Faze roditeljstva

Da li beba u stomaku može osećati očeve napetost i stres?

Ukoliko je budući otac pre rođenja deteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dete će kasnije biti sklonije agresivnom ponašanju i emotivno nestabilnije.

Da li beba u stomaku može osećati očeve napetost i stres?

Nova studija pokazala je kako se psihološki stres oca u razdoblju trudnoće može odraziti na emotivni razvoj i ponašanje trogodišnjaka. Do sada su istraživanja bila fokusirana na povezanost majčinog stanja tokom i nakon trudnoće s opštim zdravljem i emotivnim razvojem deteta i ta je veza već puno puta potvrđena.

"Rezultati ove nove studije ukazuju na činjenicu da je očevo mentalno zdravlje takođe faktor rizika za razvoj deteta, dok se tradicionalno smatralo da je glavni nositelj tog rizika majka", rekla je vođa istraživanja, psihološkinja Anne Lise Kvalevaag sa Univerziteta u Bergenu u Norveškoj i dodala: "Zato bismo se u istraživanjima, ali i u kliničkoj praksi trebali dodatno pozabaviti mentalnim zdravljem očeva."

Tri posto budućih očeva pod jakim stresom

Za studiju objavljenu u januaru 2013. u časopisu Pediatrics, istraživači su pratili više od 31 hiljade dece rođene u Norveškoj i njihove roditelje. Očevima su postavljali pitanja o njihovom emotivnom stanju, na primer osećaju li se potišteno ili uplašeno, u trenutku kada su im partnerke bile trudne četiri ili pet meseci. Majke su pak odgovarale na pitanja o sopstvenom mentalnom zdravlju i o socijalnom i emotivnom razvoju i ponašanju svoje dece u razdoblju od tri godine.

Istraživači nisu kod dece tražili konkretne dijagnoze, nego su prikupljali informacije o tome učestvuju li često u tučama, jesu li anksiozni, ili im se raspoloženje često menja, objasnila je vođa istraživanja.

Tri posto očeva prijavilo je visoki stepen psihološkog stresa, a istraživači su na kraju uvideli da su upravo deca tih očeva imala najviše emotivnih problema u razdoblju od tri godine. Ipak nisu uspeli utvrditi direktnu uzročno-posledičnu vezu, nego su ukazali na neke od mogućih mehanizama koji bi je mogli objasniti.

Hormoni trudnice reaguju na psihičko stanje partnera

Jedna je mogućnost da je sklonost emotivnim teškoćama prenesena genetski s očeva na decu, kaže Anne Lise Kvalevaag. Dodaje kako je mentalno zdravlje oca tokom trudnoće ujedno nagoveštaj njegovog mentalnog zdravlja i nakon rođenja deteta, što takođe može objasniti ovu povezanost.

Drugi stručnjak, Daniel Armstrong, profesor pedijatrije i načelnik Centra za dečiji razvoj na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju, komentarisao je kako depresija kod oca može uticati na psihičko stanje buduće majke i tako indirektno i na fetus u razvoju:

"Ako je otac pod jakim stresom, to može uticati na hormone majke tokom trudnoće, i odraziti se na njen san, kao i njeno psihičko stanje."

Rešenje bi po njegovom mišljenju moglo biti vrlo jednostavno:

"Kada mama dolazi na preglede, trebalo bi je pitati i kako je tata. To se pitanje inače nikad ne postavlja", kaže Daniel Armstrong.