Faze roditeljstva

Šta ako imate višak ili manjak plodove vode?

Plodova voda je ključna za pravilan razvoj, ali i zaštitu bebe u stomaku. Saznajte šta se dešava ukoliko imate višak ili manjak plodove vode.

Šta ako imate višak ili manjak plodove vode?

Plodova voda je tečnost koja ispunjava šupljinu materice i ona okružuje bebu i podržava je u njenom razvoju tokom trudnoće.

Šta je plodova voda i kakva je njena uloga?

Ako mamin stomak zamislimo kao zatvoreni, samo bebin bazenčić, onda je voda u kojoj pliva ono što zovemo plodova voda ili amnionska tečnost. Ona je bistra, blago žućkasta, a njena uloga je višestruka: štiti bebu od spoljašnjih povreda, udaraca i buke, omogućava joj slobodne pokrete, čime stvara preduslov za simetričan razvoj skeleta (kostiju) i mišića. Takođe održava relativno stabilnu temperaturu «bazenčića» i samim tim štiti plod od gubitka telesne temperature. Omogućava adekvatan razvoj pluća, bubrega i gastrointestinalnog trakta. Plodova voda stalno cirkuliše - tako što je beba guta i udiše, pa je činom izdisanja i uriniranja izbacuje u svoj mali bazen.

Plod normalno guta plodovu vodu, i to je jedan od načina njenog eliminisanja. Plod pravi i disajne pokrete, ali “diše” preko gasova koji stižu putem krvi iz pupčane vrpce

Sa razvojem trudnoće količina plodove vode se povećava.

U 10. nedelji  trudnoće ima oko 25 ml plodove vode

U 20. nedelji  trudnoće ima oko 500 ml plodove vode

Maksimalna količina je u 34. nedelji  trudnoće i iznosi između 750 i 900 ml

Nakon čega se do kraja trudnoće (40. nedelje) smanjuje na oko 600 ml

Količina plodove vode se meri u okviru ultrazvučnog pregleda. Provera plodove vode je rutinski deo pregleda. Za merenje se koristi indeks plodove vode - Amniotic fluid index, a normalne vrednosti su od 90 do 180 cm.

Plodova voda  se sastoji uglavnom od vode, belančevina, šećera, natrijuma i kalijuma, antibakterijskih elemenata... i do početka porođaja je sterilna. U njoj se još nalaze i ćelije ploda (uglavnom ćelije kože)

Šta ako trudnica ima manjak plodove vode?

Manjak plodove vode (oligoamnion) se definiše indeksom plodove vode od 50 cm i manje. Hidratacija je u tom slučaju ključna, ali i lečenje antibiticima. Vrlo često se trudnicama preporučuje hospitalizacija kada dođe do ovog stanja.

Amnioinfuzija je proces u kom se dodaje plodova voda, kako bi je beba imala dovoljno. Trudnici se preporučuje unošenje dva do tri litra tečnosti u toku dana, uz odmor na levom boku. 

Šta ako trudnica ima višak plodove vode?

Ovo stanje se naziva polihidramnion, a dijagnostikuje se ako je indeks plodove vode veći od 240 cm. Dolazi do prevelikog rastezanja materice, pa samim tim postoji opasnost od prevremenog porođaja. Zato se i u ovom slučaju savetuje hospitalizacija.

Nekada se radi amnioderivacija - oduzimanje količine plodove vode, dodaju se neki lekovi koji podstiču razvoj bebinih pluća i neki koji sprečavaju prerane kontrakcije.

Pripremila: Vesna S. Izvor: yumama.mondo.rs