Faze roditeljstva

Dr Olga Stanojlović - Odgovori na pitanja o prvim koracima ka uspešnom dojenju

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Dr Olga Stanojlović - Odgovori na pitanja o prvim koracima ka uspešnom dojenju

Dr Olga Stanojlović- odgovori na pitanja sa onlajn predavanja "Prvi koraci ka uspešnom dojenju".

Prim. dr Olga Stanojlović, pedijatar šef Odeljenja neonatologije porodilišta KBC Zvezdara dala je odgovore na pitanja koja su trudnice i mame postavile tokom onlajn predavanja pod nazivom “Prvi koraci ka uspešnom dojenju” održanog 05. avgusta.

PITANJA I ODGOVORI

P:  Da li ima smisla da zamrzavam mleko tri meseca pre nego što moram da prestanem da dojim, da bi beba imala još neko vreme moje mleko? (Ivana)
O: Ima smisla, posebno ako iz nekog razloga morate ranije prestati da dojite. Pravilno zamrznuto mleko može da se čuva i do 6 meseci, možete ga davati bebi ili koristiti za pripremu mlečnih kašica.

P: Da li korišćenje dezodoransa (antiperspiranta) kod majke, može da remeti dojenje i izazove alergiju kod bebe? (Danka)
O: Koliko je meni poznato, dezodoransi i druga kozmetika koju majka koristi ne izazivaju alergije kod beba. Bebi može da smeta intenzivan miris dezodoransa, jer menja miris mame na koju je navikla.

P:  Da li je porodilište KBC “Zvezdara” u potpunosti bebi frendli i da li se poštuju sve preporuke za podršku dojenju, naročito neposredno nakon porođaja? (Ivana)
O: U porodilištu KBC“Zvezdara“ primenjuju se svi koraci koji podržavaju dojenje: kontakt “koža na kožu” i prvi podoj u porođajnoj sali kad god to stanje majke i deteta dozvoljavaju, zajednički smeštaj beba sa mamom i podrška i pomoć osoblja. Naročito vodimo računa da se izbegava nepotrebna dohrana; deca se dohranjuju kašičicom, ne koriste se flašice i cucle. Posle carskog reza kontakt koža-na-kožu se ostvaruje nakon 3-4 sata, a beba se prvih 48 sati nosi kod majke 1-2 puta dnevno. Od trećeg dana beba je sa majkom. Ukoliko dete ima neki zdravstveni problem, majka ostaje u porodilištu sve vreme, u početku se beba hrani majčinim mlekom, a čim stanje deteta dozvoli počinju podoji i kontakt “koža na kožu”.

P:  Da li epidural dovodi do toga da beba teže prihvata dojku odmah nakon porođaja? (Monika)
O: Posle porođaja u epiduralnoj anesteziji majka je odmorna i nema razloga da se ne ostvari prvi kontakt i podoj. Nekada se preporučuje da posle epidurala majka duže leži, da ne ustaje odmah. U tim situacijama beba se donosi na podoj, a pored majke ostaje onda kada ona ustane.

P:  Kako teče proces dojenja kada je porođaj bio putem carskog reza? Da li mleko kasni? (Jelena)
O: Važno je ostvariti prvi kontakt i podoj čim se majka probudi iz anestezije. Nekada mleko kasnije nadolazi (posebno ako je majka imala hitan carski rez ili neka pridružena stanja), ali se sve to može nadoknaditi dobrom voljom i strpljenjem, uz podršku osoblja.

P:  Imala sam operaciju fibroadenoma dojke, da li se pregledom dojki moze utvrditi da li ću moći da dojim bebu? (Milena)
O: Nakon operacije dojke ne može se pregledom utvrditi da li će žena moći da doji. Opercija fibroadenoma obavlja se tako da se ne presecaju mlečni kanali i obično nema problema sa dojenjem. U izuzetnim slučajevima kada je operacija na dojci bila opsežna hirurg uvek naglasi ženi da neće moći da doji (to nije slučaj sa fibroadenomima).

P:  Da li postoje određene namirnice koje treba izbegavati tokom dojenja i da li beba može da ima alergijsku reakciju na nešto što mi jedemo? (Sonja)
O: Ne postoji ni jedna namirnica koja je zabranjena tokom dojenja. Izbegavajte masnu, ljutu, previše začinjenu hranu, veću količinu hrane koja nadima, veliku količinu limuna i pomorandže u prvim mesecima dojenja. Ukoliko se kod bebe dokaže alergija na proteine kravljeg mleka, nekad se pokušava sa isključivanjem mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane majke. Ovo se sprovodi pod nadzorom stručnjaka, i uglavnom ne daje velike rezultate. Poželjno je da ishrana bude raznovrsna; beba putem vašeg meka oseća ukuse i mirise hrane koju jedete i tako lakše prihvata različite namirnice kad počnu da se uvode u bebinu ishranu.

P:  Možete li reći nešto u uzimanju antidepresiva i dojenju? (Anita)
O: Nelečena depresija ima ozbiljne negativne posledice a porodilju i na razvoj deteta, tako da svakako treba da nastavite sa primenom terapije i tokom trudnoće i tokom dojenja. Najbolje je da se još pre trudnoće konsultujete sa svojim lekarom o izboru leka i da na vreme pređete, ako je moguće, na lek koji je prihvatljiv tokom dojenja (kao što je seratralin). Lek uzmite neposredno posle podoja, jer je tako koncentracija u mleku najmanja za sledeći podoj. U novim Nacionalnim smernicama za primenu lekova tokom dojenja detaljno su date preporuke za primenu pojedinih antidepresiva tokom dojenja.

P:  Šta mislite o poseti bake i deke ili par najbližih prijatelja u prvih mesec dana nakon rođenja bebe? (Marija)
O: Naravno da cela prodica sa nestrpljenjem očekuje dolazak prinove. S obzirom na epidemiološku situaciju sa korona virusom, bilo bi mudro da se posete svedu na minimum, samo najbliža porodica, uz korišćenje svih mera prevencije (maske, pravilno pranje i dezinfekcija ruku, rastojanje, provetravanje prostorija). Ljubljenje za sada odložite, a za ostale ostaje viber i druga savremena sredstva komunikacije.

P:  Da li postoje problemi kada se doji sa implantima za grudi? (Jovana)
O: Implanti ne bi trebalo da utiču na dojenje, jer se postavljaju ispod žlezdanog tkiva. Svakako već u porodilištu tražite da Vam pokažu pravilnu tehniku izmlazanja dojki: tkivo dojke se ne gnječi i ne traumatizuje, već samo blago rastresa dok se izmlaza; ovo važi za sve dojke, ne samo za one sa implantima. Ako beba, naročito u početku, ne posisa sve mleko, već ostanu tvrđi delovi, blago ih masirajte i ispraznite posle podoja, ne dovolite da dođe do zastoja mleka.

P:  Kako se zamrznuto mleko pravilno odmrzava? (Milica)
O: Najbolje je posudicu/kesicu ostaviti preko noći u frižideru, a pre upotrebe ugrejati malo u posudi sa toplom vodom. Ako žurite, kontejner sa mlekom držite prvo u hladnoj, pa mlakoj i toploj vodi da se postepeno otopi; povremeno promućkajte, jer se masni sloj odvaja na površini.

P:  Koliko dugo se može čuvati majčino mleko u frižideru? (Verica)
O: Mleko koje je na higijenski način prikupljeno u odgovarajućoj zatvorenoj posudi može se čuvati u frižideru do 72 sata (ne u vratim vać dublje, gde je temperatura stalna). Ipak, najbezbednije je da upotrebite to mleko u roku od 24 sata. Ako mleko treba duže da stoji, najbolje je da ga odmah zamrznete.

P:  Da li keratoze na grudima mogu ometati dojenje? (Olivera)
O: Keratoze na bradavicama uglavnom ne ometaju dojenje. Pokušajte da ih omekšate u poslednjim mesecima pre porođaja AD kapima.

P: Koliko puta nam patronožna sestra dolazi u posetu posle porođaja i da li ona može da nam meri bebu ili bi trebala da kupim vagu? (Milica)
O: Nakon otpusta iz porodilišta imate 5 poseta patronažne sestre. Patronažna sestra će Vas obići i tokom trudnoće, kada možete da se raspitate za sve detalje (prakse se razlikuju od grada do grada, negde su omogućene kontrole u porodilištu, negde patronaža ima vagice...) ili tokom prve posete. Ne preporučujem prvo merenje bebe za manje od 7 dana nakon izlaska iz prodilišta, kao ni merenje svakog dana, pre i posle podoja... Izuzetak su bebe rođene sa malom težinom i one koje su imale veći gubitak u prvim danima; najbolje je da se prva kontrola težine ovakve dece obavi u porodilištu ili u domu zdravlja, u dogovoru sa patronažnom sestrom.

P:  Ako želimo da zamrzavamo mleko, koji je najispravniji način za izmlazanje? (Nada)
O: Mleko možete izmlazati ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne); nekim mamama je lakši jedan način, nekima drugi. Bitno je da se vodi račina o higijeni: pranje ruku je obavezno (dezinfekcija nije potrebna, kao i pranje grudi) i upotreba čistih posuda za izmlazanje i čuvanje mleka (opranih vodom i deterdžentom, dobro ispranih i osušenih). Ako koristite pumpicu, perite je prema uputstvu proizvođača.

By Bebologija