Faze roditeljstva

Zbog hipertenzije zamalo nisam izgubila bebu

Bojanina priča je dokaz, koliko je važno da na vreme u trudnoći uradite adekvatne testove, kako bi ste osigurale bebino i svoje zdravlje

Zbog hipertenzije zamalo nisam izgubila bebu

“Nakon decenijske bitke, ostala sam u drugom stanju, a onda zbog preeklampsije umalo nisam izgubila bebu i svoj život.”

Ovako priča za Bebologiju, Bojana, sada mama preslatke devojčice Tanje, kojoj je poremećaj dijagnostikovan u poslednjem času, u trudnoći.

Preeklampsija je težak oblik hipertenzije u trudnoći i jedan je od vodećih uzroka obolevanja i umiranja trudnice i ploda. Ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, ali i teških hroničnih poremećaja zdravlja kod žene.

“Plod je slabo napredovao, lekari su mi rekli da je došlo do intrauterusnog zastoja u rastu. Zbog poremećaja je došlo do potrebe za prevremenim porođajem, jer je beba bila ugrožena. Došlo je i do komplikacija usled nezrelosti novorođenčeta uzrokovane prevremenim rađanjem. Bila sam preplašena, nisam znala šta se dešava, a onda kada sam saznala da u najtežem obliku bolesti može doći do gubitka ploda ali i moje smrti, čini mi se da sam se paralisala od šoka”, objašnjava naša sagovornica.

hipertenzija u trudnoci
foto: Kara Knapp Photography

Upravo zato Bojana savetuje svim trudnicama da urade skrining na preeklampsiju, ukoliko postoje faktori rizika, kako bi na svet donele zdravu bebu.

“Zahvaljujući tom metodu veoma rano u trudnoći, već krajem prvog trimestra, može se doći do informacija o tome, da imate povećan rizik da ispoljite ovaj poremećaj. Time se stiču uslovi da se adekvatnim praćenjem, uz intenzivan nadzor, blagovremeno pristupi lečenju, čime se učestalost komplikacija može smanjiti”, objašnjava Bojana.

Kada postoji rizik od ispoljavanja ovog poremećaja on se može adekvatno prevenirati.

“Vreme skrininga na preeklampsiju se poklapa sa periodom kada se radi i skrining prvog trimestra (ili Qualified test), a to je najranije u 11. nedelji od prvog dana poslednje menstruacije. Skrining podrazumeva ultrazvučno merenje protoka kroz materične krvne sudove, merenje srednjeg arterijskog pritiska, visine i težine, na osnovu kojih se određuje indeks telesne mase, uzimaju se specifični anamnestički podaci od trudnice i određuje se nivo specifičnih hormona iz krvi buduće mame. Pored ovog testa, uradite sve neophodne prenatalne testove, kako biste na vreme saznale da je Vaša beba zdrava. Sada postoje neinvazivni, bezbedni testovi koji će Vam mnogo pomoći, i neće škoditi ni mami ni plodu”, priča Bojana.

Proučavanjem svih ovih podataka određuje se procena rizika za ispoljavanje preeklampsije.

“Sva ova merenja se vrše u istom danu. Vrlo je važno da se to uradi na vreme kako ne biste kasnije došli u situaciju da znate da se nešto dešava, ali ne i šta. Da je meni neko na vreme rekao za ovaj test, ne bih prošla torturu koja mi je ono što sam čekala gotovo celog života, upropastila. Kasnije sam saznala da sam imala sve preduslove: 40 godina, prva trudnoća, gojaznost, ali i moja sestra je u trudnoći imala isti poremećaj“, objašnjava naša sagovornica.

 

Faktori rizika su:

• Hronično povišen krvni pritisak (hipertenzija van trudnoće)

• Hipertenzivna bolest tokom predhodne/ih trudnoće/a

• Hronične bubrežne bolesti

• Šećerna bolest (Diabetes mellitus)

• Autoimune bolesti (Antifosfolipidni sindrom i Sistemski lupus eritematodes)

• Trombofilije – urođene (deficit proteina S i C, antitrombina III, faktora II i faktora V)

• Patološki protoci kroz materične krvne sudove koji se mere u vreme skrininga. Određeni, već postojeći hronični zdravstveni problemi i predhodna stanja, predstavljaju značajne faktore rizika za preeklampsiju.

cover foto: Julia V Photography

Bebologija