Faze roditeljstva

Šta je potrebno da znate kada krenete u porodilište

Kod trudnice koja je bila u kontaktu sa inficiranim, a nalazi se u terminu za porođaj, potvrđen je Corona virus. Ona je primljenja u GAK “Narodni front” i rodila je zdravog dečaka, nalazi se u posebnom delu bolnice, odvojenom samo za porođaj trudnica s koronom.

Šta je potrebno da znate kada krenete u porodilište

Upravo ovo je bio razlog da potražimo odgovore na neka pitanja od Prof. dr Željka Mikovića, direktora GAK "Narodni front", koja zanimaju sve trudnice.
    
   Prof. dr Željko Miković
Postoje li neka izmene u odnosu na prijem porodilja u porodilište tokom trajanja vanrednih mera i ako da koje su?
- Porodilište GAK "Narodni front" radi uobičajeno, uz poštovanje maksimalnih mera prevencije.

Šta je potrebno od dokumenata za prijem u porodilište?
- Kao i do sada, za prijem u porodilište poželjno je imati dokumenta - overenu zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu i uput,  ali u slučaju hitnosti, prijem se obavlja i bez kompletne dokumentacije.

Koje su dodatne mere preduzete u samom porodilštu radi zaštite porodilja i beba tokom trajanja epidemije?
- Tokom trajanja epidemije, na ulasku na Kliniku vrši se epidemiološka anketa u smislu rizičnih kontakata sa  COVID-19 i postojanja simptoma COVID-19, meri se telesna temperatura, a pacijenti u riziku se upućuju u posebnu ambulantu gde budu pregledani. Upravo tako smo i otkrili trudnicu, koja nije imala nikave simptome, samo je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, da ima korona virus.

Da li otac može da prisustvuje porođaju?
- Tokom trajanja epidemije nije dozvoljen ulazak pratiocima na Kliniku, posete nisu dozvoljene, kao ni prisustvo supruga porođaju.

Koja je procedura ako na porođaj dođe trudnica koja ima potvrđenu zarazu korona virusom ili sumnju na istu?
- U slučaju kada se pojavi trudnica sa sumnjom na COVID-19  ista biva upućena u poseban deo klinike koji je određen za ove slučajeve, koji sadrži svu neophodnu opremu i prostor za zbrinjavanje porodilja i koji je potpuno odvojen od porodilišta.

Vaš savet budućim porodiljama
- Najvažnija poruka svim trudnicama je da se pridržavaju savetovanih mera izolacije kako one, tako i svi njihovi ukućani.

By Bebologija 
Foto: Freepik & gakfront.org