Faze roditeljstva

Prvi dani u porodilištu- oporavak, nega i otpust

Trudnice se za porođaj pripremaju, čitaju i u prilici su da čuju različita iskustva. Za portal Bebologija babica i saradnica Centra za trudnice Bebologija, Tanje Gašparović pruža odgovore na sva važna pitanja trudnica koje se tiču perioda nakon porođaja.

Prvi dani u porodilištu- oporavak, nega i otpust

Svaka trudnoća je individualna, pa je samim tim i svaki porođaj drugačiji, ali ukoliko se budete pridržavale saveta babice Tanje Gašparović olakšaćete period koji sledi nakon porođaja.

Šta se dešava u porodilištu nakon porođaja vaginalnim putem?

- Nakon vaginalnog porođaja, porodilja ostaje u porođajnoj sali naredna dva sata. Nakon toga, porodilja se prebacuje u sobu gde ostaje do izlaska iz porodilišta. Jedna od najvažnjih stvari nakon porođaja jesu prvo ustajanje i mokrenje. Neophodno je da prvi odlazak u toalet bude sa sestrom i nikako ne pokušavajte da idete same, koliko god se osećale dobro- reči su naše sagovornice Tanje Gašparović.


Tanja Gašparović bila je jedan od predavača na Bebologijinim krugovima u Beogradu


A kada je reč o porođaju carskim rezom?

- Kada je reč o prvom ustajanju nakon carskog reza, on izgleda nešto drugačije, jer se dešava 10-12 sati nakon završene operacije. Može biti izuzetno izazovno i zato je važno da pratite smernice koje će Vam dati sestra. Iako je bolno, bitno je da se što pre uspravite i hodate, kako biste pospešili sveopšte fizičko stanje. Žene porođene carskim rezom imaju kateter, što neće odložiti prvo ustajanje- ističe babica.

Na koji način se održava intimna higijena nakon porođaja?

- Još jedna od veoma važnih stvari koje treba napomenuti, bilo da je u pitanju carski rez, a posebno kod porodilja koje imaju epiziotomiju jeste redovna higijena nakon svakog odlaska u toalet. Takođe je od velikog značaja da uložak uvek bude čist i suv. To je bitno kako se konci ne bi prerano resporbovali i kako bi izbegli mogućnost stvaranja infekcije- savetuje Tanja Gašparović.

Koliko je važno da porodilja bude sita, da unosi dovoljnu količinu tečnosti i da se naspava?

- Većina trudnica dobija savet da nakon porođaja ne pije velike količine vode. Međutim, u periodu nakon porođaja unos tečnosti je izuzetno važan, a vodu je potrebno konzumirati na gutljaje, često. Kada je reč o ishrani, redovni i lagani obroci su ono što je potrebno porodilji. Unos jake i začinjene hrane može samo da oteža oporavak. Takođe, za oporavak od porođaja je izuzetno bitan i odmor. Porodilja treba da odmara i spava kako bi povratila snagu i bila spremna za period nakon izlaska iz porodilišta- neki su od osnovih saveta.

Kada se očekuje otpust iz porodilišta?

- Žene koje su se porodile prirodnim (vaginalnim) putem u porodilištu ostaju minimum 48 sati, dok se kod žena koje su porođene carskim rezom otpust očekuje između 3 i 5 dana. Svaka porodilja se nakon porođaja pregleda i radi joj se ultrazvuk. Ukoliko je i sa bebom sve u redu, porodilja se otpušta iz porodilišta- zaključuje saradnica Centra za trudnice Bebologija, Tanja Gašparović.

by: Bebologija