svojim profesionalnim zadacima bile usmerene na rad sa porodiljom i novorođenčetom. Porodilišta se više nisu bavila edukacijom trudnica, i to je postao zadatak domova zdravlja. Upravo u to vreme  je bilo puno programa za patronažne sestre u koje smo bile uključene, usavršavajući svoja znanja i veštine. Za mene je to zaista bio period  najpotentnijeg profesionalnog angažmana. Od tada, pa verujem do kraja svog profesionalnog staža, bavim i baviću se podrškom roditeljima, sa akcentom na one koji čekaju svoju prvu bebu.

Koja je razlika između biti roditelj nekada i sada?

- Roditeljstvo je uvek izazov za mlade ljude bez obzira na vreme kad se dešava. Isti su strahovi od nepoznatog. Svaka generacija ima svoje mitove o roditeljstvu… Iste su potrebe svakog deteta za sigurnošću, prisustvom roditelja, zagrljajem…Tako da razlike postoje u načinu života pa su i izazovi za roditelje drugačiji. Iz toga proizilaze i sadržaji koje prate trudnice i budući očevi. Cilj će uvek biti isti, pripremiti mlade ljude da uđu u roditeljsku ulogu širom otvorenih očiju, sa toplim emocijama uz stručnu podršku i podršku svojih najbližih. Nekada su se u okviru svoje porodice mladi pripremali za roditeljsku ulogu, vremenom se funkcionisanje porodice menjalo, nestaju višegeneracijske porodice, pa je akcenat prešao na socijalno prihvatljive poruke o roditeljstvu. Upravo to je nametnulo preuzimanje inicijative zdavstvenog sistema i organizovanje programa za trudnice.

 Cilj će uvek biti isti, pripremiti mlade ljude da uđu u roditeljsku ulogu širom otvorenih očiju, sa toplim emocijama uz stručnu podršku i podršku svojih najbližih.

Da li vi imate dece i da li ste savete koje dajete trudnicama i mamama i sami primenjivali?

- Ja sam mama jednog mladića! Svoju profesionalnu zrelost sam stekla tek kad sam postala roditelj. Nedostajao mi je taj mali deo, “biti u koži roditelja”. Ne bih mogla da radim ovaj posao a da ne verujem u ono što govorim. Živim roditeljski život isto kao što i savetujem svoje trudnice/tate. Samo sad sa njima mogu da podelim svoje iskustvo, da ih podržim u tome da budu ono što jesu, jedini odgovarajući roditelj za svoje dete. A to znači da prihvate realnost, da nešto što su zamislili neće biti tako, jer detetu ne odgovara ili će neke okolnosti izmeniti stvari. Roditeljstvo se ne odvija prema nekom upustvu, ono je uspešno kad imamo sposobnost da prepoznamo kako se naše dete oseća, šta može i da stvaramo okruženje koje je za naše dete odgovarajuće.

Koliko su važne školice za trudnice i roditelje?

- Mislim da su danas veoma potrebne. Veliki broj mladih stasava nemajući priliku da odrasta u porodici gde je bilo trudnice, bebe, majke koja doji… Dostupnost raznim informacijama je omogućila da se plasiraju neadekvatni sadržaji  o trudnoći, porođaju, dojenju, nezi bebe… Programi koje vode profesionalni timovi, koji imaju iskustva u kreiranju sadržaja programa za buduće roditelje su velika pomoć i podrška za sve koji treba da se ostvare kao roditelji. Danas postoje mnoga udruženja koja svojim aktivnostima dopunjuju razne roditeljske zahteve. Mislim da taj vid podrške takođe može biti dragocen roditeljima.

Zašto ste odlučili da organizujete servis Babica i Bebica i šta on tačno pruža?

- Moram vas ispraviti, ja sam prihvatila poziv kompanije da zajedničkim snagama realizujemo ideju Babice i Bebice . Zajednički smo shvatili da u Srbiji ne postoji servis, koji na adekvatan način podržava trudnoću i  koji u prvim danima nakon porođaja postaje podrška i oslonac, kako tek rođenoj bebi, tako i njenim roditeljima. Noseći lična iskustva iz tog perioda i prepoznavajući potrebu da se ta podrška unapredi, želeli smo da formiramo servis koji će na visokom profesionalnom nivou pružati usluge kroz kućne posete u prvim danima nakon porođaja. Kako sam ja već dugo u sebi nosila ideju, kakva podrška bi bila potrebna porodilji kad stigne kući, naročito u vezi sa dojenjem, svesna da zdravstveni sistem nije u mogućnosti to da realizuje, za mene je to bio pravi profesionalni izazov.

Tako je iz dva različita ugla prepoznavanja potrebe za unapređenjem podrške novorođenim roditeljima I bebama, od ljudi koji se nisu poznavali, ali su nosili istu misao, nastao servis Babica&Bebica. Vreme formiranja servisa je period mog novog profesionalnog sazrevanja. I beskrajno sam zahvalna svima u Bio Save koji su mi pomogli u tome.

Servis Babica&Bebica je osmišljen da pruža podršku trudnici/parovima u poslednjim nedeljama trudnoće i prvih mesec dana ili duže, od rođenja bebe. Tokom poslednjeg meseca trudnoće u dve kućne posete dolazi babica iz porodilišta gde će se trudnica poroditi. Na dan izlaska iz porodilišta u kućnu posetu stiže patronažna sestra i dolazi 5 ili više puta u ritmu koji odgovara mami i bebi. Nakon 15 dana od rođenja bebe u kućnu posetu stiže pedijatar iz naše pedijatrijske ordinacije Bebologija da vidi kako se beba adaptirala kako ide hranjenje, kako izgleda pupčana rana, odgovori na pitanja roditelja. Kada beba navrši mesec dana, roditelji sa bebom dolaze na prvi pregled i ultra zvuk kukova. Ponosni smo na činjenicu da, nakon 4 godine postojanja servisa, roditelji, korisnici naših usluga, u raznim periodima tokom prve godine bebe pozivaju i traže našu podršku, onda kad bebi niču zubići, kad je potrebno uvesti nemlečnu ishranu, kad treba prestati sa dojenjem.

Servis Babica&Bebica je osmišljen da pruža podršku trudnici/parovima u poslednjim nedeljama trudnoće i prvih mesec dana ili duže, od rođenja bebe. 

Podelite s nama neko iskustvo koje ste imali (sa trudnicom, roditeljima) a koje nikada nećete zaboraviti.

Kad sam ja počinjala da radim, bake su se jako borile da zadrže svoje dominantno mesto u nezi porodilje i novorođenčeta, sa opravdanjem da tata ne zna ništa i da samo smeta. Kad ste mladi, entuzijastični, samouvereni, sa kratkim promišljanjem krećete u promene. Tako sam se ja zahvaljivala bakama, slala ih u kuhinju i uključivala tate u negu i brigu o bebi i mami. To je bio potpuno ispravan stručni stav koji ni danas nisam napustila. Ali pre trideset godina jedna baka se veoma naljutila, a za to sam saznala nekoliko godina kasnije, kad smo se srele.

Priča je sledeća, ona je poslovna samouverena žena koja zna šta je dobro za mladi par i bebu. To nije baš odgovaralo mladom paru i moje insistiranje da njena podrška treba da ima drugu formu je njima pomoglo da stvari postave kako su oni želeli. Prošlo je nekoliko godina i u jednom tržnom centru, prilazi mi žena sa svojim društvom i izgovara sledeću rečenicu: "E, ovo je ta žena koju sam htela da “zadavim” što me je izbacila iz sobe kad se moja ćerka porodila, a onda posle nekog vremena sam shvatila da mi je učinila uslugu. Ja sam samo baka mojim unukama i uživam sa njima a roditeljska pitanja rešavaju roditelji". Ovo je jedno od najboljih priznanja da radim ispravno, bez obzira što je bilo potrebno vreme da se razume. (ha, ha)

Koji je vaš poslovni cilj?

Da budući roditelji prepoznaju poruke koje im šaljemo i uživaju sa svojim novorođenim bebama, razumevajući da su usponi i padovi sastavni deo radosti života i rađanja.

Savet svim trudnicama i mamama?

Kad god posumnjate u sebe, setite se da vaše dete samo vama veruje, da ono ne zna za pravila preporuke, stavove. Ono veruje u vaš zagrljaj, osmeh. Vaš pogled, vaš izraz lica mu govori šta treba da radi! Vi najbolje možete da nađete pravi put za vaše dete

Tekst: Vesna Stanimirović 
By Bebologija