Faze roditeljstva

Povezujuće roditeljstvo

Puno ćete se posvećivatii svojoj bebi – davaćete joj svoje vreme, snagu, predanost. Međutim, nazad ćete dobiti puno više. Pronađite svoje alate i uživajte u ovoj jedinstvenoj ulozi - ulozi roditelja!

Povezujuće roditeljstvo

Kako se zbližiti sa bebom?

Iz knjige "Povezujuće roditeljstvo", poznatog američkog pedijatra Williama Searsa i njegove supruge Marthe, prenosimo vam opise sedam alata za upoznavanje deteta i ostvarivanje duboke međusobne povezanosti, koje možete primenjivati već od rođenja.

Povezujuće roditeljstvo, kao i svaki posao, zahteva upotrebu alata. Što je vaš alat bolji, to ćete posao lakše i bolje obaviti. Obratite pažnju na to da koristimo reč alat, a ne korak. Kad imate alat, možete birati koji od njih ćete koristiti u obavljanju posla. Izraz korak podrazumeva da morate slediti sve korake u određenom reedosledu kako biste obavili posao. Razmišljajte o povezujućem roditeljstvu kao o alatima za povezivanje, uzaja­mnom delovanju između vas i vašeg deteta, koji će vam pomoći da se povežete. Jednom kad se povežete, ceo odnos između roditelja i deteta (disciplina, briga za zdravlje, svakodnevni život s detetom) postaje prirodniji i ugodniji. Alati za povezivanje koje koristite baveći se svojom novorođenom bebom temelje se na biološkoj povezanosti između majke i deteta, kao i na ponašanju ko­je bebama pomaže da rastu, a roditeljima da se osećaju nagrađenima za svoj trud. Koristite te alate dok je beba još mala i bićete u prednosti kad dođe vreme za razumevanje potreba i osećaja predškolca, desetogodišnjaka ili adolescenta.

Zbližavanje pri rođenju

Način na koji roditelji i dete započnu zajednički ži­vot pomaže ranom razvitku povezanosti. Prvi sati i dani nakon porođaja oset­ljivo su razdoblje u kojem su majke jedinstveno pripremljene za brigu o svom novorođenčetu.

Ako majka i dete nakon porođaja provode puno vremena za­jedno, dolazi do spajanja prirodnog ponašanja novorođenčeta koje podstiče po­vezivanje i bioloških osobina majke koja pazi na dete. Novorođenčetu je potrebna nega, a majka je spremna da je pruži. Oba člana tog biološkog para kreću od do­brog početnog položaja ako su neprekidno zajedno tokom prvih šest nedelja. I tate mogu uživati u zbližavanju pri rođenju. Iako oni nemaju fizičko iskustvo rađanja i dojenja, u danima i nedeljama nakon rođenja oni se mogu emotivno uskladiti sa svojom bebom.

Dojenje

Dojenje je izvrstan način da upoznate svoju bebu – ono je nešto što nazivamo čitanje bebe. Uspešno dojenje zahteva majčin odgovor na znako­ve koje joj šalje njena beba, što je prvi korak u upoznavanju bebe i izgradnji odnosa poverenja.

Majčini hormoni koji su povezani sa stvaranjem mleka – prolaktin i oksitocin – podsticaj su intuitivnom majčinstvu jer ženama pomažu da se osećaju opuštenije i mirnije kad su sa svojim bebama.

Nošenje dece

Nošene bebe ređe su uznemirene i provode više vremena u stanju tihe pažnje, a to je stanje u kom deca najviše uče o svojoj okolini.

Nošenjem deteta takođe postajete osetljiviji kao roditelj. Time što vam je dete bliže, bolje ga možete upoznati. Dete uči da bude zadovoljno i da ima poverenja u osobu koja se o njemu brine. Osim toga, u ru­kama zaposlenog roditelja puno uči o svojoj okolini.

Zajedničko spavanje

Ne postoji jedno jedinstveno mesto za spavanje koje je dobro za sve bebe. Mesto na kojem se svi članovi porodice najbolje naspavaju, najbolje je mesto za upravo vašu porodicu. Većina dece, ali ne i sva, najbolje spa­vaju kad su blizu svojih roditelja.

Spavanje u blizini bebe zaposlenim roditelji­ma može pomoći da se povežu sa svojom decom i da se brinu za njihove potrebe tokom noći jednako kao i tokom dana i večeri. To se naročito odnosi na majke koje se nakon porodiljskog odsustva vrate na posao.

S obzirom na to da je noć zastrašujuća za male ljude, spavanje u blizini izvora dodira i nege uma­njuje problem odvojenosti tokom noći i bebama pomaže da nauče da je spavanje nešto prijatno, a ne nešto zastrašujuće. Majkama je takođe lakše da obave noćne podoje ako im je beba u blizini. Može se dogoditi da ima noći kad je za vas to dobro rešenje, ali i onih kad nije.

Kada verovati detetovom plaču?

Plač je detetov jezik. On je dragoceni znak osmi­šljen kako bi se osiguralo detetovo preživljavanje i razvoj roditeljskih sposob­nosti odgajanja i brige za dete.

Deca, dakle, plaču kako bi komunicirala, a ne kako bi manipulisala. Što je odgovor roditelja na plač emotivniji, to će dete bo­lje naučiti da veruje svojim roditeljima i vlastitoj sposobnosti komunikacije.

Ravnoteža i granice

U nastojanju da detetu pružite što više, lako se može do­goditi da zanemarite vlastite potrebe ili potrebe vašeg bračnog partnera. Ključ ostvarivanja ravnoteže u roditeljstvu je primereno odgovaranje na detetove potrebe – treba znati kad reći da, a kad reći ne, kao i biti dovoljno mudar i reći kad vam je po­trebna pomoć.

Oprez sa savetima drugih oko vaspitavanja

Nakon što se beba rodi, možda ćete postati meta dobronamernih savetnika koji će vas obasipati savetima koji sprečavaju povezivanje, poput: "Pusti ga da se isplače", "Nauči ga na red", "Ne diži je toliko na ruke, razmazićeš je!" Taj obuzdavajući stil brige za dete, koji nazivamo strogim vaspitavanjem dece, zasniva se na pogrešnim pret­postavkama da deca plaču kako bi manipulisala roditeljima, a ne kako bi ko­municirala, pa da je detetov plač neugodna i neprimerena navika koja se mo­ra iskoreniti kako bi se dete na što bolji način uklopilo u svet odraslih. Takav način vaspitanja dece, naročito ako ode u krajnost, i roditelje i decu čini gubitnicima. Dete gubi poverenje u signal­nu vrednost znakova koje šalje, a roditelji gube poverenje u vlastitu sposob­nost razumevanja detetovih znakova i odgovaranja na njih. To može dovesti do udaljavanja roditelja od deteta, što je upravo suprotno onome što se doga­đa kod povezujućeg roditeljstva. 

Kako ovi alati oblikuju vaše roditeljstvo?

Alati povezujućeg roditeljstva od­nose se na ono što kao roditelj radite, međutim oni vas u isto vreme i oblikuju, od­nosno utiču na to kakav ste roditelj. Dojenje, zbližavanje odmah po rođenju, nošenje dece i ostali alati učiniće vas osetljivijim na znakove koje vam šalje vaša beba. Kad se njegove potrebe brzo zadovolje, a jezik kojim govori se slu­ša, dete razvije poverenje u svoje sposobnosti slanja znakova. Ovaj stil je zahtevan za roditelje, naročito u prvih tri do šest meseci. Puno ćete se posvećivatii svojoj bebi – davaćete joj svoje vreme, snagu, predanost. Međutim, nazad ćete dobiti puno više. Roditeljstvo je poput investiranja u penzioni fond. Što više uložite tokom prvih godina detetovog života, to će vam se posle više vratiti. Ako u početku više radite, posle ćete moći da se opustite i uživate u plodovima svog rada.