Faze roditeljstva

9 najčešćih briga budućih mama i činjenice koje će vas umiriti

Prirodno je da ste zabrinuti zbog toka svoje trudnoće, razvoja bebe i mogućeg odvijanja porođaja. Sve vam deluje tako nepredvidivo, da ponekad osećate veliku uznemirenost, prosto izgubite kontrolu...

9 najčešćih briga budućih mama i činjenice koje će vas umiriti

Opustite se! Vaše trudničke brige nisu tako strašne kao što mislite. Kada pročitate neke činjenice o onom što vas najviše zabrinjava, iza mnogo čega što vam deluje zastrašujuće - ostaće samo uzdah olakšanja.

1. BRIGA: Imam strašne mučnine! Moja beba neće dobiti dovoljno hranljivih materija.
Činjenice: Bebe su neverovatna bića, u stanju su da apsorbuju i iskoriste i najmanju količinu nutrijenata. Zato ne treba da brinete, čak i ako u jednom periodu zbog nesnosnih mučnina živite samo na slanim keksićima i soku. Jedite manje - jer manji obroci neće da preopterete vaš probavni sistem, a češće - jer će vas to sačuvati od toga da postanete previše gladni, što kod većine trudnica izaziva osećaj mučnine i gađenja. Situacija će biti bolja otprilike nakon 16. nedelje, kada je pred vama širi izbor zdrave hrane koju će vaš stomak moći da podnese i svari. Taj period se podudara sa vremenom kada bi beba trebalo da počne da više dobija na težini. 

2. BRIGA:  Šta ako jedem ili pijem nešto "pogrešno" i time naškodim svojoj bebi?
Činjenice: U današnje vreme, žene osećaju veliki pritisak da učine "ispravne stvari" kada očekuju bebu.
Hrana koja se ne preporučuje
Ne konzumirajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso i jaja - jer mogu da sadrže razne bakterije i viruse, viršle (osim ako nisu prokuvane do tačke ključanja) i mesne prerađevine - zbog eventualnog prisustva bakterije Listeria monocytogenes, koja može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Nepasterizovani mlečni proizvodi, nepasterizovani sokovi - podložni su bacilima, uključujući i ešerihiju koli, pa ih izbegavajte u širokom luku.Čak i ako se zdravo hrane, uvek postoji pitanje: "Je li to sigurno?". Ali, ne treba da se mučite sa tim. Vaš doktor bi trebalo da vam na samom početku trudnoće, najbolje tokom prve prenatalne posete, objasni šta ne bi trebalo da konzumirate. Doduše, nije uvek moguće da se baš svako pravilo doslovno ispoštuje. Zato ne brinite, jer rizik koji je povezan sa nečim što je zabranjeno, u principu nije veliki, više je u pitanju opravdan oprez. Dakle, ne uzrujavajte se ako ste slučajno naručili sendvič u kome je bila neka "nedozvoljena" namirnica (na primer, nepasterizovan sir). Možemo da se kladimo da vaša mama nije radila pola stvari koje vi radite za vaše čedo - i pogledajte kako ste sjajno ispali!

3. BRIGA:  Previše sam pod stresom, to će da naškodi bebi!
Činjenice: Između ludih hormona, potpune iscrpljenosti i svega ostalog što vam se dešava, bilo bi čudno da niste bar malo pod stresom. Ne sekirajte se, to nema baš toliko veliki uticaj na bebu. Jedino akutan, težak stres (poput gubitka posla ili drage osobe)  povećava rizik od lošeg delovanja. Prema nekim studijama, zbog toga postoji mogućnost čak i od prevremenog rođenja deteta, ali se stručnjaci slažu da sve zavisi od toga kako se nosite sa određenom situacijom. Ako ste veoma napeti, pokušajte da pronađete način da povratite svoj mir (vodite dnevnik, pokušajte sa aromaterapijom, biljnim čajevima, na kraju lošeg dana idite u krevet sat vremena ranije...).

4. BRIGA: Prerano ću da se porodim.
Činjenice: Ovaj strah bi mogao da bude na vašem "radaru". 
Uzroci prevremenog porođaja
Razlozi prevremenog rađanja bebe mogu da potiču i od majke, i od ploda. Kod majke, to mogu da budu godine (posle 35. godine rizik se povećava), hronične bolesti (dijabetes, bubrežna i srčana oboljenja, visok krvni pritisak), infekcije (ponovljene urinarne infekcije, vaginalne infekcije i seksualno prenosive bolesti, kao i bilo koje infekcije praćene visokom temperaturom), poremećaj koagulacije (zgrušavanja) krvi, hormonski poremećaj, građa (veći rizik imaju niske žene, sa uzanom karlicom), malformacije materice ili slabost grlića materice, jak stres, pušenje ili dugotrajan boravak u sredini u kojoj ima pušača. Kod ploda, to mogu da budu urođene anomalije, srčane mane, deformacije ekstremiteta.zato što je stopa prerano rođene dece u stalnom porastu, oko 13 odsto. Ali, više od 70 odsto te dece je rođeno između 34. i 36. nedelje - u dovoljno odmakloj trudnoći, tako da je rizik od ozbiljnih komplikacija ili razvojnih poremećaja izuzetno mali.  Zapravo, i vi možete nešto da učinite kako biste smanjili rizik od prevremenog porođaja: nemojte da pušite, niti da pijete alkohol, idite redovno na preglede i uzimajte prenatalne vitamine.

5. BRIGA:  Kada mi porođaj počne neću stići u bolnicu na vreme.
Činjenice: Verovatno ste gledali previše filmova u kojima trudnica iznenada dobija trudove i porodi se u taksiju na putu do bolnice, dok je taksista preuzeo ulogu akušera. U stvarnosti, imate dovoljno vremena čak i za duže putovanje između prvih kontrakcija i momenta kada ćete čuti prvi bebin plač. U proseku, porođaj traje oko 12 sati kada su u pitanju prvorotke, a oko osam sati kada je reč o drugorotkama (naravno, sve je to individualno i zavisi od mnogih okolnosti). Razgovarajte sa vašim doktorom ili babicom kako biste bili sigurni da vam je u potpunosti jasno kada treba da krenete u bolnicu. U školicama pripreme za porođaj dobićete jasna uputstva i informacije kako da prepoznate da je porođaj počeo i kada da krenete u porodilište. Bilo bi dobro da jednom "izvršite probu", odnosno da se odvezete do porodilišta - kako biste znali koliko vremena vam je otprilike potrebno da stignete do tamo (uzimajući u obzir i moguću gužvu). To može da olakša vašu bojazan od porađanja van bolnice.

6. BRIGA: Porođaj će biti previše težak i bolan. Neću moći to da podnesem.
Činjenice: U trudnoći vas toliko toga zaokuplja (razvoj bebe po nedeljama, biranje imena za bebu, uređenje dečje sobe...), da ne razmišljate previše o samom porođaju do poslednjih nekoliko nedelja, kada beba treba da stigne. Tada se ređaju pitanja, između ostalog - koliko dugo će porođaj da traje, a naročito koliko će da boli. Žene se porađaju otkako je sveta, tako da sigurno možete da podnesete porođaj, jer niste jedini u tome.

Nemojte mnogo pažnje da obraćate na razne priče o porođaju, one nisu merilo onog što ćete vi da prođete, jer svaki porođaj je jedinstven

U današnje vreme postoji mnogo toga što može da se učini u vezi bola - razne metode za obezboljavanje porođaja (od vežbi opuštanja, do epiduralne anestezije). Nemojte mnogo pažnje da obraćate na razne priče o porođaju, one nisu merilo onog što ćete vi da prođete, jer svaki porođaj je jedinstven (imajte u vidu da pojedine žene prosto uživaju da prepričavaju samo dramatične detalje). Odličan način da se informišete o svemu što vas interesuje, ali i da savladate strah, jesu časovi psihofizičke pripreme za trudnice. Da biste izbegli nervozu, neophodno je da razgovarate sa vašim doktorom. Veoma je važno da u njega imate poverenja, da možete iskreno da razgovarate o svojim brigama vezanim za porođajnu salu. On će vam najbolje ispričati šta stvarno možete da očekujete. To će vam doneti olakšanje i smirenost.

7. BRIGA:  Šta ako mi se dogodi nešto krajnje neugodno u toku porođaja, što može da me osramoti?
Činjenice: Verovatno ste čuli razne priče iz porođajne sale - na primer, o ženi koja se ispovraćala na doktora ili ukakila na porođajnom stolu, ili pred osobljem proklinjala muža "što joj je TO uradio!". I da, naći ćete se u situaciji da tim lekara i medicinskih sestara konstantno, sa očekivanjem zuri u vaše genitalije - dugo vremena, dok vi stenjete i uzdišete. Ali, znate šta? Oni to čine nekoliko puta dnevno (oko pet puta u proseku), a sve što se događa, oni su videli mnogo puta pre nego što ste se vi pojavili. Dakle, izbacite sramežljivost i osećaj nelagodnosti iz svog uma! Jedina stvar o kojoj treba da razmišljate jeste da beba bezbedno izađe, da što pre vidite vašeg malog anđela.

8. BRIGA: Šta ako mi hitno bude potreban carski rez zbog neke komplikacije?
Činjenice: Dok neke žene priželjkuju carski rez, drugim porodiljama takva opcija zvuči zastrašujuće. Statistike govore da je trećina svih beba rođena carskim rezom, ali mnoge od tih operacija su unapred poznate, ne dešavaju se urgentno - u „poslednjem minutu“. Carski rez može da bude planiran, na primer, ako je beba jako velika, ili ne izlazi glavom nego stražnjicom, ili ako postoje problemi sa posteljicom, ili ako je mama već imala carski rez. U svakom slučaju, hitni carski rezovi nisu baš uobičajeni. Međutim, ako vam zbog nekog dešavanja takva intervencija zatreba... pa, zato i jeste u bolnici. Najvažnije od svega je da nakon carskog reza i mami i bebi obično bude sasvim dobro.

9. BRIGA:  Možda neću biti dobra mama.
Činjenice:
Stalno se pitate šta će se dogoditi kada beba dospe u vaš ustaljen raspored, prilagođen vašim navikama. Hoćete li biti u stanju da balansirate između potreba u vašem novom životu i onih u starom? A tek kada pomislite kako vam predstoji da svoje dete naučite mnogim stvarima, da ga učite disciplini i izgradite mu samopouzdanje... uf! Mnoge mame čak brinu da li će moći da pruže dovoljno ljubavi tom malenom biću, posebno ako već imaju dece. Međutim, bićete zaprepašćeni pred pravom navalom emocija. "Naša sposobnost vezivanja, kao ljudskih bića, beskrajna je", kaže prof. dr Stiven Goldštajn, ginekolog-akušer sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku. "Ako ste zabrinuti zbog toga da li ćete i kako da budete dobar roditelj, to je pozitivan znak. To znači da stvarno brinete. A ako vam je stalo, to znači da ćete sigurno BITI dobra mama".

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.com