Faze roditeljstva

Što više grlite vašu decu – to su ona pametnija

Da li ste vi od onih roditelja koji stalno grle svoje decu? Ukoliko je odgovor pozitivan, onda nemojte prestajati.

Što više grlite vašu decu – to su ona pametnija

Prema novom istraživanju fizička privrženost tokom perioda bebinog razvoja značajnija je nego što smo mislili.

Kako prenosi skorašnje ispitivanje dečije bolnice Nationwide Childrens’s Hospital u Ohaju (SAD), što više grlite svoju bebu, to se njen mozak bolje razvija i raste.

 U ovu studiju bilo je uključeno 125 beba, što rođenih prevremeno što u terminu. Tokom istraživanja naučnici su posmatrali kakav je bio odgovor ovih beba na fizički kontakt.

Rezultati su pokazali da su prevremeno rođene bebe reagovale slabije od beba koje su rođene u terminu. Ono što je takođe otkriveno, to je da su bebe, koje su bile izložene većoj naklonosti od strane roditelja ili bolničkog osoblja pokazivale jači odgovor mozga na dodir.

Prema istraživaču dr Nathalie Maitre ovo poslednje otkriće ukazuje na sledeće: nešto tako jednostavno, kao što su dodir ili ljuljuškanje bebe u naručju, može napraviti veliku razliku u tome kako će se razvijati bebin mozak.

„Bitno je da prevremeno rođena beba dobija pozitivni dodir pun podrške. To je ključno kako bi njihov mozak odgovorio na nežan dodir, isto kao mozak kod beba koje su ispratile sva dešavanja u maminom stomaku do kraja trudnoće,“ kaže Maitre za Scinece Daily

Generalno, ljubav je vitalna za razvoj mozga. Zato, mazite i grlite svoju bebu koliko kod često možete – i ne zaboravite da podelite ovo istraživanje sa svima i pokažete im koliko je važno voleti svoju decu!

Izvor: http://en.newsner.com