Faze roditeljstva

Šta je NIPT i zašto je važan?

Kada žena ostane u drugom stanju, posebno po prvi put, ima veliki broj pitanja. Od toga kako da se adekvatno hrani i koje životne navike bi trebala da promeni, ali i koje analize je potrebno da uradi od trenutka kada sazna da je trudna.

Šta je NIPT i zašto je važan?

NIPT ili neinvazivni prenatalni test predstavlja skrining test za određivanje genetskih anomalija u ranom periodu trudnoće. Test o kojem danas govorimo je Qualified® prenatalni test i njega je moguće uraditi i kod jednoplodnih i kod blizanačkih trudnoća najranije od navršene 10. nedelje trudnoće putem uzimanja majčine venske krvi.

Kome je namenjen neivanzivni prenatalni test?

Neinvazivni prenatalni test je potreban svim trudnicama koje će u trenutku porođaja imati 35 ili više godina. Preporučuje se i trudnicama koje su imale pobačaje ili plod sa genetskom anomalijom u prethodnoj trudnoći. Takođe, mogu ga uraditi trudnice koje imaju strah od invazivne procedure kao što je amniocenteza ili biopsija horionskih čupica. Međutim, smernice profesionalnih udruženja podržavaju opciju izvođenja neinvazivnih prenatalnih testova za opštu populaciju. Qualified® prenatalni test je temeljno proveren kod žena preko i ispod 35 godina starosti.

Jedno od čestih pitanja kada je reč o prenatalnom testiranju jeste i kako on funkcioniše?

Kada ste trudni, u Vašoj krvi se pored Vaše DNK nalaze i delovi DNK Vaše posteljice koja se razvija. Qualified® prenatalni test analizira baš tu fetalnu frakciju kako bi utvrdili genetsko zdravlje bebe i sa velikom sigurnošču isključili verovatnoću  za Downov, Edwardsov i Patauov sindrom, kao i za ostale anomalije na ostalim hromozomima, mikrodelecije i duplikacije.

Koliko je tačan NIPT?

Qualified® prenatalni test može da identifikuje više od 99,9% trudnoća sa Down sindromom. Statistički skrining testovi  za Downov sindrom (double, triple) mogu da propuste i do 15% trudnoća sa Downovim sindromom.

Zašto odabrati Qualified® prenatalni test?

  • Precizan je preko 99.9%.
  • Sveobuhvatan je.
  • Nije invanzivan- nema opasnosti po zdravlje mame i bebe.
  • Niste sami. Test se izvodi uz konsultaciju stručnog tima.
  • Brz je. Rezultati za 3 do 5 radnih dana od prijema u laboratoriju.

Neinvanzivno prenatalno testiranje predstavlja značajan korak ka bezbižnoj trudnoći, a ukoliko Vas zanima više detaljnih informacija na ovu temu, PRIJAVITE SE na vebinar koji će se održati u sredu, 07. septembra u 14 časova. O laboratorijskim analizama i prenatalnim testovima pričaće magistar farmacije Veljko Jakovljević koji će Vam dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Pripremila: Brankica Bjelić