Faze roditeljstva

Zašto vas boli kičma posle porođaja?

Period trudnoće za sobom ostavlja poremećaj statike, držanja i opterećenja tela. Nakon porođaja, moglo bi se reći da žena pogoršava svoje držanje - zbog prinudnih, neuobičajenih pozicija koje zauzima pri svakodnevnom kontaktu sa bebom.

Zašto vas boli kičma posle porođaja?

Oslabljena muskulatura stomaka i leđa nije spremna da podrži sve zahteve koji joj se stalno nameću. O tome šta sve može biti problem tokom ovog perioda i kako naći prave položaje prilikom dojenja, podizanje bebe, nošenja razgovarali smo sa Brankom Vorkapićem, specijalistom - strukovnim fizioterapeutom, vlasnikom i drektorom ambulante za rehabilitaciju Pro Fizio.

Da li položaj prilikom dojenja  može biti uzrok bola u vratu ili leđima?

- Položaj mame, prilikom dojenja bebe, izgleda kao prinudan ili nepovoljan. Ipak, sama majka obično napravi situaciju takvom da joj položaj bude udoban. Čin dojenja, pored prostog hranjenja bebe, je i čin razmene emocija i energije između majke i odojčeta. Endokrini sistem majke luči hormone koji opuštaju muskulaturu i čine da dojenje bude nenaporno.

Problem nastaje ako je majka fizički iscrpljena ili već  ima neku strukturalnu promenu vratnog ili lumbalnog dela kičme. Položaj prilikom dojenja u tim slučajevima može biti uzrok pojave bola ili pogoršanja već prisutnih simptoma. 

Kako naći pravi položaj?

U slučaju da postoji strukturalna ili druga osnova za pojavu bola, onda će se tegobe najčešće javiti posle samog dojenja a retko tokom, upravo zbog pomenute fiziološke pripreme majke za dojenje. U fizioterapiji, ne prepoznajemo pravilan položaj za dojenje, jer je izražena individualna komponenta. Takođe, odabir položaja trebalo bi da odgovara I bebi I njenom raspoloženju.  Plašim se da bi generalizacija, savetovanje  ili nametanje nekog određenog rasteretnog položaja moglo da dovede do kontraefekta.  Upoznat sam sa postojanjem pomagala za dojenje u  formi različitih jastuka koji su po svedočenju naših pacijentkinja korisni posebno pri noćnom dojenju.

Da li su potrebne vežbe?

Vežbe su potrebne. U širokoj javnosti već se godinama unazad vrši promocija fizičke aktivnosti I vežbanja, kao jednog od glavnih faktora za prevenciju mišićno-koštano-zglobnog bola. Nevezano od faze života u kojoj se žena nalazi, potreba za fizičkom aktivnošću i vežbama postoji.  Važno je odabrati pravu dozu i oblik fizičke aktivnosti, upravo prema životnom dobu i ličnim potrebama svake žene. 

Možda vas zanima: 9 činjenica o 9. mesecu trudnoće 


U fazi kada se planira trudnoća, za vreme trudnoće ili posle porođaja, fizička aktivnost bi trebalo da bude umerena, prijatna, redovna i ciljana. Ako nam je poznato da će se tokom trudnoće povećati opterećenje na donja leđa, karlicu, kukove kolena i stopala, onda pred kao i tokom prvih meseci trudnoće treba obratiti pažnju na ove regije i vežbama ih stimulisati da budu snažnije i vitalnije. Takođe, ako znamo da će posle porođaja žena manipulisati bebom rukama, svakodnevno opterećivati rameni pojas i vratnu kičmu onda bi trebalo na vreme početi i sa pripremom tih segmenata.


Branko Vorkapić: Oslabljena muskulatura stomaka i leđa nije spremna da podrži sve zahteve koji joj se stalno nameću

Da li je potrebno ojačati leđne ili trbušne mišiće?

- Trbušno-leđni mišićni mider je osnova trupa i gornjeg dela tela u celini. Dobra funkcija mišića leđa i trbuha, sprečiće nastanak Ili napredovanje koštanozglobnih oštećenja kičme I drugih segmenata. Staro je pravilo da je problem bolje sprečiti nego lečiti, pa bi se ovim segmentom tela trebalo baviti mnogo pre trudnoće i porođaja. No, ako to nismo uradili pre, onda je posle porođaja definitivno potrebno. Tokom same trudnoće, vežbe za trbušno leđni segment su specifične i treba ih izvoditi uz nadzor adekvatno edukovanog fizioterapeuta.

Zašto se još javlja bol u leđima i kako ga smanjiti?

- Bol u leđima i vratu posle porođaja najčešće je uzrokovan pojačanim opterećenjem usled manipulacije bebom, kupanjem, nošenjem, podizanjem iz krevetca i sl.

Jedan od glavnih saveta za smanjenje bola jeste prilagođavanje kućnih uslova za manipulaciju bebom prema visini majke (ili oca ako će on obavljati poslove oko bebe).  Ako znamo da će roditelj tokom dužeg narednog perioda biti prinuđen da obavlja aktivne poslove oko bebe, za koju se očekuje da raste i dobija na svojoj telesnoj masi i visini, onda je ulaganje u ergonomsko prilagođavanje jedno od najvažnijih u smislu prvencije bola.

Možda vas zanima: Šta svaka mama treba da zna kad dođe kući iz porodilišta


Položaji tela će direktno i zavisiti od ovih ergonomskih uslova, ali evo nekoliko saveta ako baš niste uspeli da prilagodite sve elemente sebi.

Najnepovoljniji položaj je onaj kada je telo pognuto unapred dok manipulišete bebom. Ovaj položaj bi trebalo izvoditi, ako se već mora, u tzv. asimetričnoj posturi. Dakle, jedna noga napred druga iza, ako imate neki manji stepenik onda prednju nogu podignite na njega. Ovaj položaj menjajte recipročno i nemojte se predugo zadržavati u njemu. Podizanje iz ovog položaja ne sme da bude naglo.

Kada se treba javiti fizijatru i koje sve mogućnosti lečenja se primenjuju?

- Svaki oštar,iznenadni bol, bol koji traje duže, bol koji reaguje na pokret intenzivnim pojačanjem, ili bol koji je prisutan nevezano od položaja i pokreta, jeste razlog da se javite fizijatru. Tegobe mišićno-koštano-skeletnog sistema koje onemogućavaju normalno obavljanje dnevnih aktivnosti su takođe razlog da se javite lekaru.

Da li kičma češće boli posle epiduralne analgezije ili to nema veze?

- Odgovor na ovo pitanje ne može biti sa da ili ne. U suštini, i prema medicinskim parametrima, bol u kičmi ne bi trebalo da bude povezan sa epiduralnom anestezijom. Iz našeg iskustva, pacijentkinje se podjednako žale na bol u leđima i ako jesu i ako nisu primile ovaj oblik anestezije. A naš zaključak je već spomenut u tekstu, tako da- ako se mišićni sistem dobro pripremi za ono što mu predstoji, sve prođe lakše i bezbolnije.

Vaš savet svim novim mamama, kako sačuvati zdravu kičmu?

- Vežbajte. Vežbajte redovno, pažljivo i umereno. Vežbanje mora da Vam bude prijatno nipošto stresno, ne pripremate se za olimpijadu. Pre porođaja uredite prostor tako da odgovara Vama, jer ako ste Vi zadovoljne, biće i Vaša beba.

Tekst: Vesna Stanimirović Foto: Freepik & Pro Fizio