Faze roditeljstva

Već u 11. nedelji moguće je prepoznati nešto loše kod ploda

Broj anomalija kod beba nije se promenio u odnosu na pre 40 godina, ali je više metoda kojima se one mogu otkriti kao i obučenih stručnjaka koji umeju da ih prepoznaju

Već u 11. nedelji moguće je prepoznati nešto loše kod ploda

U intervjuu za Bebologiju, jedan od naših najvećih stručnjaka, prof. dr Dejan Filimonović otkriva šta je sve moguće saznati u trudnoći, kada su anomalije kod beba u pitanju, kao i ko je odgovoran za takvu situaciju.

“Trudnoću najranije možemo detektovati samo par dana po izostanku menstruacije ultrazvučnim pregledom. Odstupanja od normalnog embrionalnog razvoja pratimo po nedeljama gestacije ali je za to neophodno kako vrhunski ultrazvučni aparat tako i dobro obučen doktor, odnosno perinatolog”, objašnjava prof. dr Filimonović.

Kako kažem neke od uočenih anomalija mogu biti uslovljene numeričkim ili strukturnim aberacijama hromozoma, dok neke zavise isključivo od jednog ili više gena koji su odgovorni za pravilan rast i razvoj.

prenatalni test harmony

“Za sada najveći broj anomalija ploda nema tačan uzrok nastanka. Danas smo u mogućnosti da od 11. pa do 14. gestacijske nedelje uočimo, detektujemo ili postavimo sumnju da će se nešto u budućnosti loše desiti sa plodom. Uobičajeno je da se u tom periodu (11-14) gestacijskih nedelja uradi precizan ultrazvučni pregled i zatim u kombinaciji sa vrednostima specifičnih hormona iz majčine krvi izračuna personalni rizik trudnice u odnosu na rizik opšte populacije”, priča dalje profesor i dodaje da je u slučaju povećanog rizika moguće potvrditi takav nepovoljan rezultat nekom invazivnom metodom kao što su biopsija horionskih čupica ili rana amniocenteza.

Prema njegovim rečima, takođe je moguće iz krvi majke odrediti postojanje hromozomopatija kod ploda ili nekih mikrodelecija koje su odgovorne za poremećaje kod ploda.

“Najčešće se otkrivaju anomalije uro sistema fetusa, pa zatim digestivnog sistema, srca ali i svih ostalih “, tvrdi on.

Kako kaže, statistika se u poslednje četiri decenije nije znatno promenila, ali je više odličnih stručnjaka.

“Ako posmatramo period u poslednjih 30 do 40 godina, mislim da je broj anomalija približno isti (prirodni zakoni) ali smo dobili mnogo bolje i preciznije aparate, a i stepen obučenosti ginekologa je mnogo veći pa se anomalije lakše i brže uočavaju, a samim tim se trudnoće nastavljaju ili prekidaju”, zaključuje prof. Filimonović.

Hromozomske poremećaje kod fetusa moguće je uočiti i uz pomoć Harmony Testa, koji predstavlja prenatalni skrining test izvrsne kliničke potvrđenosti i visoke stope pouzdanosti.

foto cover: 123rf.com