Faze roditeljstva

10 razloga zašto bebe u stomaku udaraju mamu

Fetalni pokreti ili udarci znak su da beba raste i razvija se. Međutim, nisu svi pokreti koje mama oseti isključivo samo bebini udarci. Puno puta beba samo štuca, maše ručicama ili pravi salto.

10 razloga zašto bebe u stomaku udaraju mamu

Bilo da očekuje prvo ili četvrto dete, svaka mama se obraduje kada oseti prvi pokret svoje bebe u stomaku. To je nešto što se pamti kao veoma emotivan trenutak, jer tada veza s bebom postaje obostrana, ali ima i daleko važniju svrhu. To je osećaj koji se jednostavno ne može nikakvim rečima opisati. Nekada boli, da, nekada i smeta jer se čini da bebe postaju naročito aktivne onda kada mama želi malo mira i sna, ali jedno je sigurno - svaka mama voli baš svaki pokret svoje bebe. Od onog prvog leptirića do onog zadnjeg “udarca” pred sam izazak jer svaki znači samo jedno - beba je dobro. 

Što je beba aktivnija, to buduće majke češće postavljaju pitanje zašto beba udara. Ovo su najčešći razlozi:

1. Bebe osete vašu nervozu

Nervoza, neispavanost, loše raspoloženje i stres itekako mogu uticati na bebu i učestalost njenih udaraca.

2. Bebe pokazuju zadovoljstvo

Kada bebica ima idealan nivo kiseonika a vi ste opušteni (najčešće se dešava kada trudnica leži na levoj strani) možete osetiti one iznenadne udarce koji su ništa drugo do bebina igra.

beba u stomaku

3. Reakcija na glasne zvukove iz okoline

Udarci bebe mogu biti i reakcija na nepoznate zvuke iz okoline. Podsetimo, iako se sluh bebe razvija već od 19. nedelje trudnoće, tek nakon 6. meseca trudnoće možemo sa sigunošću reći da beba čuje sve zvukove iz okoline. Iznenadni i glasni, mogu puplašiti i bebu.

4. Reakcija na svetlo iz okoline

Kako bebe mogu uočiti svetlost i kad su u stomaku, iznenadna i snažna svetlost može im zasmetati i to dovodi do udaraca u trbuhu.

Možda vas zanima: Šta beba ne voli da joj radite dok je u stomaku

 

5. Reakcija na šećer

Bebe itekako reagiraju na unos šećera, pa kada zadovoljite svoju želju za slatkišima, možete vrlo brzo očekivati i udarce svog najdražeg podstanara.

6. Reakcija na pojačanu telesnu aktivnost

Ako ste aktivna trudnica, sigurno možete osetiti pojačanu đaktivnost bebe tokom ili nakon vašeg vežbanja.

7. Protest

Da, već u stomaku to znaju. Ako ste u položaju koji joj ne odgovara, budite sigurni da će se beba pobuniti!

8. Adrenalin

Ako se majka iznenadi, obraduje ili uplaši, adrenalin će naći put do bebe i svakako će udarcima dati to do znanja.

9. Genetika

Iako zvuči neverovatno, ako je vaša beba veoma aktivna, istraživanja su pokazala da se verovatno, nećete u skorije vreme odmoriti. Naime, bebe koje su bile aktivnije u stomaku i tokom detinjstva mogu biti aktivnije od svojih vršnjaka.

10. Ljubav

Beba prepoznaje mamin i tatin glas i upravo udaranjem često odgovara na vaše maženje u šaputanje kad mu se direktno obraćate.

Pripremila: Vesna Stanimirović Izvor:miss7mama.24sata.hr