Faze roditeljstva

Ovo su najvažnije namirnice i vitamini koje treba uzimati u trudnoći

Zdrava mama je i zdrava beba, zato Vam u tekstu koji sledi donosimo najbolje savete kako da vaša ishrana u trudnoći bude pravilna.

Ovo su najvažnije namirnice i vitamini koje treba uzimati u trudnoći

Kada ste u drugom stanju, neke namirnice su dobar put ka zdravoj trudnoći, a time i zdravoj bebi. Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa ovo su esencijalni vitamini:

1. KALCIJUM

Pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba. Glavne namirnice su mleko, sir, jogurt i sardine. Tokom trudnoće potrebno Vam je 100 miligrama dnevno.

2. GVOŽĐE

Pomaže crvenim krvim zrncima da isporuče kiseonik bebi. Izvori gvožđa u namirnicama su: crveno meso, pasulj, grašak, žitarice. Tokom trudnoće potrebno Vam je 27 miligrama dnevno.

3. VITAMIN A

Ovaj vitamin je vrlo važan. On je potreban za dobar vid, zdravu kosu i kožu. U namirnicama ga nalazimo u šargarepi i slatkom krompiru.

4. VITAMIN C

Pruža zdrave desni, zube i kosti i pomaže telu da apsorbuje gvožđe. U namirnicama se nalazi u citrusnom voću, brokoliju, paradajzu i jagodama. Tokom trudnoće potrebno Vam je 85 miligrama dnevno.

5. VITAMIN B6

Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca i pomaže Vašem telu da koristi proteine, masti i ugljene hidrate.Vitamin B6 možete da pronađete u govedini, svinjetini, žitaricama od crnog zrna i bananama.

6. VITAMIN B12

On održava nervni sistem i pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca. U hrani ga nalazimo: samo u životinjskim proizvodima, poput mesa i ribe.

7. FOLNA KISELINA

Folna kiselina prevenira nastanak oštećenja nervne cevi i ozbiljnih oštećenja kičmene moždine i mozga. Kako bismo bliže objasnili, dovoljno je da kažemo da je nervna cev deo embriona iz koga se kasnije razvijaju kičma i mozak bebe.

Nadamo se da smo ovim tekstom uputili sve one mame koje nisu znale na šta je potrebno obratiti pažnju kada su namirnice i vitamini u pitanju. Pratite Vaše telo i hranite se zdravo jer na taj način štitite i Vašu bebu.

Pripremila:Jovana Milovanović

Izvor: whattoexpect.com