Faze roditeljstva

Odgovori na pitanja: Sve o trudnoći sa dr Evicom Lazić

Tokom onlajn predavanja koja se održavaju u organizaciji Centra za trudnice “Bebologija” stigne nam veliki broj pitanja, a s obzirom da predavači ne uspevaju da odgovore na svako, ovde možete pročitati odgovore na najčešća pitanja.

Odgovori na pitanja: Sve o trudnoći sa dr Evicom Lazić

Na vaša pitanja koja ste postavljali tokom vebinara pod nazivom Sve o trudnoći odgovorila je dr Evica Lazić, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik Službe za zdravstenu zaštitu žena u Sremskoj Mitrovici.

PITANJA I ODGOVORI:

P:  Da li su tupi bolovi u dnu stomaka očekivani u trećem tromesečju i zbog čega se javljaju? Možete li preporučiti neki gel protiv bolova u donjem delu leđa? (Nela)
O:  U trećem tromesečju bolovi u dnu stomaka su česti i normalni. To su lažne, pripremne kontrakcije i potpuno je u redu da se javljaju. Gelovi na bazi bršljana i kamfora kao i eterična ulja za masažu mogu olakšati bol u donjem delu leđa.

P:  Šta može smanjiti osećaj zatezanja kože stomaka? (Marija)
O:  Možete koristiti eterična ulja za masažu i kreme za strije.

P:  Da li mi možete reći nešto o “golf ball” fenomenu. Na ekspernom ultrazvuku je uočen kod bebe. Sve ostalo je u redu, uredan mi je prenatalni test. Iako mi je doktorka koja vodi moju trudnoću rekla da ne treba da brinem i da nije opasno, ipak bih volela nešto više da saznam o tome? (Ana)
O:  Golf ball ili hiperehogeni fokus u srcu je ultrazvučni nalaz koji ako je izolovan nema veliki značaj. Potrebno je isključiti udružene anomalije i genetske anomalije. Kao izolovan nalaz ne znači ništa opasno.

P:  Da li je bolje ekspertni ultrazvuk raditi ranije ili kasnije, tj. da li je zaista najbolje sačekati 24. nedelju ili ga uraditi ranije? (Ružica)
O:  Potrebno je uraditi ultrazvuk u 12. nedelji da se obrati pažnja na ultrazvučne markere hromozomopatija. Ekspertni ultrazvuk u 24. nedelji je jako važan, podrazumeva detaljan pregled svih organa fetusa sa posebnom pažnjom na fetalno srce.

P:  Da li namirnice koje treba izbegavati u trudnoći mogu nepovoljno da utiču na plod i kako? (Aleksandra)
O:  Treba izbegavati nedovoljno termički obrađenu hranu i nepasterizovano mleko zbog mogućih infekcija koje mogu oštetiti plod.

P:  Do koje nedelje se beba može okrenuti glavicom nadole? Ukoliko prednjači glava u 31. nedelji, kakve su šanse da tako i ostane do samog porođaja? (Ivana)
O:  Beba se zapravo može okrenuti u svakom momentu do porođaja ali najčešće ostaje u položaju u kom je viđena tokom zadnjih pregleda.

P:  Postoji li nešto što trudnice a kasnije dojilje ne smeju nikako jesti? (Nataša)
O:  Ne preporučuje se termički nedovoljno obrađena hrana i nepasterizovano mleko.

P: Prošle nedelje sam bila na ultrazvuku u 21.(+5) nedelji. Naredni ultrazvuk mi je zakazan za četiri nedelje. Da li je ovo bio ekspertni ultrazvuk (iako je rađen na istom aparatu kao i prethodni) i da li se radi svakoj trudnici? (Milena)
O:  Espertni ultrazvuk je pregled koji se radi od 20. do 24. nedelje trudnoće i podrazumeva detaljan i sistematski pregled organa fetusa. Nije potreban nikakav poseban aparat. 4d ultrazvuk omogućava sagledavanje površine fetusa, ali za detaljan pregled organa nije neophodan.

P: Koliki je preporučen razmak između dve trudnoće? (Ivana)
O:  Dve godine.

P:  Koliko kafe tokom dana smeju da uzimaju trudnice? Imam nizak pritisak i veoma mi prija. (Tamara)
O:  Ne treba piti puno kafe u trudnoći. Obično je dovoljno (preporučeno) dve male šoljice dnevno. Treba biti umeren.

P:  Na ultrazvučnom pregledu  u 20. nedelji je primećeno da je bebi malo uvećan stomačić. Rečeno mi je da uzrok može biti povezan sa povišenim šećerom u trudnoći, ali i da može biti da je bebi prirodno uvećan stomak. S obzirom da imam insulinsku rezistenciju, interesuje me da li treba da budem zabrinuta? Imam 27 godina i trenutno sam u 23. nedelji trudnoće. (Tamara)
O: Obim stomaka je u korelaciji sa težinom bebe. Preporuka je da u 28. nedelji uradite OGTT i konsultujete se sa vašim ginekologom.

P:  Da li hipotireoza može da izazove komplikacije kod razvoja bebe? (Suzana)
O:  Hipotireoza može izazvati probleme i obavezno je lečenje u trudnoći.

P:  U 28. nedelji sam trudnoće. Na poslednjem pregledu je uočeno da mi je grilić dužine 1 cm, zatvoren i beba je nisko postavljena. Koliko je to zabrinjavajuće u ovom periodu trudnoće i da li je potrebno strogo mirovanje? (Marijana)
O:  Grlić može biti skraćen u svim periodima trudnoće a da to ne dovede do prevremenog porođaja. Konsultujte se sa vašim ginekologom koji zna vašu ginekološku anamnezu i stanje u sadašnjoj trudnoći.

P:  Ponekad, tokom mokrenja osećam kao neki vrlo mali grč (najčešće prilikom prvog jutarnjeg mokrenja) a 22. nedelja trudnoće sam.  Da li je to normalno? (Ana)
O:  Da, to je često i normalno pod uslovom da su nalazi urina i urinokulture uredni.

P:  Da li postoji opasnost za majku i dete u koliko je majka RH pozitivna, a otac RH negativan? (Tamara)
O:  Ne postoji opasnost.

P:  Ukoliko pukne vodenjak koliko vremena imamo da stignemo do bolnice? Ovo pitam s obzirom da planiram da se porodim u porodilištu koje je udaljeno nekih 50-ak minuta od mesta gde živim. (Nataša)
O:  Ne brinite, imate dovoljno vremena da se polako spremite i uputite u porodilište.

P: U 6. nedelji sam trudnoće pa me zanima da li je previše da uzimam 5 mg folne kiseline? (Milena)
O:  Nije previše.

P:  Radila sam OGTT u 24. nedelji i rezultati su bili blizu gornje granice 0 min - 4.55, 60 min - 8.84, 120 min - 8.94. Na poslednjem UZ u 29. nedelji beba je bila teška 1 kg i 300 g. Da li je ova težina bebe previše za ovaj period trudnoće? Postoji li opasnost od dijabetesa? (Katarina)
O:  Težina bebe nije prevelika, ali treba da ograničite unos ugljenih hidrata i napravite kontrolu glikemije pre i posle obroka na sledećoj kontroli.

P:  U kojoj nedelji, ili kom mesecu trudnoće, stomak počinje da bude vidljiv? (Sandra)
O:  U trećem mesecu trudnoće gravidna  materica izlazi iz male karlice. Koliko je stomak vidljiv zavisi i od vaše građe i uhranjenosti.

P:  Koliko je očekivano dobijanje u težini za blizanačku trudnoću? (Milena)
O:  U blizanačkoj trudnoći je dobijanje u težini veće nego kod jednoplodne trudnoće. Normalno je da se do kraja trudnoće ugojite 13 do 15 kilograma.

P:  Zašto bebe često skrivaju lice kada se radi ekspertni ultrazvuk i da li je neophodno ponavljati ultrazvuk dok se lice ne vidi jasno? (Marija)
O:  Potrebno je da doktor vidi strukture lica na ultrazvučnom pregledu. 4d slika lica nije neophodna da bi se videlo sve što je važno.

P:  Kako na majku i bebu utiče ako se trudnica svakodnevno hrani u pekari? (Aleksandra)
O:  Zdrava ishrana je jako važna u trudnoći. Treba da imate dovoljan unos svih hranljivih materija ne samo ugljenih hidrata koji se nalaze u pekarskim proizvodima.

P:  Zbog čega se javlja prisustvo acetona u urinu u trudnoći? (Dragana)
O:  Aceton u urinu nije normalan nalaz tako da treba sagledati i ostale parametre i stanje trudnice.

Pripremila: Vesna S.