Faze roditeljstva

6 faza kroz koje prolazi svaka trudnica

Kada saznate da ste trudni, prva slika je svakako ona u kojoj imate veliki stomak, ali verovatno nemate punu ideju o tome kako ćete kroz nekoliko meseci izgledati.

6 faza kroz koje prolazi svaka trudnica

Sa Vama, drage buduće mame, delimo nekoliko najčešćih pitanja i faza kroz koje prolazite. U tekstu koji sledi, donosimo 6 stavki za koje znamo da Vas zanimaju.

1. Uopšte ne izgledate kao da ste trudni i pitate se koliko dugo će to trajati

Iako na prvi pogled ne izgleda kao da ste trudni, to će se vrlo brzo promeniti. Verujemo da ste presrećni, ali nekoliko narednih meseci će vam doneti zahtevan i izazovan zadatak. U početku stomak je neprimetan, možete da nosite bilo koju garderobu, ali ta faza neće trajati dugo.

2. Vaš stomak izgleda drugačije, ali Vam se čini kao da niko oko Vas to ne primećuje

Imamo odgovor i na ovo razmišljanje. Najčešće, u prvim nedeljama trudnoće zaista niko oko Vas to ne primećuje. Prave promene počinju tek oko 7 nedelje trudnoće. Do tada se možete susretati sa time da se Vaša okolina ponaša potpuno isto, kao uopšte niste u drugom stanju.

3. Sebi delujete kao da prve promene počinju

Ovo je faza u kojoj još uvek možete da sakrijete svoj stomak, ali Vi same unutar sebe primećujete promene. Možda još uvek nosite istu garderobu, ali to će trajati do 10 nedelje trudnoće. Nakon toga postaje jasno da ste u drugom stanju, a i više ne možete da nosite istu garderobu. Sada se prilagođavate novonastaloj situaciji.

4. Dešavanja oko 13. nedelje trudnoće

Do 13. nedelje trudnoće vaš stomak je sada vidljivo velik. Ako biste obukle nešto rastegljivo on bi se zaista primećivao. Tada Vas mogu preplaviti razmišljanja da je bilo dobro dok ste trdunoću mogli da delimično sakrijete. Međutim, I ovo je samo faza koja će trajati do one kada ćete početi da zaista uživate u svojoj trudnoći.

5. Sada posebno želite da istaknete svoju trudnoću

Većina mama baš oko 16-e nedelje trudnoće želi da pokaže svoj stomak i rado nosi odeću koja to i ističe. Uzbuđenje kod mama raste, okolina primećuje trdunički stomak, a Vi se osećate lepo i srećno.

6. Vaša okolina je sada zainteresovana za Vašu trudnoću i pitanja pristižu sa svih strana

Mnogi će želeti da dodirnu Vaš stomak, radujući se bebi isto koliko i Vi. Sada, verovatno, drage trudnice izgledate kao sa početka priče i zamišljanja sebe u poodmakloj trudnoći.

Ono što je sigurno, svaka faza Vaše trudnoće jeste izazovna, ali i lepa u isto vreme jer na svet donosite jedan novi život, a to je nezamenljiv osećaj. Ako želite da dobijete odgovore na sva ova i druga pitanja, posetite program koji se nalazi u okviru Centra za trudnice pod nazivom - Rana trudnoća.

Pripremila:  Jovana Milovanović   Izvor: whattoexpect.com