Faze roditeljstva

VANJINE PRIČE II deo : Dok čekamo porođaj mama i ja

Svi znamo kako je ženama kad odu na porođaj, ali nikada se verovatno nismo zapitali kako sve to „preživljavaju“ bebe i kako izgleda iz njihovog ugla u pripremnoj sobi porodilišta. E pa beba Vanja će nas, uz pomoć mame Višnje, upoznati s tim stvarima...

VANJINE PRIČE II deo : Dok čekamo porođaj mama i ja

Prošlog puta smo objavili prvi deo priče, prijem u porodilište iz beba Vanjog ugla, a danas idemo dalje…

“Nisam plakao tada, a i mama je ubrzo prestala. Osetio sam da mamino srce kuca malo brže i malo glasnije kad smo zakoračili u jednu duguljastu salu, na čijoj sredini se nalazio veliki sto od drveta, a sa leve i desne strane su bile, jedna do druge, sobice sa nekim – ni stolicama ni krevetima, na kojima su bile one okrugle žene. Nisu baš bile dobro volje, čini mi se.

Mama i ja smo dobili svoju sobu, a čim smo se smestili mama je dobila i neku šinjekciju. Vrlo brzo nakog toga je stigao i onaj čovek što me snima dok spavam i sve što radim pokazuje mami, u stvari tužaka me. Ohrabruje mamu, govori joj da će sve biti u sredu (iako bih se mogao kladiti da je danas petak), i da ništa ne brine.

Stalno ulaze neke vesele tete i kratko pričaju s mamom, zapitkuju je svašta, bockaju je i gledaju neki papir koji izlazi iz mašine na koju su zavezali mene, tj. ceo mamin stomak.

Jedna od njih jako lepo miriše, druga ima ciklama kapicu sa plavim tufnama, treća danas slavi rođendan, a četvrta se zove Leonida. Nećete verovati, mama kaže da je ona bila i kada se rodio moj stariji vrat.

Mislim da je pravi trenutak da upoznate moju mamu Višnju. Jel da da je ovo najlepša mama na svetu? 

Kroz prozor dopire stidljivi zrak zubatog februarskog sunca. Sa radija se čuje neka poznata domaća pesma, a mama mirno leži, zamišljajući naš prvi susrete, koji je sa svakim minutom sve bliži. Čas žuri u digitalni sat sa crvenim brojkama, čas zvera po okolnim sobama, čas prisluškuje šta se događa u sobama koje ne može da vidi.

Taman nam se malo prispavalo kad je mamu počelo da bocka u leđima. Došla je neka boktorka sa plavom kosom ispraznila mi bazen. Hteo sam da je tužim mami, ali sam shvatio da mama ima veće muke od mene, pa sam odlučio da je ne sekiram.

Iz sobe pored se čulo 51, 3.750, žensko i mama se osmehnula na kratko, jer joj ta leđa baš ne daju mira i bole je sve jače. Takava vam je moja mama, raduje se lepim stvarima koje se dešavaju drugima, čak i kad nju bolje leđa. Čim izađem, obračunaću se s tim leđima!”

Nastaviće se…

Sve prethodne priče možete naći OVDE.

Pripremila:Vesna S. Izvorvisha_sila Foto: Freepik, privatna arhiva